Hat Oscar mellé negatív bevételi rekord

2010.03.08. 15:36
A Bombák földjén az eddigi legrosszabb nézettségű alkotás a legjobb film kategória győztesei között, viszont a március 7-ei átadón szerzett hat szobor 20-50 millió dolláros bevételnövekedést is hozhat a gála utáni újravetítéseken.

Kathryn Bigelow nemcsak az első Oscar-díjas női rendező, filmje pedig a legjobb film, negatív rekordja is van: a Variety számítása szerint A bombák földjén az eddigi legrosszabb bevételt produkáló fődíjas film az Oscar-történelemben. A 15 millió dollárból forgatott tűzszerészmozi a 2008-ban kezdett fesztiválkörutak óta csak 21,35 millió dollárt termelt. Mindezt úgy, hogy januárban már dvd-n is kijött, a Summit Entertainment pedig az Oscar-láz idején újra levetítette 274 moziban. A tavalyi győztes Gettómilliomost is 15 millió dollárból forgatták, de 377,4 milliós bevételt produkált. A 2007-ben taroló, 25 milliós, nem éppen könnyed szórakozást hozó Nem vénnek való vidék bevétele 162,1 milliónál állt meg.

A Variety cikke szerint bármelyik fontosabb kategóriájú Oscar megszerzése jelentősen megdobja a nézettséget: egy legjobb rendező vagy főszereplő  felér egy 11 millió dolláros csekkel, míg a legjobb film díja a tapasztalok szerint 20-50 millió dollár extra bevételt generálhat.

"A magyar piacon nagyon sokszor volt már, hogy egy Oscar-jelölés vagy esetleg díj sem segítette a filmet - mondta Ádám Bernadett, az Intercom marketing és kommunikációs igazgatója a hazai helyzetről. - A sötét lovag se hozott sokat az Oscarra időzített re-release-zel. A januárban induló Titanicot pedig Oscar nélkül is műsoron tartották volna még a mozik márciusban, hiszen ugyanúgy telt házzal ment, ahogy most az Avatar."

A hétvégén is 17 830 nézője volt itthon a világ legnézettebb filmjeként elkönyvelt Avatarnak, úgy, hogy nálunk 12. hete van műsoron, és úgy, hogy az Alice Csodaországban miatt sok moziban már nem, vagy csak alacsony előadásszámmal játsszák. A film magyar össznézőszáma 1 041 811, azaz a Titanicot nálunk is már rég megelőzte, sőt az első Harry Pottert is lerázta. Nálunk is lehet még 50-60 ezer néző, aki megnézi az Avatart, de lassan nincs olyan ember, aki ne látta volna, Oscar ide vagy oda.

"Az viszont biztos, hogy A bombák földjénnek jót tesz az Oscar, és nemcsak külföldön lesz sokkal inkább eladható, mint eddig volt, hanem nálunk talán azok a mozik is műsorra teszik, amelyek eddig nem tették" - tette még hozzá Ádám Bernadett. „Eddig csak 10 ezren nézték itthon a premiertől eltelt két és fél hétben 4 kópián Budapesten  – ismertette A bombák földjén magyar viszonyokhoz képest is alacsony nézettségi adatát Csurdi Gábor, a Budapest Film forgalmazási vezetője. - Az Oscar-díjaknak köszönhetően úgy ítéljük meg, a végső nézőszám 20-30 ezer lesz.”

"10 ezer nézőt várunk Magyarországon az áprilisban mozikba kerülő Egy lányról című filmtől is "– mondta még az inkább független filmeket forgalmazó szakember a szintén lowbugdetes (6,8 millió dollárból készült), legjobb film kategóriájában jelölt darabról.

Tapasztalatai szerint az Oscar-jelölések itthon is növelik a film ismertségét, erre egy 32 millió dollárból készült film példáját hozta: „Tavaly A felolvasó sikeréhez egyértelműen hozzájárult az, hogy az átadás után mutattuk be: 36 ezer nézőt hozott. Vagyis a Variety megállapítása, hogy az Oscar nagyot dob a nézőszámon, inkább a kisebb költségvetésű filmekre áll.

A 30 millió alatti költségvetésű filmek Oscar-esőjét Clint Eastwood négy kategóriában győztes Millió dolláros bébije indította el 2004-ben: a gyártási költség 30 millió, a bevétel 216,7 millió volt. 56 milliót hozott a jelölés után, még plusz 35 milliót a díjazást követően.

Előtte évtizedeken keresztül az épp aktuális, nagy költségvetésű és rekordbevételt hozó szuperprodukció kapta a legjobb film díját. Ilyen volt a Tégla, a Gyűrűk ura - A király visszatér, a Titanic, a Rettenthetetlen vagy a Gladiátor, és ezek a filmek az Avatarhoz hasonlóan már eleve  igen nézettek voltak. A gyengébb bevételű, kis költségvetésű győztes filmhez messze kell visszamenni, 1987-hez: ez Bertolucci Utolsó császára volt, 25 millióból készült, 43,9 milliót hozott.