Jennifer Hudsont nem importálnák

2009.12.08. 09:17
Nem akarják a dél-afrikai színészek, hogy Jennifer Hudson játssza Winnie Madikizela-Mandela szerepét a nemzet első fekete elnökének egykori feleségéről szóló életrajzi filmben.

A dél-afrikai Kreatív Dolgozók Egyesületének véleménye szerint ha az ország történelmét külföldi színészekkel játszatják el, akkor az teljesen aláássa a nemzeti filmipar fejlődése érdekében tett erőfeszítéseket.

"Annak semmi értelme, hogy miközben saját Hollywoodunk felépítésén fáradozunk, még mindig importáljuk a színészeket" - nyilatkozta a The Citizen című helyi lapnak Mabutho Sithole, a szervezet elnöke. "Ezt a döntést mindenképpen meg kell változtatni. Amennyiben ezt a problémát nem sikerül megoldani, a filmes munkálatok elhalasztásáért fogunk folyamodni" - hangoztatta a The Times dél-afrikai magazinnak Oupa Lebogo, az egyesület főtitkára.

A Dreamgirls című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Jennifer Hudson a múlt hónapban kapta meg Madikizela-Mandela szerepét. A filmet a dél-afrikai rendező, Darrell J. Roodt jegyzi, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Cry, The Beloved Country és a Sarafina. A dél-afrikai politikusnő életrajzi filmjével kapcsolatos kritikák, csupán pár nappal a Clint Eastwood által rendezett "Invictus" című dráma bemutatója előtt reppentek fel. Utóbbi Nelson Mandeláról és a dél-afrikai győzelemmel zárult 1995-ös rögbi világkupáról szól, amely elősegítette a nemzet egyesítését. (Nelson Mandelát Morgan Freeman, a rögbi-edzőt pedig Matt Damon alakítja.)

Madikizela-Mandela annak idején nem csupán férje szabadon engedéséért, de a dél-afrikai fehér apartheidkormány ellen is fáradhatatlanul harcolt. Neve azonban később számtalan botrány, így többek között egy gyermekrablási eset, egy fiatal aktivista meggyilkolása és egy csalási ügy kapcsán is felmerült. Nelson Mandela 1992-ben szakított feleségével, 1996-ban pedig hivatalosan is elváltak.