Winslet vagy Cruz lesz Európa legjobbja?

2009.12.12. 09:28
A filmes szakmai körökben egyik legrangosabbnak számító elismerés, az Európai Filmakadémia díjainak nagyestélyis, több mint ezer vendéget és sztárt felvonultató kiosztása a bochumi Jahrhunderthalléban lesz szombat este.

Bár néhány díjazottat már előre megneveztek, a felhozatalt tekintve a szombat esti ünnepség sok meglepetést tartogat. A legjobb európai alkotások és alkotók listáján idén is szerepelnek fesztivál- és mozisikerek.

Kate Winslet a brit filmakadémia díjával

A vendégek között az európai országok filmnagykövetein, így például Moritz Bleibtreun, Stephen Daldryn és Johanna ter Steegen kívül olyan művészek érkeznek biztosan, mint Victoria Abril, Ben Kingsley, Andrzej Wajda, Isabelle Huppert és Ken Loach. Na meg persze a legjobb színész és színésznő-díjak jelöltjei.

Európa színészei

A felolvasóban nyújtott szerepléséért Oscarral jutalmazott Kate Winslet és a teljesen kezdő Katie Jarvis (Fish Tank) mellett az Oscar-várományos Penélope Cruz száll versenybe.

Az Antikrisztussal Cannes-győztes Charlotte Gainsbourg is a jelöltek között van. A családi pszichodrámában férjét játszó Willem Dafoe a Chicago Sun-Timesnak elárulta, a merész és sokkoló intim jelenetekre csak a forgatáson gyakorolhattak, ott ismerkedtek meg. A másik két jelölt, Yolande Moreau Martin Provost Séraphine című filmjével, Noomi Rapace pedig a The Girl with the Dragon Tattoo című thriller hackerszerepével került be.

A fiatal, ismeretlen Tahar Rahim (A próféta) és Dev Patel (Gettómilliomos) ellenfele lesz Moritz Bleibtreu az 1970-es évek hírhedt német terroristájának megformálásáért Uli Edel A Baader-Meinhof csoport című, itthon februárban bemutatott filmjével. Bleibtreu az egyik legfoglalkoztatottabb német színész jelenleg; legutóbb a velencei fesztivál zárófilmjében, Fatih Akin Soul Kitchen című vígjátékában is az egyik főszerepet vitte.

Moritz Bleibtreu az Ezüst Medvével

Winslet partnere a Felolvasóban David Kross volt, őt az exnáci őrnőbe beleszerető naiv tizenéves alakításáért jelölték. Filippo Timi Benito Mussolini és titkolt gyereke, Benito Albino megformálásáért indul Marco Bellocchio az olasz diktátor magánéletét feldolgozó Vincere című filmjével. Steve Evets postásként tűnik fel Ken Loach legújabb rendezésében, a Looking for Ericben. Az Európai Film Akadémia hagyományosan nem indít mellékszereplői kategóriát.

Európa legjobb filmjei

A legjobb 2009-es európai film díjáért a European Film Awardson hat mű versenyez. A brit kedvenc Fish Tank, a francia bűnügyi dráma, A próféta (Un Prophete), nálunk szintén bemutatott A felolvasó, az idei év legnagyobb meglepetése, a Gettómilliomos (Slumdog Millionaire), a svéd gyerekvámpíros történet, az Engedj be! (Let the Right One in), és a szintén gyerekszereplős misztikus-bűnügyi Fehér szalag (Das Weisse Band).

Az EFA hat jelölésével az eddigi egyik legjobb börtönfilm , A próféta vezet: a legjobb európai film cím mellett Jacques Audiard rendező és Tahar Rahim színész is a legkiválóbbaknak járó kitüntetést kaphatják. A másik három díj várományosai a forgatókönyvírók, az operatőr, illetve a hangmérnökök, akik a Prix d’Excellence-díjért versenyeznek. A prófétát a Gettómilliomos követi öt jelöléssel, egyet Lars von Trier Antikrisztusával megosztva. Mögötte jön Michael Haneke két és fél órás, 30 szereplőt felvonultató történelmi víziója, A fehér szalag néggyel. „Nem fog csalódást okozni az osztrák rendező a rajongóinak, amennyiben a szokásos baljós atmoszférára, eltitkolt bűnökre és társadalmi kórképre számítanak” - írja a filmről a Screen International kritikusa.

A Cannes-ban nagy port kavart, kritikusokat is megosztó Antikrisztus nem szerepel a legjobb filmek között, ám a bemutató után magát a világ legnagyobb rendezőjének nevező von Trier többek között Pedro Almodóvarral versenyez, aki a film noir-hommage Megtört ölelésekkel indul a legjobb rendező kategóriában. A fenti hat film rendezője közül ugyanis csak négyet jelöltek: Jacques Audiard-t, Danny Boyle-t, Michael Hanekét és Andrea Arnoldot.

Penélope Cruz az Oscar-díjjal

Mindegyik jelöltet díjazták már valahol: A fehér szalag elnyerte az Aranypálmát, A próféta a zsűri nagydíját, a Fish Tank a különdíját Cannesban. A Gettómilliomos volt az idei legjobb film volt az Academy Awardon, A felolvasó Kate Winsletnek hozta a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat; az Engedj be! az összes rangos horror- és fantasztikusfilm-fesztiválon díjat nyert.

A legjobb forgatókönyv elismerésre az Oscar-nyertes Simon Beaufoy a Gettómilliomos sztorijáért, Jacques Audiard és Thomas Bidegain A prófétáért, Haneke a Fehár Szalagért, a színész-filmes Gianni di Gregoriot jelölték a Mid-August Lunch-filmért. A prófetát, A fehér szalagot és a Gettómilliomost a legjobb film, rendező és forgatókönyvíró hármas kategóriájában is listázták.

Animációk és egyebek

Az animációs, dokumentumfilmes és elsőfilmes kategóriák jelöltjeit csak az elmúlt pár hétben hirdették ki. A dokumentumfilmes kategória nyertesét már meg is nevezték: Peter Liechti svájci produkciója, a The Sound of Insects: Record of a Mummy. Hasonlóan bejelentett nyertes Isabelle Huppert, aki a tekintélyes Achievement in World Cinema Award szakmai elismerésben részesül, illetve Ken Loach, aki az Európai Film Akadémia életműdíját veheti át.

A magyar tévék közül a díjátadót az HBO adja le, egy héttel később, december 19.-én 18:25-kor.