Nosztalgiázzon bevállalós bikinis lányokkal

2010.01.13. 15:20
Jó hírünk van az SZTK-szemüveg- és trapéznadrág-függőknek: a Budapest retró után a Balaton retró is felkerült az Indavideó Filmre. Érdemes próbát tenni a héten az agyondíjazott kísérletifilmmel, a Lassú tükörrel, a pszichotriller Boldog új élettel és az erdélyi Mad Maxnek is beillő Posztkatonával is.

Posztkatona

Buvári Tamás 2003-ban forgatta a Mad Max-szerű kisfilmet, ami egy fiktív háború után az újrakezdés nehézségeit mutatja be. A férfi szereplőket az ugyanebben az évben készülő Kontrollból kölcsönözték. A punkfrizurás Antal Nimród még szex közben sem veszi le a Mátrix-kabátot, Nagy Zsolt szakadt terepjáró volánnal fut, Kovács Lajos meg az amerikai filmek kötelező benzinkutas indiánja farkasokkal táncol. Jó ötlet volt a rendezőtől, hogy Erdélybe vitte a stábot a 7 milliós költségvetésből: a bözödújfalui, vízből kiálló templomtorony, a betört ablakú gyárépületek és az elhagyott hegyi utak mind kiváló posztapokaliptikus díszletek.  Dokumentum és kísérleti rövidfilmeket készített azóta, legutóbb a 2009-es szemlén ment a Fuvar című kisfilmje. Most a Posztkatonához hasonló hangulatú forgatókönyvet ír: "jövőben játszódó, kelet-európai scifit".  (Az Indavideó Filmen itt is megtalálható.)

Lassú tükör

"Ha legyőzzük a zsigeri idegességet, ami akkor önti el az embert, ha szimbólumokkal traktálják, akkor nem is olyan rossz film a Lassú tükör" - írta kritikusunk, aki közben attól tartott, ha kecskét is lát benne, sikítani kezd. Ismét S8-ra fényképezett szürreális anyaggal kísérletezett az Ivan és Igor Buharov-páros (Hevesi Nándor és Szilágyi Kornél). Érdekes karakterek, hiteles amatőrszereplők, egy profi színész: Thúróczy Szabolcs, kissé kusza, de azért követhető gondolatmenet. "Tudod, április 13-án 33 éves koromban orvosilag rejtélyes körülmények között délelőtt fél 10-kor lebénultam" - adja meg az alahangulatot és alaptémát Vasile Croat (Horváth László), aki a régebbi filmjeiket jegyző, mára megszűnt 40 Labor négy fős alkotócsoportjuk egyik tagja. 2006-ban lett mozgássérült, és a filmben némi fikcióval önmagát alakítja. A 2007-es szemlén elismerő oklevelet kaptak érte, de itthon saját maguk forgalmazták. A Lassú tükör 30 millió forint állami támogatást kapott, és ennyi volt a költségvetése is. A 2008-as Milánói Filmfesztivál Aprile Awardját, és a zsűri különdíját kapták, a 2007-es Mediawave Filmfesztivál legjobb kísérleti játékfilmje lett és Arany Bunda nagydíját is átvették 2008-ban az első Autonómia Állam Filmfesztiválon. A magyar kritikusok 2009-ben a Legjobb kísérleti film díjával jutalmazták. (Az Indavideó Filmen itt is.)

Boldog új élet

A roma elsőfilmes, egykori állami gondozott Bogdán Árpád pszichothrillernek álcázott szociodrámát forgatott az intézeten túli életről. Két veterán operatőrrel (Szabó Gáboral és Győri Márkkal) dolgozott, a főszereplő Orsós Lajos viszont elsőfilmes, őt a Kaposvár környéki Ötvöskónyiban találta. Egy búsuló cigányfiú sétál nyolcvan percen keresztül a Membran zenéjére a filmben kritikusunk szerint, aki azt is hozzátette: "hiába szól a romákról, van egyfajta távol-keleti íze".  A Boldog új élet 60 milliós támogatással készült. A 38. Filmszemlén elhozta a rendezésért és a zenéért járó díjat, és a Diákzsűri Első Játékfilmes Fődíját is, a Berlinálén pedig elismerő oklevélet kapott. A rendező most a lovári Szellemekkel suttogóra készül egy ideje: először elutasították, aztán az elmaradt pályázat miatt csak februárban próbálkozhat újra az MMK-nál. (Az Indavideó Filmen itt.)

Balaton retró

A Budapest retro eddig a legnépszerűbb film az Indavideó Filmen, most itt a folytatás. Papp Gábor Zsigmond 2007-ben vágott össze másfél órányi anyagot a SZOT-üdülőkről, a kagylófoteles szállodákról, a Zimmer Frei táblákról meg a kempingező NDK-sokról. A régi képkockákon alufóliából ebédel csirkeszárnyat a család, Dzshingisz Khan dübörög a „disc jockey clubokban”, Demjén Rózsi meg nyakig a vízben áll és gitározik. Tudták, hogy a párt a 70-es években 200 méteres mesterséges szigeteket akart építeni végig a parton? Na ebből csak a zánkai úttörőtábor jött össze, „a szocializmus értelmesen fényűző szigete”. A Bundesliga-sérós fiatalok a KISZ építőtáborában nyomulnak, a trapézgatyás hippik meg csak stoppolnak és isznak. A Nők Lapja 69-ben azon lamentál, hogyan illeszkednek vissza a melóba két hét Balaton után „az elállatiasodott targoncások”, és hogy milyen szemét dolog nyáron 100 ezret kaszálni a stikában felépített kockanyaralóval, közben a melós meg egész évben keres 25 ezret. A rövidebb gyászosnak szánt hangulat után Papp persze gyorsan visszavisz minket az idilli Balatonhoz, ahol csak a gumimatrac, a sült hal, a neonfény, és a cigányzene a fontos. (Az Indavideó Filmen itt.)