Csődvédelmet kértek a Terminátor 4 producerei

2009.08.25. 15:03
Fizetésképtelenné vált a Terminátor - Megváltás két producere, ezért három cégük csődvédelmet kért, és beperelték a legnagyobb befektetőjüket. A történet azzal is végződhet, hogy elveszítik a Terminátor-jogokat, amiket két éve hitelből szereztek meg.

Bár a Terminátor - Megváltás eddig 370 millió dollárt (69,2 milliárd forintot) hozott, a Terminátor jogait birtkoló Derek Anderson és Viktor Kubicek három cége csődvédelmet kért, íja az LA Times. A két producer ezzel egy napon a beperelte a fő befektetőjét és annak az egyik volt alkalmazottját is. Mindkét perben harmincmillió dolláros kártérítést követelnek.

Erre azután került sor, hogy nem tudtak fizetni a Pacificor nevű kockázati tőke alapnak, ami 2007-ben harmincmillió dollárral (5,6 milliárd forinttal) járult hozzá, hogy meg tudják szerezni a Terminátor-jogokat, és ezen felül még kilencmilliót (1,6 milliárd forintot) adott kölcsön a Halcyon nevű produkciós cégüknek.

Elveszíthetik a Terminátor-jogokat

A tárgyaláson Anderson és Kubicek azt állította, hogy azért nem tudtak fizetni, mert a Pacificor zálogot jegyzett be a Dominion Holding nevű cégre, amin keresztül a produceri díjak befolytak hozzájuk a Terminátor: Megváltás után. A per és a csődeljárás azzal is végződhet, hogy a Halcyon elveszíti a Terminátor-jogokat, amik így a Pacificorhoz kerülnének.

A Halcyon eddig tizenötmilliót fizetett vissza a Pacificornak, de az nem világos, hogy a maradék huszonnégymillión felül mekkora tartozásaik vannak. A Los Angeles Times korábbi cikkében az állt, hogy a producerek az Andrew Vajna és Mario Kassar által irányított C2 Picturesnek s tartoznak huszonötezer dollárral (4,6 millió forinttal). A Halycon még 2007 májusában vette meg a Terminátor-franchise jogait, miután Vajna és Mario Kassar már nem látott elég fantáziát a gépek és az emberek állandó harcában.