Eric Cantona is az európai film mellé állt

2009.12.13. 22:20
Filmje a német-osztrák-francia-olasz együttműködés tökéletes bizonyítéka, hangsúlyozta Michael Haneke, amikor átvette a fődíjat az Európai Film Akadémia gáláján. A szombat esti díjkiosztó is az együttműködést mutatta: lengyelül, spanyolul, franciául és németül is hallhattunk köszönő beszédeket. A gálát az HBO műsorán lehet megnézni december 19-én 18:25-kor.

Az európai film védelmében rendezett Európai Film Akadémia-díjkiosztót a Ruhr-vidéken, egy bochumi gyárból átépített épületben tartották, aminek egyharmadát használtuk. Kétévente Berlinben rendezik a gálát, a köztes időszakban pedig mindig máshol: jövőre Tallinnban lesz. Most Berlint Essen helyettesítette az Európai Kulturális Főváros 2010 pécsiénél jóval hatékonyabb és hatékonyabban is kommunikált programsorozatának egyik elemeként.

"Az Oscar sokkal komolyabb erődemonstráció. Az európai filmdíj azért kell, hogy ha halványan is, de jelezzük, mi is vagyunk" - foglalta össze az üzenetet Szabó István rendező, aki a svéd Ingmar Bergman által létrehozott EFA grémiumának vezetőjeként felügyelte ez évig a jelöléseket (pénteken lemondott a tisztségéről). Az idei mezőnyből Andrzej Wajda és Ken Loach új filmjét szerette. "Mostanában a Les Arcs európai filmfesztiválon jártam, ott kellett megtudnom, hogy még most is készül évente pár jó európai film. Tudnak reflektálni a jelenlegi EU-s helyzetre, ami szerintem egy filmnél a legfontosabb."

"Nem a legerősebb az Európai Filmdíj idei mezőnye, a Haneke-filmet meg A prófétát már Cannes-ban is díjazták" - mondta Csákvári Géza kritikus. Kb. ugyanazt a négy-öt filmet jelölték több kategóriában. Hárman voltunk kint magyar újságírók, neki Haneke a kedvence (akinek ez egyébként a második nagy győzelme az Európai Film Akadémián, 2005-ben a Rejtély című filmmel söpörte be a legjobb film, rendező és forgatókönyvíró díjakat). Kriston Lászlónak az olasz nyugdíjas Vénasszonyok nyara-film, nekem Ken Loaché jött be leginkább.

2000 tag szavazta meg a jelölt filmeket, és ebből csak 30 tag magyar. Így a magyarok által javasolt Apaföld nem került a jelöltek közé. Az furcsább, hogy egész évben nem volt egy magyar film sem az idei harmincvalahány szemlén bemutatott alkotásból, ami versenyzett volna Cannes-ban, Berlinben vagy Velencében.

Visszatérve az európai filmekre: ezeket az EFA már 1989 óta promotálja. A díjátadó ünnepségnek még meg kell dolgoznia a cannes-i és a velencei rendezvények presztízséért, az Oscarról nem is beszélve. A gála ázsióját a producerek és a rendezők értékelik, a színészek egyelőre kevésbé, így a hat jelölt színésznőből például csak kettő jelent meg. Penelopé Cruz is hiányzott, pedig Penelopé és Monica Cruz cégének kisestélyijét vettem fel az eseményre, hátha esélyt kapok egy miniinterjúra. Az Oscar-díjas Kate Winslet helyett a legjobb színésznő díját A felolvasóért Stephen Daldry rendező vette át.

"Díjazzuk ezeket a filmeket, de az európai filmek egyre nehezebben jutnak el a mozikba - mondta Ken Loach rendező, amikor szombaton átvette az European Achievement in World Cinema nevű kitüntetését. "Miért nem tudják a politikusaink megvédeni az európai filmet?" - tette még fel a költői kérdést a brit filmes, aki életművéhez képest szokatlanul könnyű, közönségbarát mozival jelentkezett most. A Looking for Eric péntek esti vetítése előtt elmondta, a francia labdarúgó, Eric Cantona kérésére készítette róla és rajongóiról.

A szombat esti átadás filmes partira sikeredett: nyelvi zűrzavar, művészet- és politikabuzi közönség. Sokan fanyalogtak, hogy a műsorvezető Anke Engelke komikus túlzásba vitte a szereplését, de legalább lazább volt a szokásos német humornál. A nevezéseken is látszott az európaibb vonal: Oscarra nem jelölnének legjobb film kategóriában olyan alkotásokat, mint a Let the Right One In vagy a Fish Tank, és Lars von Triert sem neveznék az Antikrisztus rendezéséért.

De még a vörös szőnyegen is Michael Haneke volt az autogramgyűjtők célpontja, na meg persze Win Wenders.

A Barátom Eric-et január 7-én , A fehér szalagot februárban mutatja be Magyarországon a Cirko Gejzír. A Vénasszonyok nyara ősszel futott az említett moziban.

A cikk szerzője az HBO jóvoltából vett részt az eseményen.

Díjazottak még:

Tahar Rahimnak jutott a legkiemelkedőbb színészi alakításért járó elismerés A prófétáért, Anthony Dod Mantlét Gettómilliomosban és az Antikrisztusban végzett operatőri munkájáért tüntették ki. Danny Boyle Oscar-díjas filmje közönségsiker lett a People's Choice Awarddal. Az európai szakma elismerés miatt két új díjat is kiosztottak: egyet a sikeres koproducereknek és egyet animációs kategóriában. Ez utóbbit a Mia and the Migoo francia-olasz produkció nyerte. A kritikusok díját Wajda vehette át Tatarak című drámájáért. A győztesek között van még Alberto Iglesias, aki Pedro Almodovar filmjéért hozta el a legjobb zeneszerzői elismerést. Peter Strickland nagyrészt saját finanszírozású Varga Katalin című filmjét, az Erdélyben játszódó bosszútörténetet az év felfedezése (European Discovery of the year) díjjal illették.