Tarantino szerint a film

2009.08.22. 11:48 Módosítva: 2009.08.22. 11:48
A Ponyvaregény rendezőjét azért szeretjük és utáljuk, mert nemcsak sikeres filmes, de a világ egyik legnagyobb filmbuzija is egyben. Azt, hogy a nagy klasszikusok közül például A taxisofőr, A Jó, a Rossz és a Csúf és Howard Hawks munkái a kedvencei, már sokszor elmondta, most viszont az utóbbi két évtized legjobbjaiból állított össze egy válogatást. A főleg szórakoztató filmeket tartalmazó húszas lista akár egy filmajánló is lehetne a hosszú hétvégére. Különösen az ázsiai szekció erős.

Első saját filmjét 1992-ben rendezhette meg Tarantino, pedig akkor már túl volt a Tiszta románc és a Született gyilkosok forgatókönyvének megírásán. Ezekből csak első filmje, a Kutyaszorítóban után készült mozifilm, vagyis Hollywood mindössze annyit látott, hogy a CineTel produkciós cég segédírója hirtelen mesterművet forgatott.

Az azóta eltelt 17 évet foglalta össze a Sky kérésére az időközben kultikus filmes személyiséggé emelkedett rendező, bár most nem magát, hanem pályatársait osztályozta. Összegyűjtötte az időszak húsz legjobb filmjét. Tarantino hangsúlyozza, hogy a lista nem jelent sorrendet, az első helyet azért kiosztotta, de az azután következő tizenkilenc film között ő nem tenne különbséget, inkább marad az ábécé-rend.

A rendező nagy ívben tett a feszültségfokozásra, hiszen az interjú első percében elárulta, hogy kedvenc filmje, az elmúlt tizenhét év legjobb alkotása bizony a japán Battle Royale.

„Ha van film, amit sajnálok, hogy nem én rendeztem, akkor ez az” – nyilatkozta a Koushun Takami híres regényéből készült filmről, amiben negyvenkét japán gimnazista mészárolja egymást egy szigeten a vérszomjas tévénézők legnagyobb örömére. A gazdasági válság sújtotta, anarchiába süllyedt Japán rémálmát vizionáló filmet 2000-ben durva jelenetei miatt be is tiltották Amerikában.

A rendező, Kinji Fukasaku már nem reagálhatott Tarantino dicséretére, mivel hat évvel ezelőtt elhunyt, bár minden bizonnyal még életében értesült arról, hogy az amerikai rendező mennyire lelkesedik érte, hiszen Tarantino nem csinált ebből eddig sem nagy titkot: a Kill Bill premierjén például Battle Royale-os pólóban jelent meg. A fórumokon azonban élénk vita alakult ki a filmről, és Tarantino bejelentése óta az IMDB-n is nőtt a nézői tetszésindexe.

Hollywood

Tarantino a Becstelen brigantyk című új filmjének reklámhakniján összeállított lista ismertetésénél még megjegyezi, hogy sokáig a Mátrix volt nála a második számú kedvenc, de a trilógia második és harmadik részében csalódnia kellett, így a Wachowski-testvérek filmje nála lecsúszott a dobogóról. „Azért a folytatások nem nullázták le teljesen a Mátrix értékeit” – tette hozzá nagylelkűen.

Tarantino listáján van még emellett Woody Allen Csak az a szex című filmje, amiben az Amerikai pitéből ismert Jason Biggs jár, szakít, dug és megint szakít Christina Riccivel. Emellett említi még a Harcosok klubját, és Michael Mann Bennfentes című alkotását, amiben Al Pacino és Russell Crowe küzd meg a dohánylobbival. A legjobbak közé bekerült Paul Thomas Anderson három kategóriában is Oscarra jelölt Boogie Nights című filmje is, ami a hetvenes évek pornóiparát mutatja be két és fél órán át, és aminek záró képkockáin Mark Wahlberg megmutatja több mint 23 centis péniszét.

Az amerikai alkotások közül Tarantino nagyra értékeli még az Elveszett jelentést Sophia Coppolától, az Amerika Kommandó: Világrendőrség című bábfilmet, amit a South Park alkotói jegyeznek, és a Féktelenül című akciófilmet Keanu Reeves-szel, Sandra Bullockkal és a sztrádán soha nem lassító autóbusszal. Ez utóbbiról azt mondta, hogy egyszerű kis filmnek tűnik, de mégis milyen jó érzés volt a bemutató idején ott ülni a moziban, miközben az autóbusz lehajt az útról.

A 90-es évek elejéről itt van még a Végre péntek, amiben Ice Cube-nak munkát kell találnia, Chris Tucker-nek meg ki kell fizetnie a dílerét estig, miközben a Cypress Hill, Dr Dre és a 2 Live Crew zenéje szól. Richard Linklatertől a 93-as Tökéletlen időket válogatta be Tarantino, ami a Dazed and Confused című Led Zeppelin-számról kapta az eredeti címét, és azzal zárul, hogy 76 nyarán egy csapat fiatal elindul az Aerosmith-koncertre. A gimisekről szóló hangulatfilmben a huszonegy éves Ben Affleck játssza az iskola jóképű seggfejét, Milla Jovovich a kezében gitárral gyújt rá egy füves cigire, és az akkor még ismeretlen Matthew McConaughey is szerepel benne, mint autómániás nőcsábász.

