no

Nézze ingyen az Üvegtigris hülye Sanyiját

2009.12.08. 15:47 Módosítva: 2009.12.08. 16:58
Aki nem látta az elmúlt 8 évben az Üvegtigrist, most bepótolhat mindent az Indavideó Filmen. Kapa és Pepe rajongóinak egy 2002-es, Pepe nélküli rövidfilmet ajánlunk, a kisállatfüggőknek Vidrasorsot.

Üvegtigris

Az Üvegtigris a Bumeránggal kezdődik, 2001-es felvétel eleve jó nosztalgiának: Bochkornak még barna a haja. Persze ezt csak a néző látja, a Rudolf Péter alakította Lali büfés legfeljebb rádión keresztül hallhatja, ő meg a barátai ugyanis lúzerek. Egy csomó mindent megfigyelhetünk, ha újranézzük a filmet. Mert hogy láttuk, az tuti: 2001-ben az Üvegtigrisre 150 ezren ültek be, sorra nyíltak az országutak mellett a lakókocsis büfék, az éjszakai járaton meg minden részeg huszonéves a hülye Sanyit (Horváth Lajos Ottó) utánozta. Aztán kijött dvd-n is.

A 2006-os folytatást 304 ezren látták, de előtte a kiszivárgó kalózkópiát is letöltötték jó sokan. Kovács Gábor producer, a Filmpartners vezetője szeptemberben, az őszi játékfilmes támogatások elhalasztásakor azt mondta az Indexnek: "Mindenképpen leforgatjuk az Üvegtigris 3-at, hiszen az első két rész is magánpénzből készült, a második utólagos állami támogatással." A Búss Gábor Olivér és Rudolf Péter forgatókönyvén alapuló új rész 200 millió forintból jönne ki, és a régi karakterek mellett újakat is láthatnánk benne.

A másik ember iránti féltés diadala

"Az alacsony nézőszám egy szürrealizmusba hajló szerzői filmnél nem meglepő, de alapvetően széles közönségnek csináltuk, nem rétegfilmnek - mondta az alkotói négyes egyik tagja, Igor Buharov, civil nevén Szilágyi Kornél. - Úgy gondoljuk, az emberek nem hülyék, nemcsak limonádé kell nekik, nem kell mindent a szájukba adni, agyonmagyarázni. Asszociatíve értelmezhető a történet, az alapmondanivalója az, ami a címben is benne van, beszél a hatalomról, a megfigyelésről, szeretet- és szerelemféltésről, lelki gyógyászatról, és népi hiedelmekről." 16 milliós állami támogatást kaptak, ennyi volt a költségvetés is. 4-5 ezren látták körülbelül az évek alatt moziban, dvd-n is megjelent, sugározta a Duna tévé.

Az amatőrszínészeken kívül a 2000-es filmben Márkus Judit szerepelt, és Madaras József, aki akkor már 7-8 éve nem volt filmben, de többek között ennek apropóján a filmszemlén életműdíjat kapott. A film főleg Hajdúnánáson és környékén forgott, nagyrészt egy tanyán, és szuper8-as technikával rögzítették a 10 órányi nyersanyagot. Szabó Tóni bácsi nagyította fel a padlásán 35 mm-es negatívra, egy általa készített géppel, tette még hozzá Szilágyi. Egyébként a filmet rajta és Ivan Buharovon (Hevesi Nándor) kívül Vasile Croat és Nyolczas István jegyzi.

A pofon

"Kétszer megpofozol, a sors meg kinyalhatja" - nyögi be az öltönyös üzletembernek öltözött Anger Zsolt Mucsi Zoltánnak. Biztosra akar menni: a retyón olvasott horoszkóp szerint jó is és rossz is történik vele aznap, túl akar lenni a rosszon, hogy nagyot kaszálhasson egy üzletben. A következmények valóban sorsfordítóak, de nem spoilerezzük el. 2002-ben Dési András és Móray Gábor kisfilmje lett a legjobb az 50. Független Filmfesztiválon.