Itthonról támasztják Návai hollywoodi létráját

2009.05.22. 16:58 Módosítva: 2009.05.26. 13:10
Idén is 19 millió forintot költ a Magyar Mozgókép Közalapítvány a Magyar Filmbizottságra, aminek már tíz éve az a feladata, hogy promotálja a magyar forgatási lehetőségeket. Az állami pénzen filmes nagykövetet tartanak fent: Návai Anikót, aki luxushotelekben és kávézókban dolgozik. Jönnek is a külföldi filmek hozzánk, de kérdés, mennyit köszönhetünk a bizottság munkájának. A producerek szerint keveset.

Az EU által több mint fél éve elfogadott filmtörvényünk rövidebb visszaesés után ismét vonzza a külföldi produkciókat Magyarországra. A filmtörvény által az itteni költés után járó 20 százalékos adókedvezmény önmagában is csábító, de hogy legyen, aki ezt kihasználja, az megfelelő reklámot és tájékoztatást is igényel.

Ez a Magyar Filmbizottság feladata. 1999 óta a magyar állam az MMK-n keresztül 200 milliót fektetett be filmpromóciós célokra. Ezt főleg Návai Anikó munkájára és az ezzel kapcsolatos kiadásokra költik, tudtuk meg Tóth Erzsébettől, az MMK főtitkárától, bár az újságíró Návai tanácsadói szerződését nem mutatták meg. Kérdés, milyen hatásos a munka, amit ebből az állami pénzből végeztek.

Návai Anikó, Tom Hanks, Tóth Erzsébet, Normann GáborFotó: Fábián György / Kisalföld.hu
Návai Anikó, Tom Hanks, Tóth Erzsébet, Normann Gábor
Fotó: Fábián György / Kisalföld.hu

Áprilisi expó

Áprilisban például Los Angeles-i bemutatkozó eseményt tartott a közalapítvány, ami 2,5 millió forintba került. "A Location Trade Show-ba szponzorként az ITD Hungary is beszállt" - mondta az MMK főtitkára a költségekről. Ezt itt főleg eszközökre ment a főtitkár elmondása szerint: bérleti díjra, dekorációs, kommunikációs eszközökre és projektorra.

A show-n a koprodukciós filmek plakátjai díszítették a hátteret, a külföldi érdeklődőket tájékoztatásul - a beszámolók szerint - csak egy összehajtott A4-es lappal tudták ellátni, amit hoszteszek osztogattak. Magyar szakértő Tóth Erzsébeten és Návai Anikón kívül nem volt: producerek utaztak még ki saját költségen: Váradi Gábor (Eurofilm), Kálomista Gábor, Sánta György (Megafilm), Kurucz Hanga (Filmteam) és Szabados Róbert (Stern stúdió). Kinti érdeklődőkről közlemény is megjelent: "a nagy stúdiók közül a Focus Features, a Universal, a Walt Disney, a Miramax, a Twentieth Century Fox, a Warner Bros. és a Paramount Pictures számos, gyártással foglalkozó vezető képviselője".

Tóth Erzsébet elmondta, promóciós munkájuk 1999-ben Los Angeles-ben három fogadással kezdődött: a Location Expo-prezentációt producerekkel tartották abban az évben is, egy emléknapot rendeztek a Filmakadémiával George Cukor 100. születésnapjára, és a Fox stúdióval a kelet-európai származású stúdióalapítók emlékére herendi porcelán emléktáblát is avattak William Fox 1927-es szövegével: 'Azoknak, akik elindulnak a mélységből a magasba, a csatornán a csillagok felé, a bátorság létráját kell megmászni'". Ez azt a törekvést fejezte ki, hogy a magyar állami pénzből finanszírozott szervezet a magyar filmgyártást a csillagok közé juttatná.

A "Návai-céget" támogatják

Hogy akkor mire fordítják a maradék évi 16,5 milliót? "Ez Anikóra megy, meg az irodára - válaszolta Tóth Erzsébet. - Irodabérlésre? - kérdeztünk vissza. - Az iroda nem fizikai: postafiókcím, telefon és email. Anikóhoz emailes és telefonos megkeresések jönnek - jött a válasz. - Ebből a pénzből nem lehet irodát tartani, főleg nem tíz évig, alkalmazott, asszisztens még súlyosabb költség lenne. Európában is szeretnénk nyitni egy irodát, egy londonit, hisz a legtöbb amerikai produkció Londonon keresztül jön. Meg a bér."

Návai Anikó a Golden Globe-díj szavazóbizottság 82 külföldi újságírójának egyike. Újságíróként a magyar magazinokba és tévéműsorokba készít a külföldi filmesekkel exkluzív interjúkat, ami természetesen plusz bevételi forrást jelent számára. Két éve az Oscar-esélyekről faggattuk, de akkor azért nem nyilatkozott az Indexnek, mert, mint mondta, neki is ebből kell megélnie. Abban a témakörben sem mindig készséges - ami szintén feladata az állami támogatásért cserébe -, hogy a magyar sajtót tájékoztassa az ideérkező produkciókról. 2005 óta mindig kaptunk kérdésünkre egy udvarias választ, de minden második elutasító tartalmú volt vagy kitérő. Most, hogy főnöke, Tóth Erzsébet közvetített, és írta át célszerűbbre a kérdéseket, automatikusan jöttek az alig kitérő válaszok.

