Ki a legjobb a rengeteg Robin Hood közül?

2010.05.13. 00:49

98 éve készülnek Robin Hood-filmek, a héten Russell Crowe mutatja be, hogy tökösebb íjász és szabadságharcos-e, mint Kevin Costner vagy Errol Flynn. Ki a kedvenc Robin Hoodja? Szavazzon!

1. Douglas Fairbanks (Robin Hood, 1922)

Az első Robin Hood film 1912-ben készült, 30 perces volt, és ma már senki sem emlékszik rá. A fekete-fehér némafilmek hőskorából inkább az 1922-es változat maradt meg, amiben a kor leghíresebb színész-író-producer-kaszkadőre, a kalózos, zorrós, Don Juan-os és három testőrös mozifilmek nagy veteránja, Douglas Fairbanks játszotta a gazdagokat kiraboló íjászt. A 22-es Robin Hood Hollywood addigi legdrágább filmje volt. 1,5 millió dollár ment el a díszletekre, a jelmezekre és a vívást tanító kaszkadőrökre, de megérte: 2,5 milliót kaszált.

2. Errol Flynn (Robin Hood kalandjai, 1938)

Errol Flynn, a színes filmes korszak Douglas Fairbankse a Blood kapitány és a Könnyűlovasság után, 1938-ban Robin Hood-kalapra cserélte a kalózszablyát meg az egyenruhát, és harmadszorra is kalandfilmet forgatott a magyar származású Michael Curtizzel. A Warner akkori legdrágább, 2 milliós produkciójában Marian szerepét Olivia de Havilland kapta, aki a Robin Hoodon kívül 8 másik filmben is összejött Flynnel, bár az ő verziója szerint a kölcsönös vonzalom ellenére sem volt több közöttük munkakapcsolatnál. Flynn és Curtiz viszont utálták egymást. A rendező titokban éles kardokra cserélte ki a vívójelenetben használt pengéket, és amikor az egyik kaszkadőr megvágta Flynn arcát, Curtiz csak vállat vont: így izgalmasabb lett a jelenet. Erre Flynn átugrott a díszleten és egy "Ezt is izgalmasnak tartod?" kiáltással fojtogatni kezdte a kamera mellett álló rendezőt. Jobban jártunk volna, ha a Warner tartja magát a terveihez és James Cagney-nek adja a főszerepet?

3. A Disney rajzfilmrókája (Robin Hood, 1973)

A 67-es Dzsungel könyve sikere után egyértelmű lett a Disney vezetőinek, hogy újra kell hasznosítani minden létező klasszikus mesét, amiben győz a jó, és elbukik a gonosz. A Robin Hood rajzfilmverzióját a Dzsungel könyve rendezője, Wolfgang Reitherman kapta, így a népnyúzó János király egy Sir Kán-klón nagymacska lett, Sir Hiss pont úgy sziszegett, mint Ká, Balu pedig Little Johnként tért vissza, és pont úgy táncolt itt is, mint Lajcsival a dzsungelben (mindkét medvének Phil Harris kölcsönözte a hangját). Robinból sem véletlenül lett róka: az angolszász kultúrkörben a Reynard the Fox című XV. századi állatmese is legalább olyan népszerű, mint a vidám cimborák erdei nyilazgatásai.

4. Sean Connery (Robin és Marian, 1976)

Sean Connery Oroszlánszívű Richárdként tett igazságot a listánkban is szereplő 91-es Tolvajok fejedelmében. De tudták, hogy 76-ban magát a sherwoodi haramiát is eljátszotta? A jól ismert zöld vadászkalapból sajnos nem kapott, ősz hajával, a mikulásszakállával és a csuhájával pedig pont úgy néz ki, mintha A rózsa neve előzményfilmjét látnánk. Kész csoda, hogy összejön a Mariant játsszó Audrey Hepburnnel. A filmben egyébként az Alien Ashje, Ian Holm alakítja János királyt.

5. Borisz Hmelnyickij (Robin Hood nyila, 1976)

A Tell Vilmos tévésorozat mellett "Robin Gúd nyila" volt a felelős 30 évvel ezelőtt azért, hogy az sztk-kat ellepték a kilőtt szemű és a házi készítésű nyilaktól egyéb súlyos sebeket szerző kölykök. Szergej Taraszov és Kirill Rapaport jól ráéreztek, hogy a gazdag nemesek elleni harcban a szegények mellé álló Robin igazi forradalmár alkat, így egy középkori Angliában játszódó kosztümös film is simán átcsúszhatott a szigorú cenzorbizottságon.

