Az inkvizíció óta nem folyt ennyi vér

2009.05.14. 12:00 Módosítva: 2009.05.14. 12:10
Tom Hanks végre normális parókát kapott a Da Vinci-kód folytatásában, az Angyalok és démonokban. Akit nem hoz lázba a Vatikánban nyomozó szimbólumszakértő, nézhet helyette japán horrort vagy kosztümös drámákat.

Angyalok és démonok

A Dan Brown-rajongók örömére visszatért az összeesküvéselméleteket kibogozó Langdon professzor (Tom Hanks), és már a parókája sem olyan szörnyű, mint a Da Vinci-kódban. Az egyház megbocsátotta neki a "Jézusnak gyereke volt"-ügyet, és most őt kérik fel, hogy mentse meg a Vatikánt az Illuminati nevű szekta terroristáitól (igen, a film a Da Vinci-kód folytatása lett, nem az előzménye). Az eredmény egy 140 percbe sűrített római városnézés némi lövöldözéssel, amire a kritikusok 58 százalékon adtak a Rottentomatoeson. „A film lassú, és tele van vontatott párbeszédekkel. Az egész egy unalmas történelemóra” – írják, a New York Magazine munkatársa viszont annak örült, hogy „Róma utcái az inkvizíció óta nem voltak ennyire véresek”. Bár a film végig Rómában és a Vatikánban játszódik, Ron Howard az állandó felújítási munkák, és az egyház tiltakozása miatt nem tudott eredeti helyszíneken forgatni, így Los Angeles-i és londoni stúdiókban kellett felépítenie a Szent Péter teret, a Pantheont és az Angyalvárat. Audrey Tautou-t karakteresebb színésznőre cserélték, és az egyház pilótaképesítésű papját Ewan McGregor alakítja.

Kémnők

A Belphégor és az Arsène Lupin rendezője, Jean-Paul Salomé leforgatta a női Piszkos tizenkettőt, bár nála öt ügynöknő is elég a nácivadászathoz. Míg Lee Marvin 67-ben egy bűnözőkből álló kommandót vezetett, Sophie Marceau, a 42 évesen is szuperdögös mesterlövész egy kurvával, egy táncosnővel, egy elkényeztetett grófnővel, meg egy hozzá hasonló fegyvermániás ellenállóval indul megölni a német vezérkart. A Kémnők 6,9 pontot kapott az IMDb-n, 67 százalékot a Rottentomatoeson. "Klasszikus háborús film, nagyszerű alakításokkal. A borzasztó cím ellenére is megragadja a nézőt" - írja az Empire Magazine. Az Urban Cinefile a rendezőt dicséri: "Salomé olyan árulásokkal és drámákkal teli történetet írt a francia ellenállókról, amiben mindegyik főszereplőt megkedveli a néző." (Interjú a rendezővel, Jean-Paul Salomé-val itt.)

Utolsó látogatás

Jane Austen és Agatha Christie óta tudjuk, hogy szerelemhez, áruláshoz, és gyilkossághoz egy vidéki angol kastély a legjobb helyszín. A Marchmain-család mocskos titkairól szóló 81-es tévésorozatból eredetileg a Harry Potter-filmek rendezője, David Yates akart mozifilmet forgatni, Paul Bettanyval, Jennifer Connellyvel és Jude Law-val a főszerepben, de a Főnix rendje miatt nem jutott rá ideje. A rendező végül Julian Jarrold lett, aki a 20 millió dolláros költségvetésből csak Emma Thompsont és Dumbledore professzort, azaz Michael Gambont tudta leszerződtetni a családi ármánykodáshoz. A film eddig csak 340 ezer dollárnyi bevételt termelt. A nézők jól fogadták, a kritikusok vegyesen: az IMDb-n 8,8 pontot kapott, a Rottentomatoeson 65 százalékot. "Emma Thompson és Michael Gambon alakítása miatt megéri többször is újranézni a filmet" - írja a Newark Star-Ledger. A New York Daily News kritikusának viszont nem jött be a kastély, mint helyszín: "Szétfolyik a történet a követhetetlenül sok szobában." Az utolsó látogatást összesen tíz fesztiváldíjra jelölték Angliában (ebből négy volt Emma Thompsoné), de végül egyet sem nyert.

Clara

A 3,1 millió eurós költségvetésből készült francia-német-magyar dráma a híres XIX. századi zenészpáros, Robert és Clara Schumann viharos szerelmét dolgozza fel. Bár a  rendező a többszörös fesztiváldíjas Helma Sanders-Brahms volt, sajnos a film nem nagyon jött be a nézőknek (5,3-as IMDb-átlag). Talán majd nálunk jobban teljesít, mivel Fesztbaum Béla és Takátsy Péter is kaptak benne kisebb szerepeket. Érdekesség, hogy a film elejéről kivágott jelenetben Nastassja Kinski öccse, Nikolai Kinski játszotta a fiatal Robert Schumannt. A Hollywoodban befutott német színésznő pedig az 1983-as Spring Symphony-ban alakította Clara Schumannt.

Death Note - Az utolsó név

A hétvégén ismét Animecon lesz a Petőfi Csarnokban, az Elemental Media pedig kihasználja a mangaőrületet, és bemutatja a tavalyi horrorsiker, a Halállista folytatását. Yagami (Tatsuya Fujiwara) rendőrnek készült, de sorozatgyilkos lett belőle, mert kapott egy túlvilági füzetet, amibe ha beír egy nevet, az illető meghal. Yagami végigmészárolta az első részt, és már csak egyetlen ellenfele maradt, a halálesetek ügyében nyomozó L ügynök (Ken'ichi Matsuyama, aki a jokohamai filmfesztiválon díjat kapott az alakításért). A Halállista második része 7,4 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson 80 százalékot kapott. Még a Variety is dicsérte a fiatal színészeket, és a 20 millió dollárból kihozott speciális effekteket. A film köré pár év alatt igazi őrült rajongótábor szerveződött: Amerikában azért rúgtak ki diákokat, mert Halállista feliratú füzetekbe gyűjtögették a nemkívánatos osztálytársak neveit. Ugyanezért Kínában be is tiltották az eredeti mangát. Itthon még szerencsére kapható magyarul.