A bombaszakértők legyőzték a digitális idegeneket

2010.03.08. 07:19 Módosítva: 2010.03.08. 08:13
Kétmilliárd dollár sem volt elég ahhoz, hogy az Avatar megkapja a legjobb filmnek járó díjat az idén 82. alkalommal kiosztott Oscaron. Az este nagy győztese a Bombák földjén és Kathryn Bigelow rendező lett, ő az első nő a díj történetében, aki megkapta ezt az elismerést.

A 82. Oscar-gálát, mint évek óta, most is a Los Angeles-i Kodak Theaterben rendezték, a megszokottnál talán kicsivel kevésbé látványos külsőségek, de az ilyenkor megszokott és elvárható sztárparádé mellett. A szakemberek az Avatar elsöprő fölényét várták a gálától, illetve azt, hogy az ígéreteknek megfelelően három óra alatt vége lesz – végül egyik tipp sem jött be.

Az első díjat, a legjobb férfi mellékszereplőnek járót Penelope Cruz adta át Christoph Waltz osztrák színésznek, aki Quentin Tarantino második világháborús filmjében egy zsidókra vadászó, megszállott nácit alakított.

A Bombák földjén viszonylag hamar megkapta első díját kilenc jelöléséből: a legjobb eredeti forgatókönyvét, amire a Variety korábban a Becstelen brigantykat tartotta a legesélyesebbnek. A legjobb filmdal a Crazy Heart betétdala lett, pedig két animációs film is indult ellene, ráadásul mindkettőhöz a tizenkilenc jelölése mellett egy díjat is begyűjtő Randy Newman szerezte a zenét.

Ben Stiller na’avi-nak maszkírozva adta át a legjobb sminknek járó díjat, és közben elpoénkodott James Cameron és az Avatar kárára, pedig a világ legjobban kereső filmjét ebben a kategóriában nem is jelölték. „A náci uniformist csak nem választhattam, túl sok Hitler lett volna a műsorban” – magyarázkodott Stiller a Becstelen brigantykra utalva, majd átadta a díjat a Star Trek sminkeseinek. A legjobb forgatókönyv-adaptációért járó szobrot a Precious írója kapta, aki a meghatottságtól alig bírta elmondani a köszönőbeszédet, félő volt, hogy a rendező megunja, és lekeveri a majdnem sírásba torkolló mondatokat.

Robin Williams adta át a Preciousnak járó második díjat: Mo’Nique lett a Legjobb női mellékszereplő, és az ő tiszteletére pattant talpra a díszes közönség először. Köszönőbeszédében azt emelte ki, ritka az olyan film, amiben az ember azt csinálhatja, ami helyénvaló, és a Preciousban pont erre volt lehetősége. Az Avatar első díja a művészeti rendezésért járt, James Cameron zsenialitását dicsérte mindenki, a világon legtöbb pénzt termelő rendező közben kényelmetlenül feszengett a nézőtéren.

Avatar vs. Bombák földjén

A technikai díjak az Avatar elsöprő sikerét sejtették, de a legjobb hangvágásért és hangkeverésért járó szobrokat a Bombák földjén készítői kapták, ami előrevetítette, hogy a gála másnapján nem a győztesekről, hanem a nagy vesztes Avatarról szólnak majd a beszámolók. Idén Elizabeth Banksnek jutott a feladat, hogy bemutassa a kisebb technikai díjak nyerteseit, ezt letudták egy nagy csoportképpel. Régebben legalább a neveket felsorolták, és kaptak egy zenés montázst.

Ha volt díj, amire mérget lehetett venni, hogy az Avatar kapja, az a legjobb operatőré volt, hiszen Mauro Fiore korszakalkotó munkát végzett – meg is nyerte érte a szobrot. Az olasz származású operatőr természetesen először James Cameronnak köszönte. Azt is borítékolni lehetett, hogy a legjobb vizuális effektusok díját nem a mindössze harmincmillió dollárból készített District 9, hanem az Avatar nyeri.

