Tarr vagy Mundruczó megy Cannes-ba?

2010.03.29. 16:21
Tarr Béla, Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes is a cannes-i résztvevők között lehet. Kérdés, hogy versenyben vagy kiemelt szekcióban.

Három magyar rendezőnek is jó esélye van bekerülni a május 12-23 között megrendezésre kerülő 63. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába. A három magyarnak minimális esélye van együtt bekerülni, de talán még Tarr Béla és Mundruczó Kornél között is választhat az előzsűri.

Az ügy érdekessége, hogy Tarr Bélát szeretik a fesztiválvilágban, A londoni férfit is sikerült versenyprogramban indítani 2007-ben, míg Mundruczó Kornélt szinte saját gyerekeként nevelgetik Cannes-ban, áll a Cineuropa cikkében, ahol Fliegauf Wombjáról nem lehet csak olvasni.

Cannes-ban 2008-ban versenyzett a Deltával Mundruczó Kornél, aki 2005-ben a Szép napokkal már szerepelt az Un Certain Regard szekcióban. Most a Frankenstein-tervvel talán lesz ideje becsúszni a versenybe.

A torinói ló címmel készül Tarr Béla-film Derzsi János főszereplésével, és bár a téli időjárás kicsit megnehezítette a forgatási körülményeket, ehhez már korábban hozzászokott a rendező. Ráadásul többször azt nyilatkozta, hogy ez lesz az utolsó filmje, ami megint csak presztízsét emeli a mozinak.

Ha a versenyprogramba nem is, de egy erős szekcióba beválaszthatják Kocsis Ágnes második filmjét is. 2006-ban a Friss levegővel a Kritikusok hetén bemutatkozó Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjével indulhat, ami francia, osztrák, holland és magyar koprodukcióban készül. A producer Pusztai Ferencnek nincs információja arról, hogy a filmet már beválogatták volna valamelyik fent említett szekcióba.