Itt a katasztrofális Uma Thurman-film

2009.08.27. 12:53
Ezen a héten jelentős késéssel bemutatott, kisebb nézettségre számító európai filmek debütálnak a magyar mozikban: egy félig angol romkom, egy olasz politikai dráma, egy francia zsarufilm és egy olasz nyugdíjas vígjáték. Öt pont feletti családi filmmel megint nem jelentkeznek a forgalmazók, így gyerekekkel az Intercom Jégkorszakát és Harry Potterét nézhetjük meg, ahogy nyáron már többször megtehettük.

Férj és féleség

A romantkus filmben Uma Thurman rádiós műsorban ad tanácsokat párkapcsolati kérdésekben. Egy miatta kidobott vőlegény azonban bosszút forral ellene: egy hivatalos adatbázisban a férjeként regisztráltatja magát, épp a műsorvezetőnő esküvője előtt. A bosszúálló vőlegényt Jeffrey Dean Morgan alakítja, akit például az Odaát sorozatból ismerhetünk. (Update: Láthattuk még a Watchmen Komédiásaként és a Grace klinika szívbeteg pácienseként.)

A filmben vannak még sztárszínészek, mint Isabella Rossellini, Colin Firth és Sam Shepard, de az angol-amerikai alkotást Amerikában idén márciusban mégsem mutatták be, mert a forgalmazó közben csődbe ment. Angliában 2008 elején debütált. A Rottentomatoes oldalán található 13 kritika egyike se nyilatkozik pozitívan: nulla százalékon áll. "Az erőlködés, amit láthatunk sokkal katasztrofálisabb, mint egy baleset" - írja a Sun kritikusa.

Il Divo - A megfoghatatlan

Olasz miniszterelnökről készült az Il Divo életrajzi film. 1946-ban választották meg Gulio Andreottit, majd még később hatszor került erre a posztra. A produkciót 2008-ban Cannes-ban jelölték az Arany Pálmára, a Zsűri Díját vitte haza. A főszereplő Toni Servillo az Európa Filmakadémiától kapta a legjobb férfiszínész díját.

Az IMDb-n 7,5 ponton áll az olvasói szavazatok alapján. Áprilisban a Rotten Tomatoes oldalán a 23 kritikából 19 volt pozitív, a Variety kritikusa egyszerűen mesterműnek nevezte.

Gyors meló

Tavaly októberben mutatták be Franciaországban a filmet, ezen kívül az imdb szerint még öt országba jutott el a mozikba. A történet szerint egy rendőr, Marek (a Belmondóra hajazó Roschdy Zem) bosszút esküszik, mikor társát, és legjobb barátját megölik a gengszterek. Beépül a kábítószercsempész bandába, akik feltuningolt verdákkal (főleg BMW-kel) hozzák be Marokkóból az anyagot. A kritikák szabályos üldözős zsarufilmnek tarják, amiből csak a humor hiányzik.

Vénasszonyok nyara

Szintén némi késéssel futott be ez az olasz vígjáték, ami már több filmfesztivált is megjárt és hét díjat is magáénak tudhat, a velencei filmfesztiválról három elismeréssel távozott.

A filmet Gianni Di Gregorio írta és rendezte, a főszerepet is eljátszotta. Giovanni (Di Gregorio) 60 éves és az anyjával él együtt, aki már közelít a 100-hoz. A férfi nem unatkozik, mivel folyamatosan van tennivalója, köszönhető édesanyjának, éppen egy csapat idős barátját látja vendégül, akik mind máshogy reagálnak a konfliktusokra. Nyugdíjas vígjáték, nemcsak nyugdíjasoknak.