 Tekintélyes a lista

A "Milyen filmek Magyarországra jövetelében működött közre a Magyar Filmbizottság?" kérdést így tette fel helyettünk a főtitkár mailben: "Kik azok, akik kapcsolatban voltak a Film Commissionnal?"

Návai Anikó: "Hellboy 2 (Universal, Guillermo Del Toro rendező), The Boy In the Striped Pajamas (David Heyman producer, Miramax), Copying Beethoven (Sydney Kimmel Entertainment, Agnieszka Holland rendező), The Company (TNT, Scott/Free), John Adams (HBO, Playtone, Tom Hanks executive producer), The Season of the Witch (Chuck Roven, producer, Relativity), Good (Dan Luketic, producer), Munich (Kathleen Kennedy-Frank Marshall, producer, Steven Spielberg), Spy Game (Iain Smith producer, Tony Scott rendező), I Spy (Sony Pictures, Betty Thomas rendező), The Secret of Moonacre (Spice Factory, Csupó Gábor rendező)"

Később megismételtük a kérdést: "Mik azok a filmek, amik bizonyíthatóan a Magyar Filmbizottságon keresztül jutottak Magyarországra? Tehát nemcsak kapcsolatban voltak vele."

Erre Návai válasza: "A filmgyártás bizalmi iparág, amelyben nem az számit, hogy kit ismer az ember, hanem az, hogy őt ki ismeri. Legmagasabb szintig kiépitett hollywoodi kapcsolati tőkém (ld. a fogadásra meghívott hollywoodi vendégek listája) és ipari adatbázisaink alapján évek óta napi szinten követem és tudom, milyen hollywoodi filmek vannak előkészületben illetve döntés (green light) előtti stádiumban. Az a feladatom, hogy prezentációkon, tárgyalásokon, munkaebédeken, munkavacsorákon, fogadásokon, egy kávé mellett, telefonon vagy emailben a kellő pillanatban szakmai érvekkel meggyőzzem a döntéshozókat: Románia, Litvánia, Bulgária, Ukrajna, Csehország, Szlovákia helyett Magyarországra vigyék a filmjüket. A többi a magyar producerek dolga."

Az első válaszban említett újabb filmek közül csak A csíkos pizsamás fiút és a Holdhercegnőt sikerült visszaigazoltatnunk magyar producerekkel. Ez az Eurofilm égisze alatt készült, akikhez elérhetőséget és ajánlást Tóth Erzsébettől kaptunk. Ők ismertették a filmbizottság működését is: "Adott pillanatban itt voltak a külföldi produkciók Magyarországon, több céggel találkoztak és eldöntötték, melyikkel szeretnének dolgozni - mondta Miskolczi Péter, producer. - Valószínűleg a főbb segítség abban állt, hogy tájékoztatták őket a feltételekről és az adókedvezmények feltételeiről. A feladatuk annyi, hogy ismertessék: vannak jó stábok, filmbarát város, ebből áll egy filmbizottság munkája."

 Csak nem igazoltak

A többiek nem voltak ilyen lelkesek. "Négy-öt évvel ezelőtt volt kapcsolatunk utoljára velük: akkor volt arra precedens, hogy az összes magyar cég, így mi is megkaptuk a külföldi filmek forgatókönyvét - mondta Peták Eleonóra, a feltörekvő, többek között a készülő Debtet is jegyző Pioneer pictures vezetője. Erre a filmre egyébként Tóth Erzsébet is hivatkozott, mint a filmbizottság pozitív eredményire.

De Peták ezt cáfolta: "Mi Kemény Ildikó cégvezető munkatársunk révén szereztük meg filmjeinket. Magunk szoktunk általános Magyarország-imidzset árulni külföldön, például Londonban, vagyis, hogy ne a csehekhez, lettekhez, bolgárokhoz, románokhoz menjenek dolgozni, hanem hozzánk. Hisz ha már Magyarországra jöttek a közvetítő munkánk révén, úgyis minket választanak. Így lett miénk a Debt mellett az Einstein and Eddington, és a Mrs. Ratcliffe's Revolution. A Stillking cég nemrég emiatt is figyelt fel ránk és kérte meg a kezünket, amióta a filmtörvény elhozta Prágából a produkciókat."

Peták a filmbizottság munkájáról hozzátette: "Dilettantizmus volt, hogy forgatókönyv alapján, nyersköltségvetés nélkül kaptunk több éve egy ilyen mailt tőlük, mert ha mind a 60 cég felhívja a Universal Pictures producerét ennyi előtudással, abból nem lesz semmi. Nem tudom, miben változott a munkamódszerük, azt sem, hogy másokat protezsált-e azóta a Návai-cég, velünk azóta nem léptek kapcsolatba."

