Mindenféle infó az Indavideó Filmről

2009.11.11. 10:37 Módosítva: 2009.11.11. 10:37
Mostantól ingyen mozizhat az Indavideón: hetente teszünk közzé játék- és dokumentumfilmeket, természet-, illetve animációs filmeket az Indavideó Film szolgáltatásában.

Az Indavideó Film arra lett kitalálva, hogy mozit nézhessünk a neten ingyen, jogtisztán. Első körben csak magyar filmeket tettünk fel az elmúlt húsz évből. Műfajtól függetlenül mindent: játékfilmeket, kisfilmeket, doksikat, természetfilmeket és animációkat.

Mindebből most 20 darab látszik, de hetenként újabb hat filmmel bővül a kínálat: műfajonként kettővel. Így megmarad a turkálás lehetősége, és minden napra jut egy kiemelt darab.

A filmek elérhetősége a jogtulajdonosokkal kötött megállapodások szerint változik, de ha valaminek lejár a joga, azt előtte jelezzük.

Miért jó ez a filmeseknek?

Közönség elé jutnak a magyar filmek, holott rendezőik többsége nincs benne a mainstreamben. Ráadásul nemcsak új nézőket kapnak, olvasóinkkal együtt azt is megtudják a komplett nézettségi grafikonból, melyik jelenetnél morzsolódik le a közönség, melyiket ugorja át, mit néz meg többször.

Mindenkitől, aki filmet készít Magyarországon, szeretettel várjuk, hogy az alkotásaival felbukkanjon oldalunkon. A menő nagyjátékfilmtől a szerény költségvetésű dokumentumfilmig mindent szívesen megmutatunk.

Lehet rendelni is filmeket?

A konkrét véleményekre azért is nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy tudjuk, legközelebb melyik filmet szerezzük meg. Igyekszünk minél népszerűbb mozikra is szert tenni.

Tényleg ingyenes?

A filmeket ingyen lehet megnézni. Hetven százalékban kényelmi, harminc százalékban anyagi okokból döntöttünk az ingyenesség mellett olyan amerikai szolgáltatások alapján, mint a Hulu.com vagy a South Park oldala.

A magyar fogyasztó a tartalmat ingyen szereti kapni, például mert nincs igazán kényelmes mikrofizetési megoldás. Sokan vannak, akik kicsengetnének egy százast, de kevés, aki ezért nekiáll nyolc percet sms-ezni, paypalezni. Pont azt az élményt szeretnénk kidomborítani, hogy ha megtetszik valami, gombnyomásra működik.

A kényelmet szolgálja az is, hogy beágyazhatóak a filmek, a címlapon is rögtön le lehet játszani. Százéves netes közhely, hogy azonnal, kényelmesen, gyorsan hozzá lehet férni mindenhez, kivéve a filmet. Ha valakit érdekel egy film, nekiáll torrentezni, warezolalakról leszedni, vagy fizetős csatornákon veszi meg. Most ilyen szívás sincsen.

Cserébe mennyi reklám lesz?

A szolgáltatás szponzori bevételekből kíván a későbbiekben megélni, de a támogatói megjelenések sem lesznek zavaróak, hogy ne bántsák a filmélményt. Megszakító, felúszó hirdetés végképp nem lesz.

Milyen minőségűek a felkerülő filmek?

A letölthető filmek felbontása húsz százalékkal kisebb a dvd-k pixelmennyiségénél, 720 pixel helyett 522 széles. Így legalább könnyebb a streamelés, magyarul: kattintásra indul. Fontos még, hogy a szolgáltatatás Macen is működik, és linuxos gépről is, nem kell hozzá Media Player.

Sokat küzdöttünk azért, hogy technikailag jó legyen. Nagyon nagy fájlokat szolgálunk ki, egy nagyjátékfilmet is ki kell bírniuk szakadozás nélkül. A filmlejátszás ugyanazzal a flashtechnológiával készült, amit hirdetésre használnak.

A szolgáltatás Indiából vagy Szabadkáról is elérhető?

Mivel azt más jogok szabályozzák, így az Indavideó Film egyelőre csak Magyarországon működik.

Ha bármiről van bármi észrevétele, szóljon! Kommenteljen, írjon nekünk, és kérjen filmet. Várjuk a javaslatokat az Indavideó Film blogjába is.