Mundruczó a cannes-i versenyprogramban

2010.04.23. 18:31
A május 12-23-ig tartó 63. Cannes-i Filmfesztivál programjából pénteken hatkor a hiányzó két versenyfilmet is nyilvánosságra hozták, egyik a magyar rendező Frankenstein-terve.

Most már az összes versenyfilm nyilvános a 18-ból: a múlt pénteken bejelentett filmek mellett Mundruczó Kornél új filmjének világpremierje is a cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában (Official Selection – In Competition) lesz, jelentette a Magyar Filmunió. Mundruczó két éve már részt vett a versenyprogramban a Deltával, és elnyerte a filmkritikusok által odaítélt FIPRESCI-díjat.

Frankenstein-terv
Frankenstein-terv

A Frankenstein-terv munkacímen futó film végleges címe Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv (Tender Son – The Frankenstein Project) lett. Az alkotók el akartak szakadni a nemzetközileg nagy sikerrel játszott színházi előadás referenciájától, mivel a végtermék hangvétele és stílusa nagyban eltér Mary Shelley regényétől. A film különlegessége, hogy Mundruczó Kornél maga alakítja az egyik főszerepet Monori Lili, Frecska Rudolf és Csíkos Kitty társaságában.

Versenyfilmek

Fair Game
Fair Game

Már befejezték a több mint négyezer beérkezett film válogatását. A sok alkotás jelentős nehézségeket okozott, és időben is elcsúsztak vele. Az eddigi gyakorlattal szemben a kiválasztott filmek listáját folyamatosan bővítették, ami kiváló eszköznek tűnt a média érdeklődésének fenntartására.

A nemzetközi filmfesztivál versenyfilmjei közé tavaly egyetlen magyar filmet sem válogattak be. Idén kettőt is versenyre hívtak, de Tarr Béla filmje, A torinói ló nem tud részt venni, mert nem készül el időben. Így Mundruczó egyetlen magyarként versenyez.

Kocsis Ágnes: Pál Adrienn
Kocsis Ágnes: Pál Adrienn

Különböző szekciókban pedig két magyar alkotás szerepel még: Kocsis Ágnes mozija, a túlsúlyos ápolónőről szóló Pál Adrienn az Un certain regard válogatásban indul, a hivatalos versenyprogram főiskolás vizsgafilmeket felvonultató szekciójában pedig a 23 éves Szimler Bálint Itt vagyok című, 36 perces rövidfilmje versenyzik.

Nem kis meglepetésre, a fesztivál nagyszűrijének versenyfilmjei közé eddig csak egy amerikai alkotás, a Fair Game című politikai thriller került be Doug Liman rendezésében. Versenyzik Mike Leigh (Another Year), Alejandro González Inárritu (Biutiful) és Takeshi Kitano (Outrage) új alkotása is.

A fesztivál legidősebb versenyzője a 101 éves kora ellenére még mindig életerős portugál Manoel de Oliveira's Angelica című filmjével, míg a legfiatalabb rendező a 21 éves Xavier Dolan, aki az I Killed my Mother című, erősen vitatott filmjével már eddig is számos szakmai díjat söpört be.

Versenyen kívül

Nagy durranásnak és közönségsikernek még a versenyen kívül vetített a Tőzsdecápák 2. része ígérkezik Oliver Stone rendezésében. A filmben a Michael Douglas alakította tőzsdeguru kiszabadul a börtönből és újra beleveti magát az üzlet világába.

Itt mutatják be Stephen Frears' Tamara Drewe és Woody Allen You Will Meet a Tall Dark Stranger című alkotását, amelynek szintén Naomi Watts lesz az egyik főszereplője.

A fesztivál nyitófilmje a Robin Hood lesz Ridley Scott rendezésében. A látványos remake igazi szupermozinak ígérkezik, teljes új szemszögből feldolgozva a történetet, tömegjelenetekkel és folyamatos feszültséggel. Az angol erdők igazságosztóját Russel Crowe alakítja, és fontos szerepet kap benne Cate Blanchett is.

A zsűrinek az abszurd filmkészítő Tim Burton lesz az elnöke, a zsűri tagjai: Kate Beckinsale és Giovanna Mezzogiorno színésznők, Alberto Barbera, az olasz nemzeti filmmúzeum igazgatója, Emmanuel Carrere, Victor Erice, Shekar Kapur filmrendezők és Benicio Del Toro színész.