Keressük James Cameron legjobb filmjét

2009.12.26. 17:09

James Cameron a fémszörnyek-tengerek-űrlények szentháromság jegyében forgatta le összes kasszasikerét az elmúlt 30 évben, de csak az Avatar után kapott csillagot a hollywoodi hírességek sétányán. A bolygó neve: Halálért és a Terminátor 2-ért is megérdemelte volna? Szavazzon kedvenc Cameron-filmjére!

1. Piranha 2 (1981)

1981-ban egy fiatal trükkfilmessel, James Cameronnal készíttették el a 78-as Piranha folytatását, aki korábban olyan Roger Corman-klasszikusokon dolgozott makettesként, mint a Battle Beyond the Stars. A sztorit ő maga írta H. A. Milton álnéven: a hadsereg repülőhalakkal keresztezi az első rész gyilkosait, de szerencsére egy dögös búvároktató lány (Tricia O'Neil) felrobbantja a mutáns piranhák rejtekhelyéül szolgáló hajóroncsot, így mindenki nyugodtan pancsolhat tovább. Cameron már az első hét után összebalhézott a producerrel, aztán megunta szárazföldi forgatást, és inkább a csak a víz alatti felvételekkel foglalkozott. A film végül Ovidio Assonitis elképzelései szerint lett összevágva, és nem is kapott túl jó fogadtatást.

2. Terminátor (1984)

A filmtörténet megkerülhetetlen, minimálbüdzsés (6,4 milliós) klasszikusa, amivel Arnold Schwarzenegger örökre bebetonozta magát a kultikus akciósztárok közé. Pedig James Cameron eredetileg O. J. Simpsont akarta élő szövetnek a belső fémvázra, akinek ráadásul a hullákból is ennie kellet volna, de a producerek azt mondták, a sportoló-színész túl jóarcú Terminátornak, senki sem hinné el róla, hogy tömeggyilkos (ez még jóval a hírhedt gyilkossági ügye előtt volt). Cameron gyorsan rajzolt egy Lance Henriksen-arcú Haláosztót, de amikor Schwarzenegger is jelentkezett Kyle Reese szerepére, rájöttek: az osztrák Conan tökéletes a gyilkos bádogember szerepére (Henriksen végül csak az Aliensben lett kiborg, a Terminátorban nyomozót játszott). A sztorit mindenki ismeri: a Halloween-filmeket idéző nagy mészárlás után a legyőzhetetlen Schwarzeneggerrel a popsztárfrizurás Linda Hamilton végez egy fémfeldolgozó üzemben.

3. Rambo 2 (1985)

Cameron a Terminátor forgatási szüneteiben két műfajtörténeti klasszikushoz, a 79-es Alienhez és a 82-es Rambóhoz is írt egy-egy folytatást, lényegesen több lövöldözéssel és robbantással, mint ami az eredeti filmekben volt. A fejkendős Sly viszont több helyen is belenyúlt a kéziratba, amire Cameron így emlékezik vissza: "Én írtam az akciójeleneteket, Stallone hozta be a politikai szálat." A Rambo 2 eredetileg úgy kezdődött volna, hogy Trautman ezredes a diliházból hozza ki kedvenc kommandósát egy újabb bevetéshez, de ezt a jelenetet végül több másikkal együtt kidobták (Cameron innen mentette át a Terminátor 2-be). A folytatást viszont valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: Stallone megköti a piros fejkendőt, aztán lenyilaz, megkésel és szétgéppuskáz mindenkit a vietnami dzsungelben, amely valójában Mexikóban volt.

4. A bolygó neve: Halál (1986)

A bolygó neve: Halál nemcsak markáns stílusváltás a pszichohorror első részhez képest, de máig az egyik legjobb akcióscifi. 79-ben Ridley Scott még csak egyetlen magányos, savat köpő űrszörnnyel sokkolt, aki a fürkészdarázshoz hasonlóan [19] más lényekbe petézik. Cameron viszont visszanyúlt a hidegháború rovarinváziós filmjeihez, és az Alienek szervezett hangyatársadalmával, emberi húsraktárral, meg a boly mélyén gubbasztó, idegen királynővel riogatta a nézőt, akit végül a mozitörténet egyik legtökösebb hősnője, Ellen Ripley (Sigourney Weaver) végzett ki. A tavaly elhunyt legendás bábkészítő, Stan Winston Cameron vázlatrajzai alapján készítette el a félelmetes Alien királynőt, de ők ketten találták ki egy közös repülőúton [25] a Predátort is: Winston lerajzolta az előttük ülő raszta srácot, Cameron meg kiegészítette a pókszerű csáprágókkal.

