Megvan az első Oscar-díjas rendezőnő

2010.03.08. 01:42 Módosítva: 2010.03.08. 06:51
Jeff Bridges saját maga tervezte a szmokingját, Tarantino bulival, pizzával és pezsgővel melegített az Oscarra. Élő közvetítés az Oscarról, amin A bombák földjén elvitte a legfontosabb díjakat.

01:15 – A legtöbb A listás celeb a Vanity Fair partyján lesz ma este, ahová nehezebb bejutni, mint magára az Oscar-gálára. Megjött George Clooney is és félrebiccentett fejjel mosolyog, csibészesen. A vörös szőnyeg a rövid, ám egyszerű kérdésekről, a Channel ruhákról szól, de már itt érdemes felmérni, ki az este esélyese, illetve itt tényleg minden nőt meg lehet nézni.

Mo’Nique, a legjobb női mellékszerereplő Oscarjának várományosa

Sarah Palin is megjelent egy elő-Oscar-bulin, ráadásul West Hollywoodban, ahol Los Angeles melegközösségének nagy része él, halló.

Reggel nyolc óta állnak az érdeklődők a Kodak Theater előtt, és várják a sztárokat, esernyő senkinél, pedig délután szakadt az eső.

Rövid benyomásaink a vörös szőnyegről: Matt Damonnak jó csaja van, a szívünknek legszebb eddig Carey Mulligan a rövid szőke hajával és a legjobbszínésznő-jelölésével. A mellékszereplő jelölt Maggie Gyllenhaal szép kék ruhában van, de Charlize Theron az igazi gyönyörűség.

A nap kérdése nem kevesebb, mint a tizenhárommillió dolláros költségvetésű A bombák földjén küzdelme az ötszázmillióból készült Avatar ellen.

Christopher Plummer és Hellen Mirren együtt érkeztek; a Last Stationben nyújtott játszottak együtt.

Anna Kendrick érdekes ruhája

Tarantino úgy viselkedik, ahogy szokott, mint egy nagyra nőtt óvodás, bespeedezve. Már a vörös szőnyegen be van rekedve, és kijelentette, hogy a Brigantyk nyerik a legjobb film Oscarját. Eli Roth elárulta, hogy a stáb tegnap este házibulizott, és Tarantino volt a DJ, természetesen hetvenes évekbeli nótákkal. Na, onnan kellett volna élőzni, a mindenit.

Sandra Bullock szuper feszült, pedig a Blind Side-dal esélyes még akkor is, ha megkapta az Aranymálna díjat a minap, ami az év legrosszabbjának jár, ráadásul Bullock volt annyira elképesztően jó fej, hogy elment átvenni.

Kristen Stewart meglepően alulsminkelt és -díszített az AP riporterei szerint, bár szerintük jól áll neki a vámpíros fehérség. A sztárok a gála után a kormányzó báljára mennek berúgni, amit ezek szerint Svarci rendez.

Keanu Reeves is megérkezett, aki annak idején a Féktelenül című akciófilmben Sandra Bullockot tanította buszt vezetni elég eredményesen, szurkol is neki, de elmondta, leginkább A bombák földjénnek szeretne díjat.

A kamerák néha mutatnak kevésbé ismert celebeket és színészeket, akikre a kutya sem kíváncsi, és csak topognak idegesen, azt várva, hogy legalább egy vidéki napilap megszólítsa őket. Nehéz lehet B-kategóriásnak lenni egy Oscar-gálán.

Miley Cyrus Vera Wang ruhájától el vannak ájulva a riporterek, a férfiaknak azt javasolják, mosakodjanak meg rendesen (fül mögött is), és borotválkozzanak. Bridges és Christoph Waltz nem kapta meg a memót. A sajtósok mind feketében vannak, mondja az AP, Robert Downey Jr. viszont kék csokornyakkendőt kötött, és sportcipőt húzott a lábára, mert egy Vasember és Sherlock Holmes egyszerre, ne feledjük.

