Csak részegen jó színész Nicolas Cage?

2009.06.21. 11:31

A hétvégi Képlet-kritikánkkal kirobbantott vitában még a Cinematrix-olvasók sem tudtak megegyezni, melyik Nicolas Cage legjobb filmje. A Las Vegas, végállomás, amiért Oscart kapott? Vagy a Con Air, amiben még a szereplők is kiröhögték a parókáját? Most adhat egy 10-est a kedvenc Nic Cage-filmjének, és 1-est annak, amire kár volt nyersanyagot pazarolnia Coppola unokaöccsének.

1. A vámpír csókja (1988)

A mai sztárok közül sokan horrorvígjátékokkal kezdték a karrierjüket a 80-as években: Kiefer Sutherland tengerparti rockvámpír volt az Elveseztt fiúkban, Jim Carrey lúzer Drakula-utánzat a 85-ös Csak egy harapásban, Hugh Grant meg vérszívó szörnyeket üldözött 88-ban A fehér féreg búvóhelyében. Nicolas Cage a tévéfilmes Robert Biermannal forgatta le A vámpír csókját, amiben a szuperdögös Jennifer Beals harapta meg, minden idők egyik legjobb ágyjelenetében. A filmben egyébként szerepelt Cage öccse, Marc Coppola is. IMDb: 5,2 pont, Rottentomatoes: 68 százalék.

2. Veszett a világ (1990)

Cage akkora divatot teremtett a kígyóbőr kabátjával, amit David Lynch brutális-romantikus road movie-jában hordott, hogy azóta Heczeg Zoltán divattervező is varrt egy ilyet magának (balhé is volt belőle, amikor kölcsönadta az új Kálomista-film, A tizennyolc éven felüliek forgatásához, Kamarás Ivánnak). A Veszett a világért amúgy csak Lynch kapott Aranypálmát Cannes-ban, Nicolas Cage-nek még 5 évet kellett várnia a nagy áttörésre. IMDb: 7,1 pont, Rottentomatoes: 65 százalék.

3. Las Vegas, végállomás (1995)

A Félelem és reszketés Las Vegasban testvérfilmje. A kliprendező-zenésznek induló Mike Figgis azóta sem forgatott jobbat, hacsak nem számoljuk ide az egyik Maffiózók-epizódot. Nicolas Cage abszolút megérdemelten kapott Oscart, Golden Globe-ot, és 9 másik díjat az alkoholista hollywoodi forgatókönyvíró szerepéért, aki hiába találja meg Vegasban álmai feslett nőjét (Elisabeth Shue), végül legyőzi őt a laposüveg. Mariska Hargitay amúgy szintén feltűnik a filmben kurvaként. IMDb: 7,6 pont, Rottentomatoes: 89 százalék.

4. A szikla (1996)

Michael Bay látványos akciófilmje azokból az időkből, mikor még városromboló óriásrobotok helyett igazi színészeket szerepeltetetett. Nicolas Cage, a zöld löttyös vegyi fegyverek szakértője egy szökött fegyenccel, az akkor 66 éves Sean Conneryvel rohan végig az Alcatraz alagútjain, hogy lekapcsolják Ed Harrist, az elpárolgott agyú amerikai tábornokot. IMDb: 7,2 pont, Rottentomatoes: 66 százalék.

5. Con Air – A fegyencjárat (1997)

A mostani akciófilmek rendezői azt hiszik, csak a látványra, és a nemdohányzó hősökre vevő a nép. A Terminátor 4 kínos táborzüzes párbeszédénél jutott eszembe, hogy a parókás Nicolas Cage dumája a Con Airben ("Mondtam, hogy tedd vissza a nyuszit a dobozba!") ma már legalább olyan kultikus, mint mikor Stallone azt morogta a 86-os Kobrában: "Dögvész vagy, és én a gyógyszer." A Fegyencjárat a 90-es évek tipikus kasszasiker akciófilmje, kiváló szereplőgárdával: John Malkovich és a B-filmes veterán Danny "badass mexican" Trejo azért elég ritkán szerepelnek együtt. IMDb: 6,5 pont, Rottentomatoes: 55 százalék.

6. A nemzet aranya (2004)

Cage a Vámpír csókjáért csak 40 ezer dollárt kapott, a parókás Indiana Jones-utánzat Ben Gatest viszont már 20 milliós sztárgázsiért vállalta el. A Nemzet aranya sikeresen ötvözte a Da Vinci-kód nyomkeresését az Indy-filmek kincsvadászatával, bár a rendező, Jon Turteltaub az Indexnek adott interjújában erre azt mondta: igaz, hogy a Frigyláda a kedvenc filmje, de a forgatókönyvet már hamarabb megírta, mint Dan Brown a regényét. Nic Cage meg azért lett főszereplő, mert egy gimnázumba járt vele, és már akkor ilyen kincskeresésekről álmodoztak. IMDb: 6,8 pont, Rottentomatoes: 43 százalék.

7. Fegyvernepper (2005)

Cage ebben a filmben bikinis szeretők helyett AK-47-esek és gránátok társaságában utazik a világ legszebb tengerpartjaira, és a legdurvább háborús övezetekbe. Az öltönyös Ethan Hawke pedig végig a nyakában lohol. A Fegyvernepper éppen csak visszahozta amerikában a 45 milliós gyártási költségeket, Cage későbbi filmjei pedig sorra megbuktak, a Nemzet aranya 2-t kivéve. (A 70 millióból forgatott Next 22 milliót, a 40 milliós The Wicker Man 24 milliót szedett össze, a 35 millióból készült Az időjós pedig csak 12,5 millióig jutott el.) IMDb: 7,7 pont, Rottentomatoes: 61 százalék.

8. Next - A holnap a múlté (2007)

Ez a Bush-propaganda-szagú Philik K. Dick-adaptáció már nem tudta megismételni a Különvélemény [3] kritikai sikerét és 132 milliós bevételét, ugyanúgy el lett rontva, mint a John Woo-féle Paycheck. Az alapanyag a Golden Man című novella, amiben egy jövőbe látó, szőrös mutáns volt, itt meg egy szerencsejáték-függő, Nicholas Cage-kinézetű mutáns lett a főszereplő. És amilyen mázlista, Jessica Biellel futhatott az FBI elől.  IMDb: 6,2 pont, Rottentomatoes: 29 százalék.

9. Veszélyes Bangkok (2008)

Cage 2008-ban visszatért a Con Airben látott, hosszú hajú sittes-imidzshez, és elvállalta a bérgyilkos szerepét Oxide Pang [11] és Danny Pang [12] filmjében. A 99-es Veszélyes Bangkok három fesztiváldíjat is elhozott, az új meg nagyot hasalt a pénztáraknál, és a kritikusok is ízekre szedték. A brit Daily Mirror januárban ezt írta: "Egyetlen dolog miatt érdemes manapság Nic Cage-filmet nézni, hogy egy jót röhöghessünk az idétlen parókáin". IMDb: 5,4 pont, Rottentomatoes: 9 százalék.