Kizárhatják az Oscarból A bombák földjént

2010.03.01. 13:50 Módosítva: 2010.03.01. 13:50
Az Oscar-esélyes háborús film, A bombák földjén producere emailben lobbizott az akadémia tagjainál az Avatar ellenében.

Bár a szakértők szerint a legtöbb Oscar-szavazat már beérkezett az Amerikai Filmakadémia tagjaitól, a díj egyik nagy esélyese, A bombák földjén egy "ostoba" húzás miatt bukhat el, mivel egyik producere negatív kampánnyal akarta előtérbe tolni a filmet.

Nicolas Chartier a voksokért folyó hajsza finisében olyasmire vetemedett, amit a Filmakadémia teljes szigorával üldöz: egy másik film rovására "fényezte" saját produkcióját. Emailben kérte az akadémia tagjait, hogy az "500 millió dolláros film", vagyis az Avatar helyett inkább A bombák földjénre szavazzanak.

A francia producer hamarosan kénytelen volt egy újabb körlevelet küldeni, amelyben "helytelennek és ostobának" nevezte lépését, hogy mentse, ami menthető.

Chartier a magyarázkodó levélben azzal védte magát, hogy még soha egyetlen filmje sem került ilyen közelségbe az Oscarhoz és a film iránti lelkesedése elaltatta józanságát. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindez nem lehet mentség arra, hogy figyelmen kívül hagyta a Filmakadémia szabályait és leszögezte, hogy rettenetesen sajnálja, ami történt.

Az elemzők szerint a produkciót számos szankcióval sújthatja az Oscar-díjak felől döntő filmtestület, ami onnan, hogy nem hívják meg a film alkotóit a díjkiosztásra, egészen a legjobb film jelöltkategóriából való kizárásig terjedhet.

Szakértők azonban nem hiszik, hogy komolyabb következménye lehetne a producer botlásának. Főként azért nem, mivel a szavazatok leadásának határideje kedden - helyi idő szerint - délután öt órakor lezárul. Tom O'Neil, a Los Angeles Times veterán "oscarológusa" is úgy vélte, hogy miután a körlevél elküldésekor már a szavazatok legalább kétharmadát leadták, valószínűleg nem fogja károsan befolyásolni a film Oscar-kilátásait. A szakíró kételkedett benne, hogy felfüggesztenék a filmet.

A filmakadémia szóvivője egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Idén a minden bevételi csúcsot megdöntő Avataron és a máris több díjjal kitüntetett A bombák földjén című filmen kívül további nyolc alkotás versenyez a legjobb film Oscarjáért. Köztük van a District 9 című sci-fi, a Fel! című animáció, The Blind Side című sportdráma, Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című háborús fantáziája, az Egek ura George Clooney-val, valamint az Egy lányról, a Precious című harlemi dráma és az A Serious Man a Coen testvérpártól.

Az Oscar-díjakat vasárnap adják át a hollywoodi Kodak Színházban.