Nastassja Kinski helyett fiatal Diane Kruger

2009.08.22. 11:51
Quentin Tarantino már több, mint 10 éve hozzálátott a Becstelen brigantyk forgatókönyvének. „Egy évtizede benn volt az irodámban és részleteket olvasott fel a szkriptből, én pedig eldobtam tőle az agyam" - idézte fel a kezdeteket Lawrence Bender producer. Sokáig készültek, hogy aztán a valós munka egy egyéves hajrába sűrűsödjön.

Az író-rendező terve az évtized alatt folyamatosan változott. Először így nyilatkozott róla: „Ez lesz az én én Piszkos tizenkettő vagy Kémek a sasfészekben vagy Navarrone ágyúi filmem.” Később bejelentette, hogy a Jó, a Rossz és a Csúf második világháborús verzióját láthatjuk majd a vásznon, ami a nácik által megszállt Franciaországban játszódik.

Volt, hogy a sztori két amerikai egységről szólt, akik Németországban skalpolják a nácikat, és volt, hogy egy csapat katonára fókuszált, akik a kivégzésük előtt szöktek meg és a szövetségesekhez akartak csatlakozni, ebből lett a zsidó katonákból álló amerikai egység, ami németekre vadászik. A forgatókönyv nemcsak változott, gyarapodott: Tarantino egy időben már azon gondolkodott, hogy minisorozatot készít belőle, regény formájában adja ki, vagy két filmmé választja, ahogy később a Kill Billnél tette. De volt, hogy három mozifilmnyi terjedelemet is elérte.

Eli Roth színész-rendező a harmadik, aki legrégebben bekerült a csapatba: Tarantino Donowitz szerepét szánta neki. Roth elmondása szerint 2004-ben hallott először a filmről, ekkor adta elő a rendező a Hitler-monológot, később is előfordult, hogy Tarantino megosztotta vele a forgatókönyvben keletkezett változásokat. „Elolvastam a végsőt, és leesett az állam. Quentin azt mondta, hogy ez a szerep jó lesz nekem, én pedig azt hittem, hogy csak egy kisebb jelenetem lesz, mint a Halálbiztosban, aztán döbbentem rá, hogy ez az egyik főszerep. Pitt skalpvadász csapatában egy olyan figurát alakítok, akinek kedvence a baseballütő és nagy kedvvel használja a németekkel szemben."

Eli Roth
Eli Roth

A Kill Bill forgatása előtt Tarantino a forgatókönyvről azt mondta, a Becstelen brigantyk talán a legjobb műve, amit valaha is csinált, de egyszerűen nem tud a végére jutni. Az Uma Thurman főszereplésével készült film után a szkript már 222 oldalnál járt. 2005-ben kezdődhetett volna a forgatás. 2007-ben a The Irish Times arról cikkezett, hogy a film 2008-ban már bemutatásra kerülhet, a háborús mozit pedig úgy jellemezték, hogy a Piszkos tizenkettő találkozik a Vaskereszttel.

Tavaly Cannes-ban Tarantino bejelentette, hogy jövőre ide már a Becstelen brigantykkal fog érkezni. A forgatókönyvet sikerült befejezni 2008 július 2-án, a szkript minden egyes fejezete más stílusban készült: a nyitány például a spagettiwesternekre emlékeztet, csak éppen második világháborús környezetben. A filmben egy amerikai egység a német vonalak mögött öli a nácikat halomra, míg a másik szálon egy párizsi moziban dolgozó lány készül bosszút állni a horogkereszteseken.

Korábban olyan színészek jöttek szóba a főszerepekre, mint Michael Madsen, Tim Roth, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Paul Walker, Adam Sandler, Eddie Murphy, Johnny Depp, John Travolta, Harvey Keitel, Fred Williamson, John Jarratt, Mickey Rourke és Christopher Walken. Impozáns névsor, de őket összetrombitálni egy filmbe szinte lehetetlenség, mellesleg csak akkor lett volna értelme, ha többségük lemond az őt megillető gázsiról, hiszen Stallone, Murphy vagy Travolta filmenként 20 millió dollárt is el-elkér, így eleve elálltak a drágább tervtől.

