A Toy Story főhőse visszatér az űrből

2009.09.09. 14:46
A Toy Story főszereplője, Buzz Lightyear több mint egy évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson, a harminccentis figurán az Endeavour űrsiklón kellett volna visszatérnie a Földre még tavaly év végén, de annyira sikeres volt a Disney oktatási programja, hogy még egy évet maradt. Most a Discovery űrsikló hozza vissza.

Hősöknek járó fogadtatásban részesül a Toy Story - Játékháború című animációs filmből ismert Buzz Lightyear, aki több mint egy év után tér vissza a Földre. Az űrvadász hazaszállításáról a Discovery űrsikló gondoskodik.

A 30 centis figura 2008 májusában indult a világűrbe, az eredeti tervek szerint fél év után az Endeavour űrsikló legénységének tagjaként tért volna vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról. A Disney stúdió azonban meghosszabbította Buzz küldetését, mivel az általa teljesített oktatási misszió hatalmas siker volt a Földön.

buzz-lightyear-shuttle

Buzz Lightyear hazarendelése éppen egybeesik a Toy Story - Játékháború 1. és 2. részének felújított kiadásával, a filmek jövő hónapban kerülnek a mozikba. A Disney hatalmas parádét tervez Buzz fogadására, mivel a figura lesz a Nemzetközi Űrállomás leghosszabb ideig szolgáló személyzete. Még az oroszokat is megelőzte, mondta Todd Heiden, a Disney World stratégiai tervezésért felelős igazgatója.
"Ha jók a számításaim, mire csütörtökön földet ér, már 467 napot töltött az űrben" - tette hozzá Heiden. Buzz ezzel Valerij Poljakov ororsz űrhajóst előzte meg, aki a kilencvenes években egyhuzamban 437 napot töltött a Mir űrállomáson.