000 Was2941409

„Kate Winslet gyönyörű” – ennyit írt Sixx, csupán ennyit. Tegyük hozzá, hogy az Avatarban elrejtett tesű Zoe Saldana is csodálatos, ráadásul szupervicces ruhában érkezett.

Nemcsak a filmeknek kedvelt témája George Clooney öregedéséről beszélni, hanem az Oscar-közvetítésnek is. A vörös szőnyegen is szóba került, de a nők ezt is imádják az Egek ura Oscar-jelölt sztárjában. Clooney lelkesen osztogatja az autogramokat, a háta mögött Cameron Diaz pózol. Őrület!

Az est legfurcsább ruhában Vera Farmiga érkezett, nem is tudjuk, mit ötvözött mivel a tervező, amikor felskiccelte a ruhát a papírra.

Morgan Freeman és Lori McCreary

Jennifer Lopezről kiderült, hogy miért divattervező is, csak mert a
nevét rakják ruhák cimkéire. Mellesleg most dicsérte meg a filmet,
amiben Mariah Carrey játszik.

A remek mikroblogger, Betonpanda értékelte a vörös szőnyeges felvonulást, mégis ő ért hozzá: a személyes kedvencek azok közül, akiket láttam: „cameron diaz, maggie gyllenhaal, zoe saldana +különdíjas meryl streep. legbénábbak mondjuk: jlo duplatriplasegges ruhája, vera farmiga viráginstallációja és diane kruger cafatokban. legbénább haj: SJP. tervezőt nem tudom így, a pasik meg mindig ugyanolyanok.”

SzaboZ: A legjobb Na’vi szerintem Sandra Bullock, legalábbis
gyerekkorom nagy vágya volt, hogy megnézzem egy szál nyakláncban. Ha muszáj, lehet tőlem kék a bőre. Legjobb film az Egek ura lesz, mert az nagy meglepetés lenne, viszont az amerikaiak imádják, hogy itt a gazdasági válság, és őssze kell fogni, meg együtt könnyezni a vasárnapi ebédnél. Mondjuk az amerikaiak az iraki háború emberi oldalát még jobban imádják, úgy hogy a bombák földjén sajnos esélyesebb.
A legtöbb díjat az Avatar fogja kapni, akár kékre is festhetnék az
Oscar-szobrokat. Legnagyobb bukás a Becstelen Brygantiknak fogj fájni, szerintem túl bonyolult ez a film egy Oscarra.

000 Was2941284

02:35 – A legjobb színésze és színésznők bemutatásával elkezdődött a 82. Oscar-gála. Neil Patrick Harris nyitja a gálát egy zenés montázzsal, pedig korábban Twitteren tagadta, hogy így lesz. Ez Harris sorozatban harmadik gálája, amin fellép, a Tony-díjakat és az Emmyt vezette, itt csak vendég a két rendes műsorvezető, Alec Baldwin és Steve Martin mellett.

Steve Martin és Alec Baldwin rögtön az elején Meryl Streepen kacag, aki nemcsak a legtöbb jelölést kapta, de a legtöbbször veszített is. „Milyen csodálatos hármas voltunk az It's Comlicated-ben” – mondta Baldwin, és még annyira vitatkozni sem tudunk a nagy meztelenkedős jelenet miatt.

Christopher Plummerről is megemlékeznek, és elsütnek egy gyenge viccet a Last Station kárára, majd az Invictust piszkálják. Eddig pont olyan a gála, mint egy vidéki nyugdíjasotthon szombat estéje, Maksa Zoltánnal.

James Cameron köszöntésénél elővesznek két 3D szemüveget, majd néhány avataros medúzaszerűséget leölnek. Sokan döbbenten ülnek, mi is, főleg, amikor megjegyzik, hogy Woody Harrelson betépett.

