Egy éve képtelenség új filmhez hozzálátni

2009.09.30. 13:38
A Magyar Mozgókép Közalapítvány a központi költségvetés nehézségeire hivatkozva elhalasztja az őszi játékfilmes támogatást. Tavaly ősszel volt az utolsó nyílt pályázat, azóta csak a korábban valamilyen formában már támogatott projektek kaphattak támogatást.

“Az eredetileg szeptemberi határidejű játékfilmes pályázatot addig nem
írjuk ki, amíg az Országgyűlés nem fogadja el a központi költségvetést – ismertette az Indexszel Oláh Kata, a Mozgókép Közalapítvány sajtófőnöke az őszi forduló helyzetét. – Amennyiben ez novemberben lezajlik, decemberben kiírjuk a pályázatot, és november helyett januárban megszülethet a döntés.“

“Nagyon el vagyok keseredve. Arra számítottunk, hogy kiírják a pályázatot, pláne azután, hogy a tavaszi is elmaradt – nyilatkozta Pusztai Ferenc, a Friss levegő és a Nyomozó producere, aki Gigor Attila második és Jánossy Natália első játékfilmjével is pályázna már egy ideje. – A tavaszi nem nyitott volt, meghívásos alapon ment a régebbi szándéklevelesek részvételével” – magyarázta, miért találja duplán hosszúnak a szünetet.

Bár a teljes összeg, amit félévente nem visszatérítendő formában ad a közalapítvány az egész estés produkcióknak, csak 400 millió forint, tehát másfél játékfilm költségvetésére lenne elég, mégis fontos ez a támogatás. Ugyanis enélkül nem lehet Magyarországon játékfilmet forgatni. Egyrészt csak akkor állnak szóba a szponzorok vagy a koprodukciós partnerek egy produkcióval, ha van fix MMK-támogatás a költségvetésben, másrészt nélküle nullszaldósra sem jöhet ki egy ilyen kis ország nézettségével a mérleg. A másik filmes támogatást a Nemzeti Kulturális Alap Mozgókép Szakmai Kollégiuma osztja, itt jóval kevesebb pénzről van szó, az augusztusi döntés alapján 60 millió forintot adott játékfilmekre, derült ki a múlt héten.

A tavalyi pénzből készülnek mozifilmek

A játékfilmes keret idén tavasszal 720 millió forint volt (tavaly 900), a vissza nem térítendő ebből 405 millió (tavaly 650). “Az őszi pályázat viszont a 2010-es keret terhére hozná meg a döntést, igazodva a filmszakma működéséhez” – állt még az alapítványi válaszban. A játékfilmnél a szelektív pályázaton kívül van még normatív, filmterv- és forgatókönyv-fejlesztés, nemzetközi koprodukciós és - idén - egy tavaszról nyárra húzódó tévéfilmes is. A játékfilmes mellett az MMK másik négy szakkollégiuma is osztozik az éves ötmilliárdos kereten. Ebben benne van a Mozgókép Mestere, tagdíjak, Filmunió, MMK-működtetés stb.

“Jelenleg is több produkció van folyamatban, forgatás vagy utómunka
alatt, vagy már készen. 20 filmről már biztosan tudunk, hogy készen lesz a jövő évi szemlére” – mondta még a sajtófőnök a 2009-es eseményekről. A tavaszi pályázat vissza nem térítendő támogatása mellett 212 milliót adtak az előző évi szándékleveleire, és 123 millió visszatérítendőt, vagyis kölcsönt.

Tavaly ősszel volt az utolsó szelektív pályázat, azóta csak a korábban valamilyen formában már támogatott projektek kaphattak szándéklevelet vagy normatív támogatást. Ha ez a pályázat tavaszra húzódik, a nyílt pályázatok másfél éves kimaradásukat ünnepelhetik. Új projekttel képtelenség volt elindulni, mondja több filmes is.

Most kik pályáznának?

A pályázók egy része már eleve leszokóban volt az állami támogatásról: “Mi világéletünkben különböző módokat találunk ki arra, hogyan lehet low
budget filmet forgatni, most is ezt tesszük, de a tervről közelebbit
nem mondanék” – ismertette velünk Pálos György rendező, a Közgáz Vizuális Brigád filmes csoport egyik vezetője a túlélési technikáikat. “Már megszoktam, hogy nem kapok állami támogatást, nem is tudom, pályáznánk-e, ezt a producerem intézi” – mondta Sas Tamás rendező, aki épp két filmet forgat, és mint mondja, általában csak a 20 százalékos, mindenkinek járó visszatérítést kapja meg.

Az átlagosan 250-300 milliós filmeknél drágább kategóriában először Neményi Ádám producert hívtuk, aki az S.O.S. szerelem 2-vel indulna, és közölte, Sast lecseréli a rendezői székben Fonyó Gergelyre. "Bízunk benne, hogy tavaszig meglesz a forduló – tette hozzá. – Nehéz lesz nyárra összehozni, de a szereplők ugyanazok, minden el van rendezve, remélem, nem lesz gond". A másik, pénzgondokkal szintén ritkán küzdő producer, Kálomista Gábor a Megafilm-cégével valószínűleg pályázna, de Szíven szúrt ország-filmkritikánk miatt nem nyilatkozik az Indexnek. A Poligamynál sima producerkedésre váltott rendező-producer Herendi Gábor nyilatkozna, de nem pályázik: így csak annyit mond, rossz előjelnek tartja a hírt.