A Fel! című animációs film zenéjét is díjazta az akadémia, a nyertes Michael Giacchino arra ösztönözte a fiatalokat köszönőbeszédében, hogy bízzanak magukban és álmaikban, hiszen neki is sikerült eljutnia a csúcsra. A filmnek ez volt a második díja.

Jutott megemlékezésből az idei gálára is: John Hughes forgatókönyvíró-rendező külön blokkot kapott, amiben többek között Molly Ringwald, Macauley Culkin és Jon Cryer is szépeket mondott a családi vígjáték műfajának megteremtőjéről. A tavaly elhunyt többi művész nagy montázst kapott, köztük David Carradine, Patrick Swayze, Jean Simmons, Karl Marlden és Brittany Murphy, de valamiért kimaradt a sorból Farah Fawcett színésznő.

A gála utolsó harmadában került sor az utolsó öt nagy díj átadására, de előtte még díjazták a The Cove című dokumentumfilmet, ami a delfineket legyilkoló japán bálnavadászokról szól. A készítők a szigorú protokoll ellenére felcsempésztek egy nagy vásznat a színpadra, amin adakozásra szólították fel a gála többmilliós nézőközönségét.

A legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot Kate Winslet adta át a várakozásoknak megfelelően Jeff Bridgesnek, aki ötödik nevezését váltotta díjra. „Nahát, az akadémia nem felejt!” – kezdte jó hangulatú köszönőbeszédét Bridges, és csepet sem tűnt meghatottnak, inkább felszabadultnak és jókedvűnek. A Kodak Theater közönsége őt is állva tapsolta meg. Sandra Bullock első jelölését rögtön Oscar-díjra váltotta, pedig egy nappal korábban még a legrosszabb színésznőnek járó Aranymálnát vette át személyesen.

Fölényes győzelem

Az akadémia történelmet írt: először nyert nő legjobb rendezői díjat Kathryn Bigelow személyében, aki a Bombák földjént rendezte. Bigelow James Cameron exfelesége, és amikor Cameron néhány hete az Avatárért megkapta a legjobb rendezőnek járó Aranyglóbuszt, a beszédét azzal kezdte, ezt nem neki, hanem Bigelow-nak kellett volna nyernie.

A legjobb filmnek járó díjat Tom Hanks adta át a Bombák földjénnek, minden különösebb hacacáré nélkül, egyszerűen csak bejelentve a film címét. A bombaszakértőkről szóló film ezzel 6:3 arányban legyőzte a a kétmilliárd dolláros bevételt termelő Avatart. A gála végül három óra negyven percig tartott.

Legjobb film:

A bombák földjén (The Hurt Locker)
Az idei Oscar legnagyobb kérdése volt, hogy a félmilliárd dollárból készült Avatar, vagy a jóval szerényebb költségvetésből, mindössze tizenhárommillióból forgatott Bombák földjén lesz-e a sikeresebb. A feszültséget ráadásul tovább növelte az a bulvártény, hogy az Avatar rendezője és a Bombák földjént jegyző Kathryn Bigelow jól ismerik egymást: házasok voltak ugyanis. Az Oscar estéje az iraki háborút egy bombaosztag szemszögéből bemutató Bombák földjénnek kedvezett: kilenc kategóriában jelölték, hatban győzni tudott, ráadásul a legjobb filmnek is ezt az alkotást kiáltották ki.

Avatar
A Serious Man
The Blind Side
Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds)
District 9
Egek ura (Up in the Air)
Egy lányról (An Education)
Fel (Up)
Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire

Legjobb rendezés

Legjobb rendezés: Kathryn Bigelow – A bombák földjén
Az idei Oscaron a rendezésért járó szobrot először vihette volna haza nő, és először kaphatta volna meg fekete alkotó is, mégpedig Lee Daniels. Vagyis sokak szerint Cameron és Tarantino már eleve hátrányból indult. Kathyrn Bigelow-val végül a nők jutottak Oscarhoz, a döntés egyébként megfelel a várakozásoknak, hiszen a Rendezők Céhe is a rendezőnőt díjazta nemrégiben.