A műsor eddig kimerül abban, hogy „nézd, ott van XY!”. És jön egy rossz vicc. Az első jó poén: Christoph Waltz a Brigatnykban egy megszállott nácit alakított, aki zsidókra vadászott. Nos, Christoph, ma este megütötted a főnyereményt.

A házigazdák: Steve Martin és Alec Baldwin

Clooney szemmel láthatóan nem élvezi, hogy visszatérő poén lett
belőle, még ha meg is beszélték előtte. Nem lehet nem észrevenni, hogy a harmadik, „nézd, ott van George Clooney”-poén után már olyan arcot vág, mint aki inkább otthon, egyedül martinizgatna az Oscar helyett.

Penélope Cruz adja át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat: Matt Damon, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Christopher Waltz. A nyertes: A Becstelen brigantykért meg is kapta a megérdemelt díjat Christopher Waltz: Az Oscar és Penélope, Bingo! – kezdte beszédét, tényleg örül, elérzékenyült, megköszönte Tarantinónak és Brad Pittnek.

Christoph Waltz megköszöni az Oscart

02:54 - A legjobb filmeket is elkezdik sorban bemutatni, elsőnek az amerikai focis megtörtént mesét, a Blind Side-ot. Sandra Bullock jól meghatódott saját teljesítményén. A Top10-ről itt írtuk meg a magunkét.

Cameron Diaz és Steve Carrell adják át a legjobb animációnak járó Oscart, de nem lehet eldönteni, hogy direkt vagy véletlenül sült bele Cameron, aki Jude Law-ra készült. Minden animáció önálló kisfilmmel készült az estére, nem rosszak. Coraline, A fantasztikus Mr. Fox, A hercegnő és a béka, Fel! és aq Kecskeméti stúdióban forgott Kells titka. A győztes a film, amin sírtunk tavaly, a Fel! A rendezőn úgy áll a zakó, mint tehénen a gatya, de nagyon lelkes, és szeretné, ha minden készítője ott állna a színpadon. A családjának is megköszönte, meglehetősen gyorsan, az ilyet szeretik errefelé.

„Két fiatal színésznő adja át a díjakat, akiknek lövésük nincs arról, kik vagyunk” – mondta Steve Martin Miley Cyrusról és Amanda Seyfredről, akik a legjobb betétdalért járó Oscart adják át. És az egyetlen értékelhető dal nyert, a Crazy Heart (Bolondos szívek). Itt írtunk róla.

Miley Cyrrus és Amanda Seyfried díjat ad át

Vicces felvezető dialógot adnak elő forgatókönyv és a színész viszonyáról Robert Downey Jr-ék. Kedvenc Vasemberünk kék csokornyakkendőben, napszemüvegben és fekete sportcipőben adja át a díjat. A legjobb eredeti forgatókönyv díjnyertese Mark Boal és A bomák földjén. Kritikánk itt.

Avatar vs A bombák földjén 0:1

03:20 – Molly Ringwald és Matthew Broderick John Hughes rendezőről emlékezik meg. Tudták, hogy Macauley Culkin még mindig nem nőtt fel? Elképesztő! Ally Sheedy és Macauley Culkin majdnem elsírja magát a John Hughes emlékbeszéd alatt.

Robert Downey Jr. és Tina Fey

Samuel L. Jackson és az ő kedvenc sapkája mutatják be a Fel!-t, ami a legjobb filmért is versenyzik.

Vicces kérdés a bemondócsajtól: vajon melyik film kapja a legjobb vizuális effekteknek járó szobrot? Muhaha.

Beindult a lolitáskodás: Zoey Saldana káprázatosan néz ki, nem kellene kékre sminkelni soha. Carey Mulligan pedig szupercuki a szőke rövid hajával együtt. Saldana is bakizik, lehet görögül megy a telepromter.  A legjobb animációs rövidfilmet csak így lehet eladni. Nyert a Logorama (itt meg lehet nézni). Hat év alatt csináltak hat percet, mondja a producer. A legjobb rövid dokumentumfilm: Music by Prudence. Mulligan a sztenderd szöveg (a díjat kapja...) helyett azt mondta, hogy a győztes pedig... Most mindenki egyen, igyon, amíg történik majd valami érdekes, mert csak a legjobb rövidfilm kapja meg a magáét: The New Tenants. A második beszédet keverik le, pedig szegényeknek ez a nagy napjuk, azon a pár percen már nem múlik.