Brad Pitt lett végül az egyetlen A-kategóriás sztár, aki valóban szerepelt is a filmben. A színész korábban azt mondta, hogy szívesen dolgozna Tarantinóval. A rendező pedig úgy gondolta, hogy Aldo, az apacs figurája tökéletesen passzolna Pitthez. Egy közös berúgás alkalmával vállalta a Clark Gable-ösen vagány amerikai szerepét, és nem véletlen, hogy utolsó mondata az, hogy "ez a mestermunkám".

Brad Pitt
Brad Pitt

Aztán Nastassja Kinskit kérték fel Bridget Von Hammersmark szerepére, azonban a színésznő nem vállalta, így jött a képbe a 17 évvel fiatalabb Diane Kruger, aki mielőtt a Trójával elcsaklizta volna Dobó Kata elől a világhírnevet, balettozott és modellkedett. Bridge egy német színésznő, aki a szövetségeseknek kémkedik, a negyvenes évek egyik legnagyobb német filmcsillaga, egy kocsmában az UFA olyan legendáihoz hasonlítják, mint Marlene Dietrich. A németek azért is kedvelik, mivel nem emigrált. A náci rezsimmel egészen bizalmas viszonyban van.

Diane Kruger
Diane Kruger

A Good Bye Lenin Európa Filmdíjas főszereplőjeként befutott Daniel Brühl játssza Fredrich Zollert, aki háborús hős volt, és a saját hőstette megfilmesítésével filmsztár lett. Shosanna szerelméért küzd. Tarantino a karaktert Audie Murhpyről mintázta, aki amerikai katona volt, a második világháború alatt Európában szolgált, mielőtt filmsztár lett volna.

Brühl a castingolásakor épp Párizsban próbált egy csapatnyi francia színésznővel, akik közül többet beajánlott, és a Milla Jovovich-szépségű Mélanie Laurent lett a befutó Shosanna szerepéért. Laurent 2008-ban elvitte az Arany Pálmát a legjobb rövidfilm kategóriában, 2007-ben pedig a Je vais bien, ne t'en fais pas-ben nyújtott alakításáért kapott Césart. Shosannaként fontos szerepet töltött be a sztoriban, de az egyik legnagyobb változtatást rajta hajtották végre: a forgatókönyv régebbi változatában sokkal keményebb volt a karaktere, de ezt azóta már a Kill Billben is ellőtték, így inkább egy mindennapi hős lett belőle.

Hans Landa szerepére aztán a számukra ismeretlen Christoph Waltz is feltűnt az egyik meghallgatáson, akit öt perc alatt beválasztottak a kiismerhetetlen zsidóvadász szerepére, és idén Cannes-ban megkapta a Becstelen brigantykban nyújtott alakításáért a legjobb színésznek járó díjat.

Christoph Waltz
Christoph Waltz

Az amerikai filmekben (mint a Tomb Raider 2) is szereplő német sztár, Til Schweiger - aki 94-ben a német filmek között kifejezetten szórakoztatónak számító szexközeli vígjátékkal, a Mindenki másképp kívánjával futott be (Der bewegte Man) -, szintén hamar bekerült a gárdába. Mellesleg ő is nagy rajongója Tarantinónak, az első produkciós vállalatát Mr Brownról, a Kutyaszorítóban egyik karakteréről nevezte el. Ebben a szerepben ehhez méltón egy kíméletlen német tisztet alakít, aki még német katonaként 13 gestapóst gyilkol le különféle spontán halálnemekkel, így kerül be a csapatba.

Til Schweiger
Til Schweiger

Mikor Tarantino az idős, angol generális karakterét papírra vetette, Alan Napier és Trevor Howard angol színészek jártak a fejében. A rendező elmondása szerint hirtelen ugrott be neki a teljesen más karakterű Mike Myers, akire teljesen passzolt a szerep. A színész is örült, hogy brit generálist kell játszania, mert nemcsak az apja, de az anyja is szolgált a második világháborúban, mégha ez egy kisebb epizódszerep is.

A Weinsten fivérek jelenleg éppen anyagi gondokkal küszködnek, anno mikor hasonló bajban voltak a Ponyvaregény húzta ki őket a gödörből, most is Tarantinóban reménykednek. 300 millió dolláros összbevételre számítanak, ennyi húzná ki őket a bajból. A lelkes kritikákat látva, megint megússzák a csődöt.