James Cameron: Avatar
Quentin Tarantino: Becstelen brigantyk
Lee Daniels: Precious
Jason Reitman: Egek ura

Legjobb férfi főszereplő

Jeff Bridges - Crazy Heart
Megkapta élete első Oscarját Jeff Bridges a lecsúszott countryzenész eljátszásáért, ezért érthetően nemcsak a szüleinek, hanem Scott Cooper elsőfilmes rendezőnek is hálás volt.

George Clooney - Egek ura
Colin Firth - A Single Man
Morgan Freeman - Invictus
Jeremy Renner - A bombák földjén

Legjobb női főszereplő
Sandra Bullock – The Blinde Side
Sandra Bullock első jelölését rögtön Oscar-díjra váltotta, pedig egy nappal korábban még a legrosszabb színésznőnek járó Aranymálnát vette át személyesen. Két kategóriában is. A sportfilmben Bullock befogadja a szerény képességű, de jó sportoló fekete fiút, majd mindenki boldog lesz.

Helen Mirren - The Last Station
Carey Mulligan - Egy lányról
Gabourey Sidibe - Precious
Meryl Streep - Julie & Julia

Legjobb férfi mellékszereplő

Christoph Waltz – Becstelen brigantyk
Christoph Waltz Tarantino második világháborús filmjében megszállott nácit alakított, aki zsidókra vadászott. A díjátadó elején Steve Martin csak ennyit mondott, a nézőtérre mutatva: „Nos, Christoph, ma este megütötted a főnyereményt.”

Matt Damon – Invictus
Christopher Plummer – The Last Station
Stanley Tucci – Komfortos mennyország
Woody Harrelson – The Messenger

Legjobb női mellékszereplő

Mo’Nique – Precious
Mo’Nique, eredeti nevén Monique Imes leginkább humoristaként és stand-up komikusként ismert az Egyesült Államokban. A Precious című drámában ettől nagyon különböző karaktert játszik, az anyát, aki bántalmazza gyerekét, hagyja, hogy férje molesztálja a lányt, sőt még féltékeny is rá. Mo’Nique köszönőbeszédében azt mondta, örül, hogy végre nem a politika, hanem a tehetség nyert.

Penélope Cruz - Kilenc
Vera Farmiga - Egek ura
Maggie Gyllenhaal - Crazy Heart
Anna Kendrick - Egek ura

Legjobb idegen nyelvű film

El Secreto de Sus Ojos (Argentína)
Az argentin film lett 2009 legnézettebb filmje a dél-amerikai országban. A népesség öt százaléka, kétmillió ember akart elmerülni a sehova sem vezető, fájdalmas epekedés hullámaiban, a filmben, ami krimi, mégsem nyomoznak benne, izgalmas, mégis lassú. A rendező, Juan José Campanella a díj átvételekor jól elpoénkodott a köszönőbeszédek kimért idejével, mindez a közvetítés képei alapján nem igazán tetszett James Cameronnak.

A fehér szalag (Németország)
A próféta (Franciaország)
Ajami (Izrael)
Fausta éneke (Peru)

A 82. Oscar jelöltjei és díjazottjai még:

Legjobb operatőr:
Avatar, Mauro Fiore:
A fehér szalag, Christian Berger
Harry Potter és a Félvér Herceg, Bruno Delbonnel
A bombák földjén, Barry Ackroyd:
Becstelen brigantyk, Robert Richardson

Legjobb animációs film:
Fel
Coraline és a titkos ajtó
A fantasztikus Mr. Fox
A hercegnő és a béka
The Secret of Kells

Legjobb eredeti forgatókönyv:
A bombák földjén, Mark Boal
Becstelen brigantyk, Quentin Tarantino
The Messenger, Alessandro Camon & Oren Moverman
A Serious Man, Joel Coen & Ethan Coen
Fel, Bob Peterson, Pete Docter

