Roman Polanski áldozata a sajtóra dühös

2009.09.28. 16:28 Módosítva: 2009.09.28. 19:55
Roman Polanski megerőszakolt egy 13 éves kislányt Jack Nicholson házában, 1978-ban. Mi történt akkor este, és mi lett a lányból?
Polanski áldozata 13 évesen
Polanski áldozata 13 évesen

Roman Polanskit először egy életműdíjjal a zürichi filmfesztiválra csalták, ahol a rendőrség elfogta, mert 1978-ban egy bírósági ítélet miatt elszökött Amerikából, ahova azóta még A zongoristáért járó Oscar-díjért sem ment vissza.

Művészek, politikusok és filmrajongók is tiltakoznak Polanski meghurcolása miatt, pedig a bíróság bűnösnek találta egy 13 éves lány, Samantha Geimer megerőszakolásában, akinek még alkoholt és kábítószert is adott.

Fotózás, pezsgő, meztelenkedés

Az eset Jack Nicholson házában történt, ahova egy fotózás miatt hívták meg a lányt, pezsgőt és Quaalude-t kapott, meztelen fotókat készítettek róla. Polanskit a lány nővérének a barátja ismerte, ezért nem tűnt furának, hogy fotókat akart készíteni a gyerekről, amit ő és anyja is jó ötletnek tartott. Polanski később a bíróságon azt állította, a lány nem ellenkezett, sőt beleegyezett. A rendezőt Anjelica Huston, Jack Nicholson barátnője megzavarta.

Samantha Geimer most 45 éves, három gyereket nevel Hawaiin, titkárnőként dolgozik. 1997-ben nyilvánosan megbocsátott Polanskinak azért, amit vele tett, de a sajtónak nem tud, úgy tartja, meghurcolták és megkeserítették az életét. A People magazinnak azt mondta, nem haragszik a rendezőre, kicsit sajnálja is, hiszen anyját koncentrációs táborban ölték meg, feleségét, Sharon Tate-et Charles Manson őrült szektája mészárolta le, a pszichiáterek szerint ezek nagy problémákat okoztak a rendező életében.

Geimer anyja mindent megtett, hogy lánya megússza a nyilvános bírósági tárgyalást, de végül óriási botrány lett belőle. Roman Polanski belement a vádalkuba: egy vádpontban, a kiskorúval történt szexuális kapcsolatban beismerte tettét, de további ötben nem. A rendező az ítélethirdetés előtt néhány órával Párizsba utazott, mivel a franciáknak nincs kiadatási egyezményük Amerikával.

Geimer gyerekkorát durván befolyásolta az eset, úgy emlékszik, hogy ő egyáltalán nem akarta, tiltakozott, de nem tudott mit tenni (vallomás teljes egészében olvasható a thesmokinggun.com-on). A nemi erőszakot nem mondta el az anyjának, csak barátjának. Ezt véletlenül meghallotta a nővére, elárulta az anyjának, aki rögtön hívta a rendőrséget. Polanskit ezután letartóztatták. Samantha Geimer 16 évesen befejezte az iskolát, két évvel később már terhes volt első gyermekével, rá egy évre megházasodott.

Samantha Geimer idén januárban elhatározta, hogy kérvényezi a Los Angeles-i bíróságon a Polanski elleni eljárás megszüntetését. Mint akkor elmondta, a makacs kitartás, amellyel a város azt követeli, hogy a rendező térjen vissza az Egyesült Államokba, olyan "rossz vicc", amelynek ő, Samantha fizeti meg az árát. Valahányszor a bíróság újra felidézi egykori tanúvallomását az üggyel kapcsolatos nyilvános meghallgatásokon, ő maga tehetetlen dühöt érez.

"Túléltem a dolgot, túltettem magamat rajta és kigyógyultam minden bajból, amelyet Polanski okozott nekem gyermekkoromban" - mondta az asszony. "Itt az ideje, hogy ez fejezet lezáruljon" - tette hozzá.