Petícióval tiltakoznak a Bem bezárása ellen

2009.06.26. 13:09
Megmozdultak a filmesek, miután kiderült, hogy a Budapest Film eladja a Bem, a Hunnia és az Európa mozit. A Bem üzemeltetője által indított petíciót eddig több mint hétszázan írták alá, a Budapest Film viszont nem szeretne változtatni a terveken.

"Tavaly több mint harminc százalékkal csökkent a budapest artmozik látogatottsága, és a jelenlegi piaci és kulturális környezetben Budapest nem képes eltartani 13 artmozit 26 teremmel. Erre 10 artmozi 22 teremmel is elég" - indokolta az eladást Port Ferenc, a Budapest Film Zrt. igazgatója.

Veszteségesek

Mivel a kiírásban nem kötötték ki, hogy az új üzemeltetőnek mozit tovább kell vinnie, csak az eredményhirdetés után dől el a mozik további sorsa. Port szerint a korábbi tapasztalatok alapján kicsi rá az esély, hogy mozis üzemeltető jelentkezzen, de előnyben részesítik azokat, akik kulturális célú felhasználásra pályáznak. Az ingatlanokat a jelenlegi üzemeltetőknek is felajánlották megvételre, de csak a szándéknyilatkozat aláírásáig jutottak.

A mozik közül azért a Bemtől, a Hunniától és az Európától válnak meg, mert ezek Port szerint perifériára szorultak a tizenhárom tagú artmozi-hálózaton belül, évek óta veszteségesek, és az üzemeltetők jelentős tartozásokat halmoztak fel. "Ez néhány milliós nagyságrend - mondta az igazgató, és hozzátette. - A Bem 2009-es első negyedévi látogatottsága 3300 néző volt, ez a budapesti artmozi-látogatottság két százaléka, és azt jelenti, hogy egy előadáson átlagban tizenhárom néző ült. Az Európa az artmozis összlátogatottság négy százalékát adta, a Hunnia két százalékot."

Az eladásokból származó bevételből a Művész mozit szeretnék felújítani, ahogy korábban a Kultiplex eladásából a Toldi kapott új fazont és technikát. Ehhez az kellett, hogy amikor a fővárosi önkormányzat jóváhagyta az eladást, úgy döntöttek, hogy a pénzt nem vonják el a Budapest Filmtől.

Megmozdutak a filmesek

A Bem bezárása ellen tiltakozó petíciót eddig több mint hétszázan írták alá, köztük Hajdu Szabolcs, Garaczi László, Mundruczó Kornél és Bollók Csaba, csatlakozni itt lehet. "Szégyen, ha a kommersz plázamozi áradatban senki nem próbál egy független mozi hóna alá nyúlni! A kerületi önkormányzat ilyenkor hol van? A Mammutból befolyó adótöbbletből illene fordítani az értékmegőrzésre is!" - kommenteli az egyik aláíró.

Emellett pár nap alatt több ismert filmes jelentkezett, hogy támogassák a mozit: az utolsó hétre tervezett búcsúprogramon Szabó István, Jancsó Miklós, Makk Károly, Bereményi Géza, Sándor Pál, Grunwalsky Ferenc, Törőcsik Mari, Garas Dezső, Török Ferenc, Pálfi György, Csányi Sándor, Kern András, Cserhalmi György és Nagy Ervin is részt vesz.

A Budapest Film nem változtat

„Nem szeretném emiatt megváltoztatni a terveinket, különös tekintettel arra, hogy a tiltakozáshullám mögött meghúzódik egy olyen ok, amiről eddig szemérmesen nem beszéltünk – mondta erre Port Ferenc. - A Bem mozi üzemeltetője tizenegy hónapja nem fizet bérleti díjat, és nyolcmilliós tartozást halmozott fel. Ezt le kívánja lakni a korábbi elújítások fejében."

"Ezzel az a probléma, hogy egy közpénzre kiírt pályázaton elnyert támogatásból készültek, ahol kilencmillió volt közpénz, és nyolcmillió a pályázó által kötelezően teljesítendő önrész - folytatta. - Ezeket a kiírás szerint öt év után nullára kellett amortizálni, ami letelt, és ezek az eszközök nulla értéken vannak nyilvántartva. Ezért jogilag és pénzügyileg is abszurd, hogy a már elvégzett és elszámolt beruházás számláit vezessük össze egy bérletidíj-tartozás rendezésével. Mi tettünk egy egyezségi ajánlatot, de erre nem kaptunk érdemi választ."

Tartozása különben a másik két mozinak is volt, de ott meg tudtak egyezni, ezért a jelenlegi tulajdonosok vihetik őket tovább, amíg augusztusban le nem jár a pályázat beadási határideje. „A Bemnél ezt úgy oldjuk meg, hogy minél rövidebb ideig legyen bezárva. Két hét technikai szünet után a Budapest Film Zrt. üzemelteti tovább az eladásig a mozit" - tette hozzá Port.