Nálunk forgatják az új Rettenthetetlent

2009.09.12. 12:26 Módosítva: 2009.09.12. 13:51
Miskolcon Az utolsó skót király Oscar-díjas rendezőjével, Budapesten Donald Sutherlanddel, Szegeden meg Guy Ritchie első két filmjének egyik keményfiújával lehet összefutni a következő hetekben. Mindhárman nálunk forgatnak. Sorra vettünk néhány érdekesebb filmet, amelyek mostanában készülnek.

Az új generáció Rettenthetetlenjének nevezte a gyártó azt a Skóciában és Angliában játszódó filmet, amit az Oscar-díjas Kevin Macdonald augusztus 24. óta forgat Magyarországon.A kilencedik légió sasmadarának (The Eagle of the Ninth) epizódszerepeire magyar színészeket is beválogattak, és Szentendre környékén építettek hozzá római kori díszleteket. Szeptember végén aztán átköltöznek Skóciába, ahol a Hadrianus falától északra játszódó jeleneteket veszik fel.

A filmben több ismert színész játszik, Donald Sutherland mellett Channing Tatum, a Step Up főszereplője, és Jamie Bell, aki miután eljátszotta Billy Elliotot, a King Kongban és a Hipervándorban is szerepelt. Tatum azért indul el a filmben az ókori Rómából Britanniába, hogy a húsz évvel korábban eltűnt kilencedik légiót felkutassa.

A huszonöt millió dolláros költségvetésű film idén azzal keltett nagy feltűnést Cannes-ban, hogy a válság ellenére már akkor eladták mindenhová. "Az emberek a biztos sikereket keresik, úgy tűnik, ezt a filmet annak látják" - nyilakozta a producer, Duncan Kenworthy, aki a Négy esküvő és egy temetést és a Sztárom a páromat is jegyzi.

A rendező magyar származású, a nagyapja Miskolcon született, és a harmincas években Korda Sándor alkalmazta forgatókönyvírónak Londonban, ahol aztán rendezni kezdett. Kevin Macdonald ezért hétvégén ellátogat a miskolci Cinefestre is, ahol a nagyapja emlékére rendezett workshopon vesz részt.

Koltai Róbert mellől kiesett a Hegylakó

Miután a Megy a gőzös főszereplőivel végighaknizták az országot, nem ment csődbe Koltai Róbert és fia családi filmes vállalkozása, és most Michael Madsennel forgatnak vígjátékot Szegeden, szeptember végéig. A külföldi piacra is szánt Magic Boysba bevették a Valami Amerikában már jól bevált Pindroch Csaba-Szabó Győző-Hujber Ferenc hármast. Eredetileg Adrien Paul, a Hegylakó is szerepelt volna benne, de "egyeztetési problémák miatt" kiesett. Helyette bekerült Vinnie Jones, aki a focis pályafutása után A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsőben, a Blöffben és a 2006-os X-Menben keménykedett.

"Az egész úgy indult, hogy Pindroch kitalálta, milyen jó lenne az északi sarkon forgatni, aztán édesapám és Orosz Dénes megírták a forgatókönyv első verzióját" - mondta Koltai P. Gábor producer. Végül az északi sark helyett Londonban forgatnak Magyarország mellett, de az angol bárokban játszódó jeleneteket itthon veszik fel. "Ehhez kellett jelentős számú színes bőrű szórakozó fiatal, ami itthon nem könnyű feladat, de sikerült" - jegyezte meg a fiatalabb Koltai.

Hujber kigyúrta magát

"Madsen egy volt chippendale-fiút játszik, aki meg van szorulva. A revüshow-tól a transzvesztitashow-ig mindenfélét rendez - kezdte összefoglalni a történetet Koltai P. - Közben a nem hivatalos üzleteibe megpróbál belekavarni Vinnie Jones, aki maga is milliárdos. Neki Magyarországon vannak érdekeltségei, fehér galléros bűnöző. Az igazi chippendale-esek is megjelennek, őket Hujber Ferenc és Nagy Sándor játsszák. Kis is gyúrták hozzá magukat, és betanultak egy szexi táncot."

Michael Madsen nem először vállal kis költségvetésű filmet, többek között Uwe Boll bukott vámpíros filmjében, a Bloodrayne-ben is játszott. A Fedőneve: Donnie Brascóban, a 2002-es Bond-filmben, a Sin Cityben és a Kill Billben is szerepelt, és a karrierjét az alapozta meg, ahogy a Kutyaszorítóban egyik jelenetében megkínzott egy rettegő rendőrt.

A Magic Boys költségvetése 600 millió forint, és a külföldi színészek gázsija jelentős részt tesz ki ebből. A Magyar Mozgókép Közalapítványtól 82 milliót kaptak, amiből 42 millió a Megy a gőzös nézettsége után jár, beszállt amerikai és magyar befektető, egy kereskedelmi tévé, emellett találtak hozzá szponzorokat, és saját pénzt is tettek bele. Itthon még szeptember végéig forgatnak, addig Madsen és Vinnie Jones is többnyire Szegeden marad, az angliai résszel október végén végeznek.

A kínai szálat elvitte a válság

Pénz híján kiesett a kínai forgatás és ezzel együtt a krimiszál is Miklauzic Bence A Zöld Sárkány gyermekei című filmjéből, amelyet szeptember végén kezdenek forgatni egy soroksári úti raktárépületben. "Amiről a film szól, az nem változott" - mondta a rendező, miután a 350 millió forintosra tervezett költségvetés 160 millióra apadt. Így a két főszereplő, a magányos magyar ingatlanügynök és a kínai éjjeliőr nem utazzák be együtt a világot, helyette egy soroksári úti raktárépületben barátkoznak.

A változás oka, hogy az egyik komoly finanszírozó, egy multinacionális autógyártó cég kiszállt. Ráadásul a kínai állami támogatástól is elestek, és a remélt kínai partnerekkel sem tudtak megegyezni. "Nem lehetett az általuk támasztott igényeket az európai film stílusához igazítani, csak olyan rendezői kompromisszumok árán, amiket én mint producer sem támogattam volna" - nyilatkozta Berger József.

A kalandos krimiből ezzel kamaradráma lett, túl sok beszélgetés még sincs benne, mert a két főszereplő alig érti egymás nyelvét. Inkább humort vittek bele, a spórolós verzió ezért oldottabb és derűsebb. A magyar férfit Rátóti Zoltán játssza, a kínait egy Yu nevű amatőr, aki valójában étteremtulajdonos, és több mint egy hónapig készítették fel a filmre.

Placido Domingo is beugrott

Két héttel ezelőtt még egy dán operafilm stábja is nálunk forgatott, Mozart Don Giovanniját dolgozták fel modern verzióban, egymilliárd forintból. A Juant Európa legfiatalabb operaigazgatója, a harmincöt éves Kasper Holten rendezte, akinek a keze alá vegyes magyar-dán stáb dolgozott. Az Andrássyn autós üldözést vettek fel, és háttérnek nemcsak a régi belvárosi épületeket használták fel, de a kék metrót és a volt Viking Harisnyagyárat is a Szentendrei úton.

Az operatőr Nagy András volt, aki a Fehér tenyér és a Bibliotheque Pascal mellett Mundruczó Kornél operafilmjét, a Johannát is fényképezte. A szerepeket fiatal operaénekesek játszották, de egy rövidke jelenetre Placido Domingo is beugrott. A híres tenor eredetileg az Operalia nevű énekverseny miatt érkezett Magyarországra, és a filmben egy buliban veti oda Don Juannak, hogy "nagy rajongója vagyok önnek".