Egyre több szinkronhangot lopnak

2009.07.13. 13:21
Míg tavaly egész évben 12 filmhangot loptak az országban, idén június végéig ugyanennyit, ezért Magyarországon az amerikai filmszövetség, a Motion Picture Association (MPA) is vizsgálódik.

Az elmúlt két évben több a szinkronhanglopás Magyarországon, egyre több az olyan, más országból származó illegális filmfelvétel, amire a hazai mozikból felvett szinkronhangot illesztenek. Az így magyarított kalózfilm a mozis premierrel gyakorlatilag egy időben már le is tölthető a netről.

Jelenleg a friss mozifilmek 90 százaléka a moziban felvett kamerás felvétel révén a premierrel szinte egy időben felkerül a netre, áll az ASVA sajtóközleményében. Nálunk sincs ez másképp, a kép legtöbbször már más országból származó illegális felvételeken rendelkezésre áll, itthon pedig már csak a magyar hangot kell hozzátenni. Az MPA egy adatbázist üzemeltet, amely tartalmazza, a világban mikor milyen mozi-hangot tulajdonítottak el. „Tavaly 12 filmhangot loptak hazánkban, ezzel az eredménnyel arányosan olyan országokkal állunk egy szinten, mint Törökország, Ukrajna és Oroszország. Idén azonban tovább romlott a helyzet, június végéig ugyanennyi hanglopás történt, ezért hazánk mozi-biztonsági állapotát vizsgálja az MPA” – nyilatkozta Kálmán András, az ASVA igazgatója.

Hogy a jelenségnek a hatóságok és a mozisok elejét vegyék, a stúdiók és a laborok kidolgoztak egy új módszert, amivel kópiánként képesek megjelölni a film-hangot is oly módon, hogy mind az analóg, mind a digitális hangban elrejtenek egy, csak az adott kópiára jellemző jelzést. Innen kezdve nyomon követhető a hang útja: melyik moziban futott, illetve hangrögzítés esetén beazonosítható, hol is történt a felvétel.

Az MPA-vizsgálat miatt a jövőben fokozottabb ellenőrzés várható. A mozik személyzete biztonsági intézkedésekkel megakadályozhatja a film-hang illegális felvételét. Tettenéréskor rendőrségi bejelentés is történik, az elkövetőt akár őrizetbe is vehetik, és gyorsított eljárásban pénzbírságtól két évig terjedő szabadságveszítésre is ítélhetik.