Ben Stiller adja át a legjobb sminknek járó díjat Na'vinak festve, az külön vicces, hogy az Avatar nincs a jelöltek között. Végre történt valami a gálán! James Cameronnal összedugná a haját vagy a farkát Stiller. A jelölt kihirdetése előtt egy horgászbottal elkapják Stiller farkát, remek geg. A legjobb smink: Star Trek.

Ben Stiller na'vinak festve

A legjobb adaptált forgatókönyvért Geoffrey Fletcher a Preciousért kapta az Oscart, mondhatjuk, meghatódott.

A legjobb női mellékszereplő Oscar-díját Robin Williams adja át. Az Egek ura két jelölést kapott csak ebben a kategóriában. A nyertes: Mo'Nique. A kövér néger lányról szóló rémdráma arat: Mo'nique főállásban egyébként komikus, ehhez képest a Preciousban olyan beleéléssel dobja a hamutartót, meg a tévét a gyereke felé, hogy el sem hinnénk, hogy valaha már nevetett. Oprah Winfrey örülhet: a Precious az ő filmje, és nem csak azért, mert az ő pénzéből készült.

Mo'Nique vonul

Az Avatarnak megvan az első díja (art direction), amit a film egyik szereplője, Sigourney Weaver adott át. Avatar vs A bombák földjén 1:1.

George Clooney arcai az Oscaron, illetve Samuel L. Jackson egészen meghökkentő szem+szám kombója.

A legjobb jelmez: The Young Victoria.

Alec Baldwin és Steve Martin egy hotelszobában aludtak és mindenféle vicces dolgot csináltak álmukban.

A Twilight két ifjú főszereplője mutatja be a horrorfilmek előtt tisztelgő montázst, Kristen Stewart belebakikzik a beszédbe, mi van itt ma este?

Az Avatarnak a technikai Oscarok között sem sikerül nyernie? Akkor hol? A legjobb hangvágásért is A bombák földjént díjazták. Avatar vs A bombák földjén 1:2.

A legjobb hangkeverés: A bombák földjén. 1:3.

Sigourney Weaver

Sandra Bullock adja át a legjobb operatőrnek járó díjat, és elmondja, neki mindig jól kell kinéznie, mindig. Az Avatarért Mauro Fiorét jutalmazták, amit szinte biztosra lehetett venni, Avatar vs A bombák földjén 2:3.

A legjobb filmzenéket eltáncolják a Sherlock Holmestól A bombák földjénig, és még szórakoztató is, sőt utóbbit fel lehetett ismerni, míg a Fantasztikus Mr. Foxról ezt nem lehetett elmondani. A Fel! dalánál nem egy öreg apó táncol, amit sajnálhatunk. Az Avatart törzsi táncban adják elő. A nyertes a Fel!.

Vizuális effekt: Avatar. Avatar vs A bombák földjén 3:3.

Roger Ebert Chicagóban kiszúrta, hogy a megemlékezések között nem volt Farrah Fawcett. És ha már itt tartunk: a híres kritikus nem emlékszik rá,mikor látott utoljára érdekes Oscar-gálát, nem érti, miért kaphatott operatőri díjat az Avatar, és azt sem, hogy több időt szentelnek a filmdalokra, mint a tíz legjobb filmre.

Sandra Bullock hátulról

A legjobb dokumentumfilm: The Cove.

A legjobb vágó: Bob Murawski és Chris Innis, A bombák földjén. Avatar vs A bombák földjén 3:4.

