Cameron szerint végük a 2d-s filmeknek

2010.05.13. 13:59
Az Avatar rendezője szerint a forradalmi áttörés azért várat még magára, mert nincs elég térhatású tartalom. Cameron szerint 25 évbe telt, amíg a színes film legyőzte a fekete-fehéret, a 3d-sek azonban ennél sokkal gyorsabban diadalmaskodnak majd.

James Cameron szerint nem kell hozzá 25 év, és a filmekben - csakúgy, mint a tévében és az online tartalmakban - a 3D-s technika leváltja a megszokott 2D-s formátumot.

Az Avatar rendezője csütörtökön egy Szöulban megrendezett technikai fórumon beszélt arról, hogy három Oscar-díjas, világszerte 2,7 milliárd dolláros jegybevételt hozó filmje sikere is bizonyította: "a háromdimenziós technika nemcsak újabb hóbort, hanem forradalmi módon megváltoztatta a nézők médiához és szórakoztatóiparhoz kötődő fogyasztási szokásait".

"Leegyszerűsítve, ahol volt rá lehetősége, a közönség a lehető legjobbat választotta a moziban. És a 3D-t találták a legkiválóbb moziélménynek" - mondta a technológia fejlődésével és a médiával foglalkozó Szöuli Digitális Fórumon a filmes.

Cameron a hangtechnika és a színes technika filmes hódításához hasonlította a háromdimenziós képi világ betörését, ám úgy vélte, az említettekkel ellentétben, a 3D standardként való elterjedéséhez nem kell 25 évet várni.

A háromdimenziós filmek sikerére hivatkozva azt jósolta, hogy az ezzel kapcsolatos ágazatok nagyon gyorsan ráállnak az új technológia tömeges alkalmazására. Cameron szerint ez "egy pár éven belül" bekövetkezhet, de feltétlenül hamarabb, mint az a színes filmek hatalomátvételénél történt, ami 25 évig tartott.

A rendező a háromdimenziós néznivalók hiányát nevezte a gyors fejlődés legnagyobb akadályának. "Úgy három nap alatt lejátszhatja az ember az összes létező 3D-s mozit a vadonatúj 3D-s tévéjén. Ez a legnagyobb gátja a háromdimenziós tévé gyors elterjedésének" - hangsúlyozta.

Cameron azt is bejelentette, hogy személyesen is kiveszi a részét a minőségi háromdimenziós technika elterjesztéséből. Ennek jegyében készíti el az Avatar folytatását is, amelynek bemutatására még úgy három évet kell várni.