Készül a lovári Szellemekkel suttogó

2009.06.09. 11:31 Módosítva: 2009.06.09. 12:49
Egy halottlátó cigányfiúról szól Bogdán Árpád filmterve, aki egy párhuzamos világban lovári nyelven beszél, és szembeszáll a gonosszal. Sipos Gábort, a Laokoon producerét kérdeztük.

Francia és ír partnerek is komolyan érdeklődtek a terv iránt Cannes-ban a European Film Promotion által szervezett Producer on the Move programban, ahol Sipos képviselte a projektet.

„Éppen csak a thriller határán található A halottlátó - határolta be a terv műfaját. - Mesekörnyezetben játszódik. 33-ban kezdődik a történet, mikor Hitler titkos páholya, a Thule Társaság okkultista kísérletekbe kezd, amit gyerekeken hajtanak végre – mesélte. - 77 évvel később játszódik a film, hisz 2010-ben lesz megint hatalma a gonosznak a kapu felett, ami a másik világba vezet."

"A másik oldal valahogy úgy kapcsolódik be, mint az Éjszakai őrség című orosz scifiben. Stílusra inkább a Twin Peaks-hez hasonlítanám” - kötötte filmekhez, de szerinte azért ez se nem scifi, se nem igazi thriller: egy valós környezetben játszódik, ami beleágyazódik az emberkísérletes keretbe. Nem lesznek benne ijesztő hullák, mint Hatodik érzékben.

Ez cigányfilm?, kérdeztük. „Cigánykörnyezetben játszódik, a főszereplő is különleges képességekkel rendelkező cigányfiú, igen, mondhatjuk, hogy ez cigányfilm."

Sipos szerint mindig fokozott igény van arra, hogy "belelássunk egy nép kultúrájának a belső bugyraiba". "A halottlátás, démonűzés a cigánykultúrában is jelen van - mondta erről. - Hogy mi épp a cigány kultúrára húztuk rá ezeket a fogalmakat: egy népcsoport magányát és kitaszítottságát szimbolizáljuk ezzel, egy olyan népcsoportét, ami több ezer éve megérkezett Európába, de valójában még mindig úton van."

300 millió forintos költségvetéssel számolnak, de már a forgatókönyvre is kaptak támogatást: az MMK egymilliót, az NKA 300 ezret adott. Itthonról 31,5 millió forint normatív támogatás jár Árpád előző filmje, a Boldog új élet berlini szereplése után (Berlinben elismerő oklevelet kapott, és a magyar szemlén legjobb elsőfilm lett). A forgatókönyv nyárra lesz kész, az MMKA őszre tervezett játékfilmes gyártási pályázatán indulnak, és 2010 novemberben forgatnának.

A Laokoon ezután Pater Sparrow második filmjéért is felelős lesz: ez Boris Vian Szívszaggató című regényéből készül majd. Koproducerek az új Mundruczó filmben, illetve producerei az épp most bemutatott Intim Fejlövésnek.