Az ügyészség akarja Polanskit

2009.09.30. 17:10
Hiába kéri a vádak ejtését több neves hollywodi filmes petíciójában, a Los Angeles-i ügyészség ettől még kérni fogja Polanski kiadatását. Ráadásul az amerikai közvélemény nem is nagyon akar megbocsátani a rendezőnek.

A Los Angeles-i kerületi ügyészség Roman Polanski ügyében közölte: nem engednek Hollywood nyomásának, továbbra is a filmrendező kiadatását kérik.

Az ügyészi hivatal szóvivője elmondta, hogy nem hajolnak meg a rendező letartóztatása ellen tiltakozó és szabadon engedését követelő hollywoodi sztárok kérése előtt, és nem is terveznek egyeztetést a hírességekkel.

A Polanski elengedése érdekében Franciaországban indított nemzetközi petíciót a filmes ipar több mint 100 személyisége írta alá, többek között olyan hollywoodi sztárok, mint Woody Allen, Martin Scorsese és David Lynch, továbbá Wim Wenders, Pedro Almodóvar, Tilda Swinton és Monica Bellucci. Debra Winger színésznő azt mondta: egy három évtizeddel korábbi ügyről van szó, "mellette állunk, várjuk szabadulását és következő remekművét". Harvey Weinstein Oscar-díjas producer szerint Polanski humanista, és az igazságszolgáltatás tévedésének áldozata. Közölte, ha kell, megkeresi Arnold Schwarzenegger kormányzót is, hogy vesse latba befolyását.

Amerikai megfigyelők szerint a hollywoodi elit véleménye azonban elüt az átlag amerikaiak megítélésétől. A Los Angeles Times című napilap honlapján nagyjából csak minden harmincadik komment támogatja Polanskit, a túlnyomó többség azon a véleményen van, hogy a rendezőnek felelnie kell azért, amit tett.

Polanski szabadon engedését a nemzetközi filmvilág legismertebb személyiségei közül nem mindenki támogatja; Luc Besson híres francia rendező például nem hajlandó aláírni a petíciót. Mint fogalmazott, szereti Polanskit, de senki nem állhat a jog felett.

Katie Buckland, a CWLC kaliforniai női jogvédő központ vezetője úgy foglalt állást: Polanski támogatása "azt az üzenetet küldi, hogy a gazdagok és hatalmasok elkövethetnek olyan bűncselekményeket, amelyeket senki más nem úszna meg". Szerinte az ügyben az a legaggasztóbb, hogy az emberek nem képesek felfogni, hogy egy ilyen bűncselekmény milyen hatással van egy 13 éves lányra. Hangsúlyozta, hogy ebből a szempontból semmilyen jelentősége nincs annak, hogy Polanski csodálatos filmeket készített.