5. A mélység titka (1989)

Cameron A mélység titkában végre egybegyúrhatta három kedvenc témáját, a tengert, a hatalmas fém járműveket meg az idegeneket. Még a középiskolás búvárkodások idején írt egy novellát, amiben olajfúró kutatók egy fejlett civilizációt találnak az óceán mélyén. A Terminátor és az Aliens sikere után 41 millió dollárt kapott a Fox stúdiótól, hogy valóra válthassa a régi álmát. Ennek egy jelentős része a folyékony idegenek megrajzolására ment el, ami egyben a cseppfolyós T1000-es CGI-tesztjének is ideális volt. A forgatás egy vízzel feltöltött atomerőműben zajlott, igen fagyos hangulatban: Cameron igazi zsebdiktátorként hajszolta a stábot (hullát játsszó testvére jelenetét egy korábbi vitájuk miatt tizenötször vetette fel). A rendező megalomániája miatt a régi barátok közül Lance Henriksen már nem akart részt venni ebben a filmben, egyedül Michael Biehnt láthatjuk viszont a szokásos katonaszerepben (ő volt a Terminátorban Kyle Rees, az Aliensben pedig Hicks tizedes).

6. Terminátor 2 (1991)

A T2 az élő cáfolata annak a teóriának, miszerint a folytatás mindig rosszabb az első résznél. Cameron A bolygó neve: Halál lángszórós Sigourney Weaverével megteremtette az igazi női akcióhőst, és ezt a vonalat vitte tovább, amikor Linda Hamiltonból is egy gyermekét védelmező, gerillaharcos Szűz Máriát csinált. A Teminátor 2 minden szempontból mérföldkő az akciófilmek történetében: Robert Patrick folyékony T1000-ese a 90-es évek legprofibb számítógépes grafikájával kelt életre, a motoron feszítő, vadászpuskás Schwarziból igazi popkult ikon lett, amikor meg eldünnyögi, hogy Hasta la vista, baby, az örök dobogós a legjobb leszámolós dumák versenyében. Stan Winston trükkmester a T2 vizuális effektjeiért és a félig fémarcú Schwarzenegger sminkjéért is Oscart kapott 92-ben.

7. True Lies (1994)

94-ben Cameron Schwarzenegger ötlete nyomán remake-et forgatott a La totale! című francia ügynökös vígjátékból. A végeredmény minden idők legjobb James Bond-paródiája lett, hatalmas robbanásokkal, 71 hullával, bénán sztriptízelő Jamie Lee Curtisszel és egy lóháton lövöldöző szuperkémmel (Schwarzenegger), akinek csődött mondott a házassága. A női főszerepet eredetileg Jodie Foster kapta volna, de ő inkább a Nell, a remetelányt választotta.

8. Titanic (1997)

A Titanic forgatásakor Cameron két szenvedélyének is hódolhatott: trükkmesterként felépítette a legendás acélmonstrum kicsinyített mását, az eredetit meg egy tengeralattjáróval, búvár operatőrökkel és a testvérével közösen fejlesztett 3D-kamerákkal filmezte az óceán mélyén. A 200 millióból forgatott szerelmi történetbe oltott grandiózus katasztrófafilm két rekordot is felállított: összehozta minden idők legnagyobb bevételét (1,8 milliárd dollár), a 11 Oscarral pedig megismételte a Ben Hur díjesőjét. A túlköltekező forgatás alatt persze mindenki azt gondolta, a film ugyanúgy elsüllyed majd, mint az igazi Titanic. A népszerűség oka elsősorban a tinibálvány Leonardo DiCaprio volt (pedig Matthew McConaughey és Macaulay Culkin is esélyes volt a főszerepre), meg persze Kate Winslet. Cameron a Titanichoz is leszerződtette a kedvenc színészét, Bill Paxtont (aki a Terminátorban, az Aliensben és a True Liesban is játszott), a forgatáson megismert Suzy Amist pedig elvette feleségül, ahogy korábban a T2 után Linda Hamiltont.

9. Avatar (2009)

A 77-es Star Warst idéző, lenyűgöző filmélmény, írtuk nemrég az Avatarról, amiben James Cameron összegyúrta a Mélység titkát a Pocahontasszal, az Utolsó szamurájjal meg a Rettenthetetlennel. Az év legjobban várt 3d-scifijében a tolószékes katona (Sam Worthington [1]) egy kék bőrű macskanőre (Zoe Saldana [2]) nyomul a Pandora bolygón, miközben az avatárprogram vezetője (Sigourney Weaver) és az űrgárdisták parancsnoka (Stephen Lang) is tőle várja, hogy bejusson a na'vik szent falujába. A 300 millió dollárból forgatott és majdnem ugyanennyiből bereklámozott Avatar eddig 232 millió dolláros összbevételt produkált, jelenleg ez a 25. legnépszerűbb film az IMDb top100-as listáján. Cameron egyébként ezúttal is saját maga tervezett néhány űrlényt, például a négyszárnyú banshee-t vagy a hatlábú thanatort, amit már a forgatókönyv megírásakor egy "Aliennel párosodott T-Rexnek" képzelt el [10].