Az MTV mégsem fizet

"Pénteken jelentette be az MTV, hogy az MMK-val közös tavaszi pályázaton nyert tízmilliót mégsem tudja kifizetni a Vecsernyés János rendezésében készülő tévéfilmünkre – mondta Szekeres Dénes producer a Tivolifilmtől. – Úgyhogy mi nem pályázunk, hanem erre adunk be utólag soron kívüli kérvényt."

"Tervek szerint mindenképpen leforgatjuk az Üvegtigris 3.-at, hiszen az első két rész is magánpénzből készült, a második utólagos állami támogatással – mondta Kovács Gábor, a szintén komoly filmeket mozgató Filmpartners vezetője, aki most kisebb tervvel is indulna: – Ugyancsak elkezdek egy Halálkeringő-szerű mikro budget-költségvetésű (60-80 milliós) filmet ugyanazokkal az alkotókkal (Köves Krisztián Károly és Doboczi Balázs) és külföldi szereplőkkel."

"Két dologban érinti az Uniofilmet a mostani pályázat: Fazekas Csaba Swingjével és Mátyássy Áron még cím nélküli filmtervével pályáznánk, de fegyelmezetten tudomásul vesszük a hírt, pláne, mert egy mellékmondatban ott van a halasztás szó, ami nem egyenlő az elmaradással" – mondta Bodzsár István producer, aki az Állítsátok meg Terézanyut!-tal jutott a szakmába, és azóta olyan filmeket kísért, mint Alföldi Róbert Nyugalomja, illetve Paczolay Béla Kalandorokja. Hozzátette: "Ezek frissebb darabok, így nem is baj, ha csúszik pár hónapot a pályázás, több idő van a finanszírozás felállítására és a forgatókönyvre."

A Grunwalsky-osztályban végzett leendő első filmes Lóth Balázs is belenyugodva fogadta a pályázat halasztásának hírét: “Bizonytalanság, amivel együtt kell tudni élni.” Az Exit című pszichokrimivel pályázna 100 és 200 millió közötti költségvetéssel.

Jövőre lesz a nagyobb gond

A bizonytalanságot növeli, hogy elnökváltás előtt áll az alapítvány, tavasszal pedig választások lesznek, és nem biztos, hogy a következő kormánynak ugyanaz lesz a filmpolitikája, mint a mostaninak.

"Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke nem újítja meg a tagságát, amely a kuratórium mandátumával együtt ez év december 31-én jár le. Jelölőbizottság tesz javaslatot az elnök mellett a kuratórium tagjaira. Az előterjesztés október végére, november elejére várható. Ha nem alakul januárig új kuratórium, és ha megtartják halasztással az őszi fordulót, még a régi dönt a pályázókról" – mondta az MMK sajtófőnöke.

A másik nagy kérdés, hogy a bankok meddig hiteleznek az MMK pozitív döntésével megtámogatott, de pénzt csak utólag kapó, százmilliókat kockáztató produkcióknak. Ebben a fázisban elhaló projektekről még nem beszélhetünk, a névvel vállalt nyilatkozatok többségéből meg úgy tűnik, mindenki reménykedik.

Pusztai mellett nyíltan csak Kovács Gábor producer ismeri el, hogy nagyon kényelmetlenül érinti a szakmát a hír. "Viszont ha figyelembe vesszük az alapítvány jelenlegi anyagi helyzetét, illetve készpénzproblémáit – aminek oka többek között kiszolgáltatottságuk az állami finanszírozásnak –, érthető és logikus lépés ez, pont a jövőbeni fizetőképesség érdekében. Bár ehhez kevesebb filmet kéne támogatni, más elvek és prioritások alapján." Az elveken és a prioritásokon hónapok óta egyeztet a filmes szakma.

Tavaszi zárt pályázat

A vissza nem térítendők nyertesei közül Pálfi György a Nem vagyok a barátod tévéfilmmel készen van (5,7 millió), Dyga Zsombor Utolér című tervéhez (40 millió) a szerződéseket kötötték meg, Köves Krisztián Károly Halákeringője (25 milló) kész, Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentumfilmje (15 millió) is készül, Deák Kriszta Aglaja-munkája (75 millió) október végéig forog, Miklauzic Bence A Zöld Sárkány gyermekei a jövő héten kezdődik (90 millió), Mundruczó Kornél A Frankenstein terve (60 millió) forog, Orosz Dénes Poligamyja (50 millió) az utómunkálatoknál tart, Szomjas György Szemben a keleti széllel dokumentumfilmje (20 millió) is folyamatban van. Gárdos Péter Tréfáját (25 millió) már a szemlén bemutatták, a sok fesztiválmeghívás között (például Chicago, Sao Paolo) az európai televíziós fesztiválon is bemutatják.