Antal Nimród még toplistás Amerikában

2009.12.14. 18:52 Módosítva: 2009.12.14. 18:52
A Disney történetében először afro-amerikai hercegnőt felvonultató klasszikus Grimm-mese magasan verte a mezőnyt. Antal Nimród akciófilmje második hétvégéjén is ott van az észak-amerikai mozibevételi toplistán, kilencedikként.

A Disney évek óta a 3D-s művekben látja a sikert, erre a hagyományos technikával készült A hercegnő és a béka ugyanolyan jól startolt: 3434 moziban 25 millió dollárt termelt és 27,8 millió dollárt hozott eddig (két moziban futtatták előre két hétig). Az Aladdint és A kis hableányt jegyző John Clements és Ron Musker rendezték a filmet. December 24-től játsszák a magyar mozik.

A hercegnő és a béka
A hercegnő és a béka

"Az egész olyan, mintha a néző időgépben ülne, és visszatérne azokba a napokba, amikor még oroszlánkirályok, nyílt szívű szépségek és kedvelhető szörnyetegek voltak népszerűek" - lelkendezik többek között a Pop Matters. Persze születtek negatív kritikák is: "Összecsapott, másodosztályú forgatókönyv, animáció és zenés betétek jellemzik A hercegnő és a békát, érdektelen az egész, és fejfájást okozhat, olyan, mint egy rossz szombati rajzfilm" - írja a Diva Review.

A második helyen áll a The Blind Side, amely negyedik hete tartózkodik az élvonalban. 22,9 százalékkal kevesebben voltak kíváncsiak ezen a víkenden a Sandra Bullock-os sportdrámára, így is 15,4 millió dollárt kaszált, eddig 150,2 milliót hozott össze.

Clint Eastwood új rendezését, az Invictust 2125 moziban vetítették, és 9 millió dollár értékben adtak el jegyet rá. Ebben Morgan Freeman alakítja Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság elnökét, amint hazájában rendezi meg a rögbi-világbajnokságot. 9 millió dollárral indított a film, szinte pont ugyanúgy, ahogy az Elcserélt életek című Eastwood-mozi, aminek közel 36 millió dollár volt a végeredménye, vagyis veszteséges produkció lett.

Morgan Freeman arra született, hogy eljátssza Mandelát, de ennél a Mandela-szerepnél többet érdemel, írja az Orlando Weekly. "Az Invictusnak nemcsak egy egyszerű sportfilmnek kellett volna lennie, hanem egy teljes mértékben életszerű alkotásnak" - sajnálkozik a kihagyott lehetőségen az Aisle Seat.

Futottak még

Az Újhold szinte megfelezte a bevételét a múlt hétvégéhez képest: 8 millió dollárt hozott, ezzel együtt 267 millió dollárt termelt a mozikban.

6,8 millió dollárt aratott le Karácsonyi ének, alig csökkent a film bevétele, 124,4 millió dollárnál jár a 200 millió dollárba került produkció. Az ünnepet még simán megéri a tengerentúlon, így talán Robert Zemeckis műve nem lesz bukás.

Hatodik a Testvéred feleségét feldolgozás, a Brothers, ami most 5 millió dollárt gyűjtött össze a 25 millióba dollárba került dráma 17,4 milliót termelt eddig. 4,4 millió dollárral lett gazdagabb a 2012, a katasztrófafilm 155,3 millió dollárral kezdhet neki a következő hétnek. 4,3 millió dollár értekben voltak kíváncsiak a nézők John Travolta és Robin Williams vígjátékos ámokfutására, a Vén csontokra, ami 39,9 millió dollárt hozott eddig.

Az Egek urát 72 helyen vetítik, és 2,4 millió dollár lett a hétvége végeredménye, a film eddig 4 millió dollárt keresett. 3 filmszínházban tűzték műsorra Peter Jackson fantasy-drámáját, a Komfortos mennyországot, 116 000 dollárt hozott.

Kilencedik lett Antal Nimród produkciója, a Szállítmány 3,5 millió dollárt gyűjtött össze a víkenden, ami azt jelenti, hogy 46,2 százalékkal csökkent a múlt hétvégéhez képest a látogatottsága. A 20 millióba került thriller 11,7 milliót tud felmutatni eddig.

Tizedik a Ninja Assassin, ami a három nap alatt megkeresett 2,7 millió dollárral együtt 34,3 millió dollárnál jár.