Itt a titokban forgatott Rózsaszín sajt

2009.09.10. 11:38
Kezdődik az őszi szezon, amikor kevesebben mennek moziba, de ez a magyar forgalmazókat a két héttel ezelőtti lazsálás után egyre jobb filmekre ösztönzi. Látványos 3d-s tinihorrorral, szexközeli magyar vígjátékkal, korrekt kísértetes filmmel és politikai szatírával bombázzák a nézőket. A 3d-ben a dinók is támadnak.

Kísértetjárás Connecticutban

Peter Cornwell első szellemidéző nagyjátékfilmje sikert aratott: 74,5 millió dollárt termelt eddig világszerte. De miután befizettek rá a nézők, többségüket nem hatotta meg a másodpercenként felhangzó, idegborzolónak szánt padlórecsegés, az imdb-n csak 5,8 pontra értékelték. A film egy 1987-es eseményen alapszik: a Campbell család Connecticut állam egyik félreeső részébe költözik egy viktoriánus házba, ami korábban ravatalozóként funkcionált. A régi tulaj fia, Jonah démonidézéseket, szeánszokat tartott itt, így az új lakókra veszély leselkedik.

A Rottentomaoteson 18 százalékosnak ítéltek a kritikusok: a New York Post-os megjegyzi, Connecticut nem eléggé kísérteties, csak a Reeling Reviews cikkírójának volt kedve vicceskedni: "Akadt néhány folytatása az Amytiville Horrornak, miért kell ehhez még egy spin-off is?" A kritikusok közül Lucius Gore, az Esplatter filmfilézésért felelős újságírója kegyesebb volt, mikor „jó kis semmiségnek” titulálta a mozit, amely szerinte messze nem nő fel a 2005-ös A Rettegés Házáig. Mi Michael Madsen húga, Virginia Madsen miatt ajánljuk, és érdekes a filmhez készült mozgó poszter is.

A végső állomás 3D

A legjobb bevételt produkáló rész a tinihorroros franchise negyedik epizódja, és egyben a leggyengébb. Korábban egyetlen rész sem ment 6 csillag alá az imdb-n, ez most 5,3. A sztori a szokásos: a film elején a főhős tömegszerencsétlenséget álmodik, figyelmezteti az eset előtt a barátait, megmenekülnek, de a halál nem szereti, ha elkerülik: elkezd rájuk vadászni. A Kígyók a fedélzeten kaszkadőrből lett rendezője, David R. Ellis készítette a második rész is után ezt a filmet is. A Rottentomaoteson 27 százalékos a megítélése: a Commercial Appeal írója lelkes volt a trancsírozástól. "James Cameron és a srácok a Pixarnál biztosan nem értenek egyet velem, de ez az, amiért a 3D-t kitalálták." A BDK Reviews-ban ez olvasható: "megér minden pennyt, hogy moziban nézze meg az ember, de készüljön fel rá mindenki, hogy a forgatókönyv és a színészek csapnivalóak". A film 27,4 millióval nyitott, ez a franchise történetének legjobban kezdő darabja, jelenleg Észak-Amerikában 50 milliónál jár, és legkésőbb hétvégére lehagyja a harmadik rész 54 millióját, ami a legjobb bevétel volt eddig a szériában.

Rózsaszín sajt

A filmről eddig maximum a története publikus: "A nőgyógyász, nagy dumás, szoknyapecér apuka, Tibor (Bezerédi Zoltán) egyedül neveli a 19 éves Danit (Tóth Barnabás). Az apa egy kicsit önző, hedonista, hiú és sikerorientált, a fiú pedig szelíd, romantikus alkat, aki nem a szexet, hanem a szerelmet keresi. Tibor megpróbálja képére formálni a fiát, aki emiatt Franciaországba szökik a művész nagybácsihoz."

A film rendezője, Tóth Barnabás gyerekszínészkedés után a Született lúzer tévésorozat három epizódját rendezte, és kisfilmeket is készített: például anno az Indexre is feltöltött abszurd Egy szavazatot és egy másikat, amelyikben Jeanne Moreau szerepelt. Most első nagyjátékfilmjét nemcsak rendezte, de Frank Rizzóval és Hamvas Dániellel együtt írta is, és a főszerepet is eljátszotta.

A nagyjából teljes titokban, laza 50 millió forintból leforgatott mozi trailere alapján egy a Boldog születésnapot!-tal kokettáló Kalandorokat vizionálunk. Amit ez alapján kijelenthetünk még, hogy jó csajok szerepelnek benne (a magyarok mellett francia is). Szeptember 3-án a montreáli filmfesztiválon a World Cinema kategóriában, szekción kívül a kanadai nyugdíjasok pirosra tapsolták a tenyerüket. A rendező reméli, itthon fiatalok is megnézik. Mi márcsak Bezerédi Zoltán nagy visszatérése miatt is ezt tesszük.

Egy kis gubanc

A brit külügyminiszter meggondolatlan kijelentést tesz egy lehetséges közel-keleti háborúval kapcsolatban, ami után megindul a nemzetközi szervezkédés, bár a miniszerelnök tanácsadója próbálja szőnyeg alá söpörni az ügyet. A film a BBC-tévésorozat The Thick of It spin-offja. A kritikusok imádják: a Rottentomatoeson 94 százalék az átlaga. Az év elején a Sundance Filmfesztiválon is előre bírták a produkciót: a The Times öt csillagot adott az ötből. A DVD Town kritikusa az év egyik legviccesebb és legjobban idézhető filmjének nevezte. A New York Post szerint: a film a legokosabb és legnevettetőbb mozi, amit az iraki háború inspirált. Amerikában limitáltan mutatták be nyolc moziban, jelenleg 92 filmszínházban vetítik, és 2 millió dollárt gyűjtött össze, világszerte pedig még 3,5 milliót.

A dinoszauruszok nyomában 3D

Az IMAX rövidfilmeket kedvelő nézők kedvéért került a kínálatba a 40 perces dokumentumfilm. Az alkotásban a Triász és a Krétakor közötti időszak dinoszauruszait és egyéb lényeit vehetjük szemügyre, megnézhetjük a feltárt bizonyítokat, ami szerint a leszármazottaik ma is köztünk élnek. A film Mongóliába is elvisz, Indiana Jones előképének Roy Chapman Andrews paleontológusnak az 1920-as felvételeit is felhasználva. Mindenféle célzás nélkül kérték fel narrátornak Michael Douglast, a szinkronizálására pedig Dörner Györgyöt.