Tarantino a rövid videóban a Hatodik érzék rendezőjének filmjét, a Sebezhetetlent dicséri a leghosszabban. „Nem elég, hogy ebben a filmben nyújtja Bruce Willis élete legjobb alakítását, de a Superman-mitológiát is zseniálisan meséli újra. Amikor kijött, kicsit zavarosnak tűnt, de van benne egy mondat, ami nagyon jól összefoglalja: Mi van, ha Superman itt él a Földön, de fogalma sincs arról, hogy ki is ő” – magyarázza Tarantino.

Furcsa viszont, hogy bár két baráti rendező, Sophia Coppola és Paul Thomas Anderson munkája is felkerült a toplistájára, Robert Rodriguez kimaradt. Se egy El Mariachi, se egy Sin City.

Európa

Az európai filmek közül mindössze másfelet említ Tarantino, hiszen a Dogville-t ugyan a dán Lars Von Trier rendezte, de az alkotó amerikai trilógiájának része. A Nicole Kidman főszereplésével készült, minimalista díszletekkel sokkoló alkotás Tarantino szerint a legjobb forgatókönyv, ami valaha készült, és szerinte, ha Lars Von Trier színpadra állítja, biztos Pulitzer-díjat kap érte.

A másik európai film, ami bejutott Tarantino legjobb húszas listájába, az a Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead) című brit zombifilm-paródia. A film forgatókönyvíró-főszereplőjét, Simon Pegget azóta Hollywood is felfedezte, a rendező meg Tarantino Halálbiztosa elé forgatta a Don't című kamutrailert.

Ázsia

Távol-keleti filmből viszont bőséges a választék, Tarantino kedvenceinek több mint negyede ázsiai. A koreai Bong Joon-Ho rögtön két tétellel szerepel, ebből a politikai utalásokkal és humoros jelenetekkel megszórt A gazdatest című szörnyfilmet nálunk is kiadták dvd-n. A rendező ennél viszont sokkal nagyobbat alkotott A halál jele (Memories of Murder) című pszichothrillerrel, ami egy megtörtént és máig megoldatlan vidéki sorozatgyilkosságot dolgoz fel. A történet a 80-as évek idején játszódik, amikor az országban még nem tudtak DNS-vizsgálatot végezni, hogy a tettest azonosítsák, ezért a helyi rendőrök inkább veréssel próbálják vallomásra bírni a gyanúsítottakat. Itt működik igazán az, ami David Finchernek a Zodiákusban nem egészen jött össze, és Tarantino szerint ez a lista legérdekesebb és legösszetettebb filmje.

Többen hiányolják az összeállításból az Oldboyt, ami akkor kapta meg Cannes-ban a zsűri fődíját, amikor Tarantino a zsűri elnöke volt. Park Chan-Wook egy sokkal jólfésültebb munkájával került be a válogatásba: a Joint Security Area-nál profibb és szívszaggatóbb mozifilm valószínűleg nem készült Észak- és Dél-Korea mai megosztottságáról (az előzetese itt látható). Pár éve a filmrajongó diktátor, Kim Dzsongil is kapott belőle egy példányt. A bűnügyi thiller egyetlen szépséghibája a koreai származású svájci diplomata vicces angol kiejtése. Különben ugyanaz a kiváló koreai színész, Song Kang-Ho játssza benne a rangidős észak-koreai katonát, akinek a lányát elviszi a mutáns csatornaszörny A gazdatestben, és aki prosztó vidéki nyomozóként hajkurássza hiába a sorozatgyilkost A halál jelében.

A sokkoló és véres filmjeiről ismert sokoldalú japán rendezőtől, Takashi Miikétől a Meghallgatás című horrort emelte ki Tarantino. Ez egy egyedülálló férfiről szól, akinek a producer barátja csak azért tart csak szereplőválogatást, hogy neki feleséget találjon. A kiszemelt törékeny lány helyett viszont lassan a férfi válik áldozattá. A film A légyhez hasonlóan nemcsak paráztat, de a szerelemről is szó.

Ha ázsia, akkor harcművészeti mestermunkának is szerepelnie kell a válogatásban, és Tarantino Tsui Hark kardozós busszúfilmjét, A kard útját vette be. Sokan értetlenkedtek azon, hogy került Jackie Chan Rendőrsztorijának harmadik része a listára, de Tarantino megmagyarázza: '"Valószínűleg a filmtörténet legjobb kaszkadőrjelenetei találhatók a filmben, például az, amikor Michelle Yeoh egy motorral felugrat a vonatra."