Sandra Bullock 45 évesen is domborít

2009.06.18. 13:13 Módosítva: 2009.06.18. 16:21
Ryan Reynolds és Sandra Bullock a kitoloncolástól való félelem miatt játszanak a héten a magyar mozikban kamu szerelmespárt, a nyár legjobb vígjátékának mégis a Másnaposokat tartják.

Nász-ajánlat

Ryan Reynolds egy mázlista: nem elég, hogy külön film készül az X-Men-karakteréről, Deadpoolról, még Sandra Bullockkal is összeütközhetett pucéron a Nász-ajánlatban. A színésznő amúgy 45 évesen is ugyanolyan jól néz ki, mint a Beépített szépségben, pedig már kilenc éve sem volt mai csirke. A Nász-ajánlatban menő középvezető egy amerikai cégnél, de amikor kanadai állampolgársága és lejárt vízuma miatt ki akarják toloncolni, eljátssza, hogy esküvőt tervez a titkár-rabszolgájával. Reynoldsnak nem kellett nagyon erőlködnie a közös jelenetekben, az Entertainment Weekley szerint például: „a film azért jó, mert a főszereplők között tényleg forr a levegő, működik a kémia”. Anne Fletcher a Step Up című táncos film és a 27 idegen igen rendezője most végre két igazi hollywoodi sztárral dolgozhatott, de hogy a 40 millióból forgatott Nász-ajánlat bejön-e, még nem tudni:amerikai premiere szintén június 19-én lesz. A Rottentomatoeson csak 53 százalékot kapott. Az Arizona Republic szerint „az egyik legelkoptatottabb romantikus klisé, amikor a gyámoltalan fiú összejön a zsarnok főnöknővel”, a Filmlink meg azt írja: „A két színész meztelen jelenete vicces, de a maradék 106 percet inkább elfelejteném”. A pr-hírek is erre mentek rá: Reynoldsot idézték: "Nem gondoltam volna, hogy Sandra Bullock ilyen jól néz ki ruha nélkül."

Másnaposok

Legénybúcsú témában az első kultfilm Tom Hanks 84-es Bachelor Partyja, de most itt az új klasszikus, a Starsky és Hutch rendezőjétől. Todd Philips vígjátéka 33,4 millió dolláros bevétellel nyitott az előző hétvégén, és 8,4 ponttal a 124. legjobb film az IMDb-n. A Másnaposok rekordgyorsasággal, 15 nap alatt készült el 40 millió dollárból, és három sorozatsztár si szerepel benne (Bradley Cooper az Aliasból, Ed Helms az Office-ból, és a tévés komikus Zach Galifianakis). A sztori a felütésre izmoz: az átbulizott Las Vegas-i éjszaka után a három haver egy tigrist talál a fürdőszobában, egy csecsemőt a gardróbban, és egy karaokézó Tysont a nappaliban, a leendő vőlegény viszont eltűnt. A Másnaposok 79 százalékot kapott a Rottentomatoeson, a San Francisco Chronicle máris kikiáltotta az év legviccesebb filmjének. A Variety kritikusa szerint "Meglepően jó a forgatókönyv, ahhoz képest, hogy ez csak egy R-besorolású ökörködés", a Boston Globe meg azt írja: "Judd Apatow lúzervígjátékai óta nem láttunk ilyen harsány, és ennyire trágár filmet". Tysonnak egyébként annyira bejött a színészkedés, hogy szeretne még több vígjátékban szerepelni.

Az utolsó ház balra

A semmiből feltűnt görög, Dennis Iliadis leforgatott egy remake-et Wes Craven 1972-es horrorklasszikusából, főszerepben a Terminátor-sorozat kiborgjával (Garret Dillahunt) és a kötelező jó nőkkel. Az eredmény 14 millió dolláros nyitóbevétel, és egy Ezüstholló-díj a brüsszeli fantasy fesztiválon, pedig a rendező eredetileg csak dvd-n akarta kihozni a filmet. A sztorin nem sokat változtatott (már Wes Craven is Ingmar Bergman Szűzforrás című filmjéből nyúlt): az erdei faházban bulizó fiatalokat szökött rabok kezdik terrorizálni, akiken később bosszút áll az egyik áldozat (Sara Paxton) bedühödött családja. A film 6,9 ponton áll az IMDb-n (a 72-es változat csak 5,8-at kapott), a Rottentomatoeson 41 százalékosra értékelték (a régit 65-re). A Philadelphia Inquirer szerint "az utóbbi években sorra feldolgozzák a régi slasher-filmeket, ez eddig a legjobb", az Entertainmetn Weekley viszont ezt írta: "Nagyon ostoba remake, rosszul kiválasztott főszereplőkkel. A legszörnyűbb a dühös apát játsszó Tony Goldwyn, aki sokkal brutálisabb dolgokat művel, mint a lánya kínzói." Így a pozitívnak szánt szereplő lesz a legellenszenvesebb.

Jumurta

A megosztott Ciprus miatt a görögök és a törökök között állandó az etnikai feszültség, most viszont közösen forgattak fesztiváldíjas drámát. Semih Kaplanoglu munkája a szokásos útkeresős művészfilm: Juszuf, a költő (Nejat Isler) az anyja halála miatt sok éves távollét után ismét visszatér a szülőfalujába, ahol csak egy omladozó ház és egy fiatal lány, Ayla várja. A temetés szervezése és a vidéki mindennapok közben újraértékeli az életét, és megtalálja a lelki társát is. A Jumurta összesen 12 fesztiváldíjat nyert, többek között Isztambulban és Szarajevóban. Az IMDb-n 6,2 pontot kapott, a Hollywood Reporter viszont elég kemény kritikát írt róla: "Csak az Aylát játsszó Saadet Askoy játéka menti meg ezt a gyenge és unalmas drámát". És még jól is néz ki.