Megérkezett Cannes-ba a horror királynője

2009.05.18. 17:53 Módosítva: 2009.05.18. 18:30
Az erdélyi magyar származású Elsa Pataky, Adrian Brody nője két új filmjét is reklámozza a fesztiválon. A 2003-as Re-Animator 3 óta ő a horrortörténelem legdögösebb zombija, pedig ott még egy péniszt is leharapott.

Miért mázlista Adrian Brody?

K EPA20090517061

Tarantino, Willem Dafoe és Tilda Swinton mellett már Cannes-ban van a B-kategóriás trancsírfilmek királynője, a szuperdögös Elsa Pataky is. A színésznő a 2010-re elkészülő lovagos filmjét, a Captain Thundert reklámozza a spanyol rendezővel, Pau Vergarával.

Fesztiválfilmként nem, de a Cannes-i Filmvásáron bemutatják az olasz horrorfejedelemmel, Dario Argentóval közösen forgatott sorozatgyilkosos filmjét, a Giallót is. Elsa Pataky ebben olasz szupermodellt játszik, akit elrabol és megkínoz egy Yellow álnevű, szadista gyilkos. Az ügyet Enzo felügyelő kapja meg, őt Adrien Brody alakítja, bár a rendező a szerepet eredetileg Ray Liottának szánta. Az erdélyi magyar származású színésznő (édesanyja, Cristina Pataky Medianu Bukaresten született) egyébként 2006 óta jár együtt az anyai ágon szintén magyar Adrian Brodyval.

Elsa Pataky 1976-ban született Madridban, és már 21 évesen bekerült a Al salir de clase című sorozatba, ami a spanyolok válasza a Beverly Hills 90210-re. A kalandfilmek szerelmesei a TV2-n is futó "női Zorro"-sorozatból, a Kardok királynőjéből is ismerhetik, ott Señora Vera Hidalgót játszotta.

A filmtörténet legdögösebb zombija

Első igazán kultikus horrorszerepét a legendás trashfilmgyáros Stuart Gordon-Brian Yuzna duótól kapta a 2003-as Beyond Re-Animatorban. Ennek a börtönlázadás idején játszódó, őrült tudósos trancsírmozinak már nincs sok köze az ihletadó Herbert West, az újjáélsztő című H. P. Lovecraft-novellához: Dr. West (Jeffrey Combs, aki egyetlen Lovecraft-horrorból sem amradhat ki) börtönbe kerül az előző két részben elkövetett gyilkosságok és hullaanimálások miatt, de odabent is folytatja a kísérletezést. Elsa Pataky a fegyházba látogató újságírónő, aki meghal ugyan a zavargások idején, de a zöld trutyival feltámasztják, így belőle lesz a filmtörténet legdögösebb, vetkőző zombija.

A Re-Animator 3 másik emlékezetes jelenete amúgy az, amikor Pataky leharapja az isteni oboázásban reménykedő börtönigazgató farkát, és az önálló életre kelő zombipénisz elkezd vadászni a patkányokra.

Vér, farkasok

Ilyen filmes múlt után egyértelmű volt, hogy ő kapja a The Werewolf Manhunt című spanyol farkasemberes film főszerepét, ami egy igaz történeten alapuló, 1852-es vérfarvadászatot meséli el. 2006-ban láthattuk Patakyt Samuel L. Jackson Kígyók a fedélzeten című, hüllődarálós B-movie-jában, ami ugye minden idők legjobb rossz filmje lett a grindhouse műfajban.

Elsa Pataky-rajongóknak jó hír, hogy még az idén mozikba kerül a színésznő legújabb véres kaszabolása, a Give 'em Hell, Malone. A film jelenleg az utómunkálatoknál tart, de már a trailerből is érezhető, hogy igazi gyöngyszem lesz. Russell Mulcahy, a Resident Evil 3, és a húsvéti horrorajánlónkba is beválogatott Feltámadás rendezője összegyúrta a 30-as évek szeszcsempészes-magánnyomozós film noirjait a Kill Bill és a Sin City spriccelő vérpatakjaival. Pataky a filmben igazi femme fatale-t, a főszereplő zsaru, Thomas Jane nőjét alakítja, de láthatjuk majd Hollywood örökös néger verőlegényét, Ving Rhamest is.