2010 decemberére készül az Üvegtigris 3

2009.12.16. 12:19
Az Üvegtigrist 41 ezren látták eddig az Indavideó Filmen, és már itt a második rész is. A retrórajongóknak a Feri és az édes életet ajánljuk, a dokufilmek szerelmeseinek Az élet fagyos szigetét, amiben fókák harapják seggbe az operatőrt.

Üvegtigris 2.

Múlt hét óta 41 165-en láták az Üvegtigrist az Indavideó Filmen, amin a producer, Kovács Gábor is meglepődött, amikor felhívtuk. "Nem gondoltam volna, hogy még most is ennyien megnézik. 100 ezer dvd-t adtunk el az első részből, 50 ezret a másodikból, de hogy miért lettek kultfilmek, ne kérdezd. Valamit nagyon eltaláltunk, talán a szerethető karakterekkel." Az Indavideó Filmen most ingyen elérhető a 2006-os Üvegtigris 2, amiben a hat lúzer tovább szerencsétlenkedik a Garancsi-tó partján, valószínűleg utoljára. "Jövő nyáron kezdjük a harmadik rész forgatását, de otthagyjuk a lakókocsit, bemegyünk a városba - árulta el a producer, mi a legfontosabb változtatás. - Már a második részt is el akartam vinni ebbe az irányba, de a fiúk ragaszkodtak hozzá, hogy maradjon minden a régiben." Buss Gábor Olivér és Rudolf Péter januárra készülnek el a végleges forgatókönyvvel, és ha összejön a júniusi forgatás, decemberben már a mozikban lesz az Üvegtigris 3.

Feri és az édes élet

Az Indavideo slágerfilmje a Budapest Retro 66 ezer nézővel, úgyhogy most az SZTK-szemüveg iránti nosztalgia jegyében ajánljuk a Közgáz Vizuális Brigád szatíráját, a Feri és az édes életet. Bár a film 2001-es, tobzódik a Kádár-nosztalgiában: van itt tipikus panellakás tejüveg ajtókkal meg piros sarokülőkével a konyhában, a nappaliban ott a dohányzóasztal-fotelágy kombó, meg persze a Wartburg a ház előtt. A főszereplő melós (Hollósi Frigyes) életében semmi sem változott a rendszerváltás óta, és még akkor is a balatoni SZOT-üdülőbe vágyik az asszonnyal a Kanári-szigetek helyett, amikor kihúzzák a szerencseszámait a lottón. A budai milliomossá váló esztergályos modern meséje 2001-ben elhozta a 32. Magyar Filmszemle legjobb forgatókönyves díját, Hollósi pedig a legjobb színészi alakításét.

Az élet fagyos szigete - 2. rész

Tudta, hogy az Antarktisz part menti sávja minden évben zöldbe borul? És hogy a pingvinek megfuttatják vacsora előtt a kövér fiókáikat, így a legéletrevalóbb kaphat először a rákokból? Az előző részben megismert hatfős magyar kutatócsapat átkelt a hómezőn, és most egy olyan jégmentes oázisban filmezi a pingvineket és a madarakat, ahol már kesztyű nélkül is vidáman lehet ücsörögni a hidegben. Molnár Attila Dávid, a víz alatti felvételeket készítő operatőr olyan lelkes, hogy még az sem zavarja, ha a medvefókák seggbe harapják merülés közben. A hothi csatánál is izgalmasabb havas tájakat bemutató dokumentumfilmből még két rész van hátra.

(terep)Szemle

A Rózsaszín sajt rendezője, Tóth Barnabás és Bart Simpson magyar hangja, Simonyi Balázs már évek óta gyártják a kisfilmeket a Snittegylet színeiben. Az Original Lágert és az Egy szavazatot a daazo.comra pakolták fel, most végre az Indavideó Filmen is elérhető a díjesővel jutalmazott (terep)Szemle. "Ez egy stilizált kocsma, majd beszopják Nyugaton" - adja meg az alaphangot a saját magát alakító Tótha Barna, miközben forgatási helyszínt keres minden idők legöncélúbb magyar művészfilmjéhez. A tervek elképesztőek: lenne itt párarózsát rajzoló vak kislánytól nemi erőszakon át égő malmokig minden. Tóth Barna és a Gábornak szólított operatőr, Simonyi Balázs bemutatják a tipikus, frusztrált magyar rendezőt, aki ordítva követeli az államtól az utófinanszírozást a filmjéhez, aztán benyögi: "Hogy ki nézi meg, azt speciel leszarom." A (terep)Szemle díjat kapott többek között a 2004-es Diákfilmszemlén, a 2005-ös BUSHO rövidfilm-fesztiválon és a Budapesti Függetlenfilm Fesztiválon is.