A Vatikán letiltotta Tom Hanks buliját

2009.05.04. 18:22 Módosítva: 2009.05.05. 16:54
Ron Howard szerint a Vatikán utasítására nem tarthatták meg Rómában az Angyalok és démonok május 4-i bemutatójához időzített fogadást. A rendező arra szólította fel az egyházat, legalább nézzék meg a filmjeit, mielőtt megint támadást indítanak ellene.

"Fogadást is akartunk tartani Rómában, amit korábban már jóváhagytak, de most azt kell feltételeznem, hogy a Vatikán nyomására tiltották be" - idézi a Chicago Sun-Times Ron Howard, az Angyalok és démonok rendezőjének vasárnapi nyilatkozatát. A Vatikán szóvivője viszont cáfolta az állítást.

Egy 102 éves püspök éles kirohanást intézett az Angyalok és démonok ellen, mert szerinte "erősen befeketíti és rágalmazza az egyházat, támadja a Szentszék értékeit és hírnevét". Ron Howard vele is nyilatkozatháborúba kezdett: "A kritika mindig olyanoktól érkezik, akik nem is látták a filmet. Csalódott vagyok, mivel március óta azon fáradoztunk, hogy a püspökök és mások is megnézhessék az Angyalok és démonokat, már jóval a premier előtt. Természetesen minden ilyen lehetőséget visszautasítottak."

Tom Hanks, Dan Brown, és Ron Howard a római Szent Péter bazilika előtt
Tom Hanks, Dan Brown, és Ron Howard a római Szent Péter bazilika előtt

A május 13-án mozikba kerülő film a Da Vinci-kód előzménye lesz. A történet középpontjában a Vatikán ellen szervezkedő titkos társaság, az Illuminati áll, az egyház vezetői ellen tervezett bombamerényleteiket Langdon professzor (Tom Hanks) próbálja megakadályozni egy pap (Ewan McGregor) segítségével.

A Vatikán már a Da Vinci-kódon is felháborított, mivel a történetben Jézusnak és Mária Magdolnának gyerekei születtek, létrehozva ezzel egy királyi vérvonalat, amit a katolikus egyház évszázadokon át titkolt. Dan Brown bestsellere, és a filmváltozat sikere miatt a római főegyházmegye tavaly nyáron visszautasította, hogy Ron Howard római templomokban forgassa le az Angyalok és démonokat.

Dan Brown egyébként megerősítette a vasárnapi sajtótájékoztatón, hogy szeptemberre készül el Langdon professzor legújabb kalandjával, de a Random House kiadó utasítására nem árult el ennél többet.