Letartóztatás és hiszti a Makk-forgatáson

2009.08.04. 15:18 Módosítva: 2009.08.04. 15:54
Makk Károly Farkasbőrben című tévéfilmjének forgatása volt eddig a bennfentesek szerint 2009 legszervezetlenebb magyar forgatása a legfurcsább következménnyel. Az csak hab a tortán, hogy két hónapja késik a stáb kifizetése.

A 84 éves rendező filmjének munkálataiban a legjobban azt kifogásolják a résztvevők, hogy a stábtagok nagy része két hónap késéssel nem kapja meg a fizetését, ami gyors tippelésük szerint összesen akár 30 millió forint fölötti összeg is lehet. Holott a májusi öthetes forgatás közben hetente kellett volna bért kapniuk.

A Neuropa Film Kft gyártásában készülő filmnek egyébként 30 millió forint állami támogatást ítélt utólag - másfél hónappal ezelőtt - a Magyar Mozgókép Közalapítvány, kétéves időszakra (a szerződéseket a cég akkor aláírta az MMK szerint, vagyis részükről a banki hitel útjába nem áll semmi). A színészek, mint Cserhalmi György, aki a polgármestert alakította, Törőcsik Mari, a gonosz ügyvédnő szerepében, illetve Csányi Sándor állítólag már mind megkapták a fizetésüket, ahogy a tucatnyi A-kategóriás színész között Trill Zsolt is. Gáti Oszkár például azt kiabálta, mikor egyszer otthagyta a forgatást, hogy pénz nélkül nem dolgozik, de valószínűleg őt is kifizették, mert két nap múlva megint megjelent.

Még tartanának egyébként egy pótforgatási napot, de addig nem hívhatják össze a stábot, amíg nem fizetik ki a kellékeseket, építészügyeletest, satöbbit, így a forgatás eléggé elhúzódhat, állítják informátoraink.

Pedig veszélyességi pótlékot is illett volna fizetniük, olyan szervezetlen volt a munka szerintük. Legjobban a helyszín biztosítása okozott nehézséget: Székesfehérváron emiatt bilincsben vitték el a rendőrök az egyik színészt, Trill Zsoltot, és két másik stábtagot. Egy szabadulási jelenetet vettek volna fel a korrupcióról szóló tévéfilmben, amihez egy rendőrségi ajtóra volt szükségük, de a helyszín mégsem lett biztosítva, így a rendező kiadta a parancsot, hogy másszanak be a rendőrségi járműtelepre.

"Telefonhívásra megjelent az ügyeletes tiszt néhány rendőrrel, és azon kapták stábot, hogy hárman közülük a járműtelepükön tartózkodnak egy létrával, mindenféle előzetes bejelentés és engedély nélkül - mondta egy bennfentes. - Érthető módon elő akarták őket állítani, viszont már épp letettek volna róla, mire Karcsi bá' elkezdett hisztizni, mint a régi világban, hogy neki egy rendőr nem mondhatja meg, mit tehet. Erre a rendőrök bilincsben vitték el Trill Zsoltot, a beöltöztetett büfést, és a világosítót."

Az öthetes forgatás tele volt hasonló bakikkal informátoraink szerint: olyan egyszerű helyszínt sem sikerült biztosítania a gyártásnak, mint a ráckevei templom. Itt például az volt a kifogás, hogy heteken át nem érték el a plébánost, de hogy miért nem próbálták meg személyesen mise előtt vagy után, azt senki nem értette. Egy hangárt pedig a beázástól akartak megóvni egy tető alá kifeszített fóliával, ahelyett, hogy a tetőt vonták volna be vele: így ez olyan hangot adott az esőcseppeknek, hogy egy kisebb zuhé után is két napra órára le kellett állítani a stúdiómunkát.

Sokak szerint a probléma egy része ott rejlett, hogy a film producere és gyártásvezetője is Ozorai András volt egyszemélyben, mindkét titulusra - úgy tűnt - nehéz egyszerre koncentrálni. Illetve, hogy Makk Károly már nehezen fogadja a kritikát, segítséget. Makk Károly nem nyilatkozott az esetről, Ozorait pedig nem sikerült elérnünk. Maradtak a stábtagok, akiknek a tippje szerint ebben a filmben lesz a legtöbb baki.

( Update: a producer a cikk megjelenése után felhívta az Indexet. A banki kölcsön visszavonása miatt fizetik ki lassabban a stábot, de ezt a közeljövőben orvosolják. Illetve az MTV 10 milliót ígért kapacitásban, ami egy leforgott filmnél nem könnyen beváltható. Az összes állami támogatás 85 millió forint. )