Hugh Jackman mélységet vitt a Farkasba

2009.04.30. 13:04 Módosítva: 2009.04.30. 17:35
A forgalmazók csak Clive Owent és Julia Robertset merték bevetni az X-Men: Kezdetek ellen. A francia filmek rajongói üljenek be inkább minden idők legobb postásvígjátékára.

X-Men kezdetek: Farkas

Hugh Jackman negyedszerre is Elvis-pajeszt ragasztott: ő Farkas, a szőrös kiberszamuráj, aki a képregényben még Rozsomák volt, csak ezt a fordító nem találta elég tökösnek. Az X-Men trilógia előtt játszódó filmből megismerhetjük a kanadai kormány titkos "X-fegyver" programját, ami futószalagon gyártotta a szuperhősöket: a Silver Fox (Lynn Collins), Agent Zero (Danny Huston) és Deadpool (Ryan Reynolds) fedőnevű bérgyilkosokat; Kestrelt, a teleportáló bombaszakértőt (Will i Am, a Blayk Eyed Peas zenész-producere) és Kardfogút, Rozsomák ősellenségét (Liev Schreiber). A film jól sikerült: de a világpremier napján hamar lement 70 százalékról 41-re a Rottentomatoeson az értékelés (ugyanitt az első X-Menre 80-at, a másodikra 88-at, a harmadikra 56-ot adtak). Pozitív kritikára példa a New York Posté: "Hugh Jackman végre mélységet vitt a karakterébe, Liev Schreiber pedig nagyszerű a gonosz testvérként." Negatívra a Hollywood Reporterben akadtunk: "Az akciójelenetek és a látványvilág valamennyire feledtetik a szegényesen kidolgozott történetet." Jackman annyira beleszeretett a figurába, hogy ezt már producerként is jegyzi, és embertelen, heti hat napos edzésprogramot nyomott le a még dagadóbb izmokért. Ha tényleg lesz folytatása, Jackman többször lesz szuperhős, mint Christopher Reeve.

Kettős játék

Tony Gilroy, a Bourne-trilógia forgatókönyvírója rendezőként is megmaradt a kémeknél: a Kettős játékban Julia Roberts és Clive Owen leszerelt titkosügynökök, akik rivális multicégeknél lesznek biztonsági főnökök, és csak a hálószobában kötnek békét. A film teljes költségvetését nem tudjuk, csak annyit, hogy Julia Roberts 15 milliót vágott zsebre a főszerepért. A Kettős játék jelenleg 66 millió dollárnál tart, 6,7 pontot kapott az IMDb-n. "Nem rossz film, egy polcra tenném a Kegyetlen bánásmóddal és a Mr. és Mrs. Smith-szel" - írja a Chicago Reader. A sajtóanyagban annyit írnak, hogy Julia Roberts minden forgatási szünetben mogyoróvajas kenyeret evett, az egyik csókjenetnél Clive Owen rosszul lett a tömény mogyorószagtól. A színésznőnek a szexjelenet sem ment: "Bepánikoltam, mert három gyereket szültem, elmúltam 40, és úgy kellett meztelenkednem, hogy a kisfiam, Henry ott volt minden jelenetnél - panaszolta egy interjúban. - Clive-val jó barátok vagyunk, nem tudtunk csak úgy egymásnak esni. Életem legrosszabb élménye volt." Pedig a Közelebb-ben is egy párt alakítottak.

Isten hozott az Isten háta mögött

Danny Boon francia komikus rendezője, írója és főszereplője annak a francia vígjátéknan, ami hazai pályán 20,5 millió euróval nyitott, és a 20 milliós nézőszámával minden idők legnézettebb hazai gyártású filmje lett. 14,5 millió dollárnyi euróból forgatták, és már sokszorosát, 193 millió dolláros bevételt szedett vele össze a tavaly februári bemutató óta. A főszereplő egy örökké rosszkedvű postás, aki a napfényes Riviérán akar dolgozni, de véletlenül az észak-franciaországi Berguesbe helyezik át, amiről minden előítéletes kollégája úgy tudja, maga a pokol. Az Isten hozott az Isten háta mögött ugyan nem nyert díjat egyetlen díjat sem, de 7 pontot kapott az IMDb-n, és 83 százalékot a Rottentomatoeson. A kritikák kevésbé ötletesek: "Élvezetes és vicces film, igazi francia gyöngyszem" - írja az Urban Cinelife.