A főtitkár asszonytól többféleképpen megkérdeztük azt is, melyek azok a filmek, amelyek miatt a Magyar Filmbizottság munkájáért írásban és/vagy szóban köszönetet mondtak: „Az Etyeken forgott Hellboy 2 miatt Guillermo del Toro az itthon tartott sajtótájékoztatón, és Tom Hanks a Golden Globe díjkiosztón a John Adams-minisorozatért” – sorolta.

Ezek a filmek a Mid Atlantic Films Kft. nevéhez fűződnek. A cég egy mailben szögezte le, hogy filmjei egyáltalán nem hozhatóak kapcsolatba a Magyar Fimbizottság munkájával, pedig a magánkézben lévő Pioneeren kívül az itthon külföldiek által alapított, de magyar kedvezményekre is jogosult cégnek készült a legtöbb külföldi filmje itthon: az említetteken kívül (az HBO Golden Globe-díjas sorozata és a Universal Pictures Hellboy 2-je) a 20th Century Fox Eragonja, a Robin Hood, a Krood Mandoon és a TNT-hez fűződő Company. Mondjuk ebből több is a szintén az MMK tulajdonában lévő fóti Mafilm stúdióban forgott, tehát valóban volt kapcsolat az MMK és a Mid Atlantic Films között, de ez nem Magyarország reklámozásáról szólt.

"Haszonnak veszek mindent, ami itt forog - összesített Tóth Erzsébet. - Ha a Magyar Filmbizottságot kérdezik a 20 százalékos engedmény részleteiről, az a legjobb, mert nem szépítünk, hisz üzletileg nem vagyunk érdekeltek. Minket kontrollként használnak. A bizalom megnőtt irántunk a München című film és más nagy filmek óta" - tette még hozzá Tóth Erzsébet, bár az MMK alapítói köréhez tartozó filmszakmát részesítik előnyben a filmuniós adatlapjuk szerint.

Érdekes, hogy a Münchent említette, mert információink szerint Návai Anikót a külföldi producerek kizárták a Steven Spielberg-film budapesti forgatásáról. Zákonyi S. Tamás, aki a Flashback nevű cégével jegyezte a Münchent, erről nem nyilatkozott, azt azonban elárulta, hogy a Magyar Filmbizottság kinti reklámozó munkájának eddig semmilyen konkrét vetületét nem látta. A munkát Andy Vajnán keresztül kapta meg, és saját céges honlapján ad frissített és pontos tájékoztatást a forgatásra készülő külföldi filmeseknek.

Tájékoztatás

Film in Hungary

A filmtörvénynek csak a régi, 2006-os, Brüsszelben nem elfogadott változata van angolul ezen a honlapon. "A miért jöjjenek Magyarországra" rész sem frissült, megtudhatjuk például, hogy 1 és 2 forintosokkal is lehet fizetni. Az ORTT vezetője itt még az egy éve eltávozott Kovács György. A filmes adatbázis is szedett-vedett: a főbb dvd-forgalmazók hiányoznak, az Intercom forgalmazó cég tavaly augusztusban elköltözött, de itt még a régi címén található, a statisztika is megállt a 37. filmszemlénél a 40. helyett. Ami a legszomorúbb, hogy a statisztika szerint Eragon óta nincs bejelentett, itt forgó koprodukció. Pedig az is már 2006-os. A híranyagban vannak frissebb anyagok: a kezdőlapon a Debtről tudósítanak, amit Helen Mirren főszereplésével forgattak a Mátyás téren.

"99-ben magánkiadásban jelent meg: a Shoot in Hungary, ezt is Návai Anikó jegyzi. Ez a kiadvány azóta frissítésre szorult volna, de ezt már a neten oldottuk meg" - mondta még Tóth Erzsébet.

A Shoot in Hungary magánholnapra 15 ezer forint befizetéssel kerülhetnek be a cégek. Frissebb a nyomtatott változatnál, de rosszabb. A szövegek pedig nem minden esetben vannak fent angolul.

Neten jelenleg a legfrissebb adat, amit a témában tájékoztatásként találtunk a Film in Hungary-n található. Ezt a szájtot 2006-ban fejlesztették állami támogatásból, de a híreken kívül az adatok azóta nem frissültek (részletek a keretesben). A filmtörvénynek is a régebbi, Brüsszel által el nem fogadott változata van angolul, pedig a filmtörvényt ugye több mint fél éve elfogadták.

Egyébként a jelenleg futó cannes-i filmfesztiválon nagy sikere van a frissített filmtörvény Filmunió által angolul kinyomtatott változatának a standjuknál (ez az MMK-tól függetlenül készült), és ugyanitt nagy a kereslet az idén gyártásra koncentráló Hungarian Film Guide 2009-kötetnek is, ami magánkiadás, a Montázs 2000 cég jegyzi. Vagyis igény van a friss információkra, pláne, ha az állami pénz már befolyt rá.