Pedro Almodóvar és Quentin Tarantino adják át a legjobb külföldi filmnek járó díjat, amikről itt írtunk. A nyertes az argentín El secreto de sus ojos. Az argentin rendező jól elpoénkodott a visszaszámlálással, és a köszönőbeszédek kimért idejével, mindez nem tetszett James Cameronnak.

Juan José Campanella, a Legjobb külföldi film rendezője

A legjobb férfi színész díja jön végre! Michelle Pfeiffer méltatja Jeff Bridgest, akivel kapcsolatban szemétség Mickey Rourke sikerét felemlegetni. Ő mégis a legjobbak között van évek óta. Colin Firth-t A Single Man-es társa, Julian Moore ajnározza. Engem is ilyen nők méltassanak, könyörgöm! Morgan Freemannek Tim Robbins jutott. Jeremy Rennert Colin Farrell dicséri, aki SWAT-os élményeiket emlegeti fel. George Clooney-t Vera Farmiga. A most csodás Kate Winslet pedig díjaz: Jeff Bridges. Felállva tapsolnak neki, mert megérdemli, fantasztikus színész! A showbizt szerető szüleinek köszöni meg, az elsőfilmes Scott Coopernek és még sokaknak, az este leghosszabb köszönőbeszédét mondja, lassan egy perce beszél. A közönség türelme is véges, de a rendező bezzeg őt nem meri lekeverni, ne is tegye.

Jeff Bridges ünnepel

Ennek soha a büdös életben nem lesz vége. Az eddigi rekord 4 óra 12 perc, azt nem döntjük meg, de most már 3 óra 12-nél vagyunk, és még van hátra három díj, 3 óra 40-be beleférünk?

Ha a Precious kapja a legjobb női főszerepet, akkor papírforma Oscarról beszélünk, technikai díjak ide vagy oda. Forest Whitaker himnuszt mond Sandra Bullockhoz. Helen Mirren a jelöltek királynője, hangzott el. Peter Sarsgaard bevallja, hogy Carey Mulligan kétszer szeretett belé, vagyis inkább a karakterébe, de ráadásul nős is. Oprah Winfrey hollywoodi tündérmeseként ábrázolja a Precious főszereplője, Gabourey Sidibe karrierjét, Stanley Tucci csontig benyal Meryl Streepnek, és csak azért nem szó szerint, mert vannak mások is a teremben. Sean Penn adja át a díjat: Sandra Bullock nyert a Blind Side-dal. Ki gondolta volna ezt a Féktelenülnél vagy a Beépített szépségnél.

Sandra Bullock élete első Oscarjával

Sandra Bullock első jelölését rögtön Oscar-díjra váltotta, pedig egy nappal korábban még a legrosszabb színésznőnek járó Aranymálnát vette át személyesen. Két kategóriában is. A sportfilmben Bullock befogadja a szerény képességű, de jó sportoló fekete fiút, majd mindenki boldog lesz.

A legjobb rendező nő vagy fekete lesz az Oscar-történetében először. Ezért sem szabad Cameronnak adni! Kathryn Bigelow kapja az Oscart a legjobb rendezésért. James Cameron volt felesége beelőzte volt férjét, és még arra is volt ideje, hogy megköszönje az Irakban szolgáló katonáknak a sok mindent. A bombák földjén 5:3-ra elhúzott az Avatarral szemben.

A legjobb film díját is A bombák földjén kapta, ezzel az este folyamán már a hatodikat (A bombák földjén 6:3-ra nyert az Avatar ellen). Bigelownak most arra volt még ereje, hogy a katonák mellett minden rendőrnek, tűzoltónak és egyenruhásnak megköszönje. Utoljára 1943-ban volt tíz film a legjobbak között, akkor a Casablanca nyert.

Steve Martin azzal búcsúzik, hogy olyan hosszú volt az Oscar-gála, hogy az Avatar ehhez képest smafu.

000 Was2942041