Audrey Tautou kurvából lett ruhatervező

2009.06.25. 16:27 Módosítva: 2009.06.25. 16:27
Ezen a héten a hazai forgalmazók csak Audrey Tautou divattervezős filmjét merték indítani a Transformers 2 ellen. De szerdán a Jégkorszak 3 is beindul.

Transformers: A bukottak bosszúja

Sam Witwicky (Shia LaBeouf) főiskolára készül, de ott sem lehet átlagos srác, mert most kétszer annyi gonosz álcarobot és jó nő (Megan Fox, Isabel Lucas) akarja őt, mint az előző részben. A költségvetés viszont nem emelkedett a duplájára: Michael Bay 200 milliót költhetett el a 150 helyett, az akciójelenetek közötti időt pedig a legrosszabb vígjátékhumorral töltötte ki: szexmániás robotkutya, füves sütitől meghülyült szülő. A film világpremierje június 24-én volt, így még nem tudunk bevételi adatokat, csak annyit, hogy az IMDb-n 7,2 ponton áll, a Rottentomatoeson pedig 21 százalékot kapott. „Nagyobb robotok, hangosabb robbanások, és még több Megan Fox” – ujjongott a The Movie Kit kritikusa, az Entertainment Weeklynek viszont már sok volt a jóból: „Michael Bay túladagolja a bennünk rejlő 10 évest motorolajjal leöntött popcornnal.” Megan Fox ismét a benzingőzre gerjedő, motoron fekvő szerelőt játssza, pedig valójában nem is tud motorozni, a stábtagoknak kellett meglökni és elkapni, nehogy felboruljon. Az FHM újra a világ legszexisebb nőjének választotta. A filmben a viccesnek szánt mellékszereplő, Ramon Rodriguez saját magát üti ki egy sokkolóval, és tényleg ilyen szerencsétlen: Egyiptomban elesett a 150 km/órás mesterséges széltől a forgatáson, és kificamította a vállát, később meg annyi homok ment a szemébe, hogy 45 perce le kellett állnia a forgatással. Az egyetemi jeleneteket a University of Pennsylvanián és Princeton Universityn vették fel, de a két rivális iskola annyira kínosnak találta a füves sütiző Witwicky-anyuka (Julie White) poénjait, hogy nem adták a nevüket a filmhez, a címerük sem látszódhatott sehol.

Coco Chanel

A Truffaut- és Belmondo- filmekből ismert Marie-France Pisier után Audrey Tautou is filmre vitte a francia divattervező, Gabrielle Chanel életét, aki világmárkát csinált a vezetéknevéből. A nemzetközi forgalmazásban Coco Before Chanel volt a film címe, a magyar fordításból viszont eltűnt a lényeg: Chanel ugyanis Coco becenévvel táncosnő, kurva, és a westminsteri herceg szeretője volt, és csak utána forradalmasította a női divatot. Fűzők helyett nadrágot és férfikalapot hordott, és saját magáról nevezte el az első szintetikus parfümöt, a Chanel N°5-öt. A girl power-központúság nem véletlen, a rendező a Vegytisztításért 97-ben Arany Osella-díjjal jutalmazott Anne Fontaine. A Coco Chanel még nem kapott díjakat, csak 7 pontot az IMDb-n, és 89 százalékot a Rottentomatoeson. A Variety kritikusa szerint „Audrey Tautou élete egyik legjobb alakítását nyújtja, végig egyensúlyban tartja a főszereplő erős egyéniségét és nőies vonzalmát. A bájos duzzogása pedig utánozhatatlan.” Eredetileg egyébként Keira Knightleynak ajánlották fel Chanel szerepét, de nem vállalta.

Jégkorszak 3.

A világsikerű Jégkorszak-sorozat hősei visszatérnek jövő szerdán a magyar mozikba is. Megint Geszti Péter szinkronizálta Sidet, Mannyt a mamutot Szabó Sípos Barnabás, Diegót, a tigrist Berzsenyi Zoltán. A film 3D változatban is látható egyes mozikban. A motkány már nemcsak az ősmakkra áhítozik, színre lép egy motkánylány is. Míg Manny aggodalmaskodik, és biztonságossá próbálja tenni a környezetet egy kismamut érkezését miatt, Sid, a lajhár földalatti világból szerzett dínótojással akar családot alapítani. Beneveznek egy ámokfutóversenyre is, és pár új szereplő is megjelenik, köztük egy dínóvadász menyét. Peter de Séve karikaturista találta ki a Jégkorszak legtöbb figuráját, amit aztán közel ötszázan keltettek életre. A motkányhoz saját arcvonásait is felhasználta. A harmadik részbe az első két rész alatt született lányainak rajzai is bekerültek.