Legjobb adaptált forgatókönnyv:
Precious, Geoffrey Fletcher
Egek ura, Jason Reitman és Sheldon Turner
District 9, Neill Blomkamp és Terri Tatchell
Egy lányról, Nick Hornby
Egy kis gubanc, Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche

Legjobb látványterv:
Avatar
Doktor Parnassus és a képzelet birodalma
Kilenc
Sherlock Holmes
Az ifjú Viktória királynő

Legjobb jelmez:
Az ifjú Viktória királynő, Sandy Powell
Bright Star, Janet Patterson
Coco Chanel, Catherine Leterrier
Doktor Parnassus és a képzelet birodalma, Monique Prudhomme
Kilenc, Colleen Atwood

Legjobb dokumentumfilm:
The Cove, Louie Psihoyos:
Burma VJ Anders, Ostergaard és Lise Lense-Moller
Food, Inc., Robert Kenner és Elise Pearlstei
The Most Dangerous Man in America
Which Way Home, Rebecca Cammisa

Legjobb rövid dokumentumfilm:
Music by Prudence, Roger Ross Williams és Elinor Burkett:
China's Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province, Jon Alpert
The Last Campaign of Governor Booth Gardner, Daniel Junge és Henry Ansbacher
The Last Truck: Closing of a GM Plant, Steven Bognar és Julia Reichert
Rabbit a la Berlin, Bartek Konopka és Anna Wydra

Legjobb animációs rövidfilm:
Logorama, Nicolas Schmerkin:
French, Roast, Fabrice O. Joubert Granny O'Grimm's Sleeping Beauty, Nicky Phelan és Darragh O'Connell
The Lady and the Reaper (La Dama y la Muerte), Javier Recio Gracia
A Matter of Loaf and Death, Nick Park

Legjobb rövidfilm:
The New Tenants, Joachim Back és Tivi Magnusson
The Door, Juanita Wilson és James Flynn
Instead of Abracadabra, Patrik Eklund és Mathias Fjellström
Kavi, Gregg Helvey:
Miracle Fish, Luke Doolan és Drew Bailey

Legjobb hangvágás:
A bombák földjén, Paul N.J. Ottosson:
Avatar, Christopher Boyes és Gwendolyn Yates Whittle:
Becstelen brigantyk, Wylie Stateman:
Star Trek, Mark Stoeckinger és Alan Rankin:
Fel, Michael Silvers és Tom Myers:

Legjobb hangkeverés:
A bombák földjén, Paul N.J. Ottosson és Ray Beckett
Avatar, Christopher Boyes, Gary Summers, Andy Nelson és Tony Johnson:
Becstelen brigantyk, Michael Minkler, Tony Lamberti
Star Trek, Anna Behlmer, Andy Nelson és Peter J. Devlin
Transformers 2, Greg P. Russell, Gary Summers és Geoffrey Patterson

Legjobb vizuális effektusok:
Avatar, Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham
District 9, Dan Kaufman, Peter Muyzers, Robert Habros és Matt Aitken
Star Trek, Roger Guyett, Russell Earl, Paul Kavanagh és Burt Dalton

Legjobb vágás:
A bombák földjén, Bob Murawski és Chris Innis:
Avatar, Stephen Rivkin, John Refoua és James Cameron
District 9, Julian Clarke
Becstelen brigantyk, Sally Menke
Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire, Joe Klotz

Legjobb smink:
Star Trek. Barney Burman, Mindy Hall és Joel Harlow
Az ifjú Viktória királynő, Jon Henry Gordon és Jenny Shircore
Il Divo, Aldo Signoretti és Vittorio Sodano

Legjobb filmzene:
Fel!, Michael Giacchino
Avatar, James Horner
Fantastic Mr. Fox, Alexandre Desplat
A bombák földjén, Marco Beltrami és Buck Sanders
Sherlock Holmes, Hans Zimmer

Legjobb betétdal:
The Weary Kind (Crazy Heart):
Almost There (A hercegnő és a béka) :
Down in New Orleans (A hercegnő és a béka) :
Loin de Paname (Paris 36) :
Take It All (Kilenc)