Tetszik A Bombák földjén a főparancsnoknak

2010.03.10. 08:54
Raymond Odierno tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka szerint a sokat támadott film ugyan sokszor lehetne pontosabb, de jól mutatja be az iraki katonai munkát, az áldozatvállalást és a bajtársiasságot.

Tetszett A bombák földjén című iraki háborús dráma az arab országban állomásozó amerikai csapatok parancsnokának, aki szerint a több Oscar-díjat is besöprő hollywoodi film - a sajtóbeszámolók egy részével ellentétben - valóban bemutatja a terepen végzett munka összetett jellegét.

Raymond Odierno tábornok a PBS amerikai közszolgálati televíziónak kedden elmondta, hogy tavaly látta a három amerikai tűzszerész adrenalinban gazdag történetét bemutató filmet, amely hat Oscar-díjat kapott a múlt vasárnapi Los Angeles-i díjkiosztó gálán: ez lett a legjobb film, és az azt jegyző Katheryne Bigelow nyerte el a legjobb rendező díját is.

Odiernónak az tetszett a filmben, hogy a bajtársiasságon túl az amerikai katonák iraki tevékenységével óhatatlanul együttjáró feszültséget és kockázatot is ábrázolja. "Biztos vagyok benne, hogy egyesek azt mondják majd, bizonyos pillanatokban lehetett volna pontosabb is, de úgy gondolom, jól mutatja be az itt megkövetelt áldozatvállalást és odaadást" - tette hozzá.

A tábornok szerint az emberek nem értik, mennyire összetetté vált az iraki helyzet az elmúlt években. Az amerikai katonák viszont "rendkívül

jól kerülnek ki belőle", jól határozzák meg, hogy ki a barát és ki az ellenség, ki akar megölni és ki nem kísérli meg ezt - vélekedett Odierno.