6. Kevin Costner (Robin Hood, a tolvajok fejedelme, 1991)

Kevin Reynolds kétszer is Kevin Costnerrel és egy kis fáziskéséssel forgatott A-kategóriás szupermozit a B-kategóriás VHS-kedvencekből. A 95-ös Waterworld ugye a Mad Max-filmek úszómedencés remake-je volt, a Tolvajok fejedelme pedig a 80-as évek sword & sorcery őrülete előtti tisztelgés. Az arab segítőtárs és a várbörtön méregkeverő boszorkánya is mind abból a 83-as Robin Hood and the Sorcererből került át, ami először hozta be a mágiát és többi a fantasyelemet a sherwoodi erdőbe. Kevin Reynolds a látvánnyal és a szereplőgárdával sem kispályázott: az 50 milliós költségvetésből le tudta szerződtetni Kevin Costnert (Robin), Mary Elizabeth Mastrantoniót (Marian), Morgan Freemant (Azeem), Christian Slatert (Skarlát Will), Sean Conneryt (Richárd király), nottinghami bírónak pedig Alan Rickmant. 91-ben amúgy készült egy másik Robin Hood-film is, ott Uma Thurman játszotta Mariant, Patrick Bergin pedig a pornóbajszos, Bundesliga-hajú Robint.

7. Cary Elwes (Robin Hood, a fuszeklik fejedelme, 1993)

Sosem gondoltuk volna, hogy egyszer még visszasírjuk Mel Brookst, de ő a Horrorra akadva meg a többi szörnyűség előtt még olyan filmparódiákat csinált, amik az eredeti művek nélkül is tökéletesen megállták a helyüket (Űrgolyhók, Drakula halott és évezi stb.). A 93-as Fuszeklik fejedelméhez igazából csak ürügy volt a 91-es Tolvajok fejedelme: az éneklő és csilláron lengedező, Errol Flynn-bajszos Cary Elwes inkább a 30-as évek kosztümben vívós kalandfilmjeit és a musicaleket teszi nevetségessé.

8. Keira Knightley (A tolvajok hercegnője, 2001)

Női Robin Hood is létezik: 2001-ben a gagyigyáros Peter Hewitt A tolvajok hercegnője címmel vitte tovább A tolvajok fejedelme történetét. Oroszlánszívű Richárd haldoklik, Robin Hood (Stuart Wilson) fogságba esett, így a harisnyás íjász 16 éves lánya (Keira Knightley) vezeti csatába a vidám sherwoodi cserkészeket a népnyúzó János és a nottighami seriff ellen. Egy érdekesség: a 990 forintos turkálóba száműzött film dvd-borítójára itthon az Arthur király bőrcuccokban nyilazgató Keira Knightleyját fotosoppolták a nagyobb eladások reményében.

9. Jonas Armstrong (Robin Hood sorozat, 2006)

"Ez a sorozat se nem vicces, se nem drámai, nincsenek benne emlékezetes beszólások és lélegzetelállító akciójelenetek, hiába keressük a lovas meneküléseket vagy a távcsővel a szigeten rohangáló szaracénokat" - írta sixx kolléga a BBC Robin Hoodjáról, amit mi is csak azért vettünk be a listánkba, mert magyarországi helyszíneken forgatták, és a stáblista háromnegyede magyar nevekkel van tele. A sorozatra egyébként rendesen rájárt a rúd: nemcsak a kritikusok szedték szét, a filmszalagokat valaki ellopta, és volt belőle váltságdíjas balhé is. Később persze minden előkerült.

I. Russell Crowe (Robin Hood, 2010)

Megtévesztő a film trailere: Ridley Scott sajnos nem Rambóba oltott Rettenthetetlent forgatott, hanem a klasszikus Robin Hood-történet előzményeit mutatja be. Bár a rendező korábbi verziója, amiben Russell Crowe a gonosz Robin ellen harcoló, jóságos nottinghami bíró lett volna, sokkal jobban hangzott, azért Crowe ezt a szürke és átlagos verziót is lelkiismeretesen végigordította-kardozta. Sőt, még kockás behúzott hasat is villantott a Mariont játsszó Cate Blanchettnek. Ridley Scott arra is profin ráérzett, hogy ismert tévés sztárokkal a sorozatfüggőket is moziba lehet csábítani: Skarlát Willt a Vészhelyzet Morris dokija, Scott Grimes alakítja, Little Johnt pedig a Lost bérgyilkos zsoldosa, Kevin Durand. Hogy mennyire lett jó film a 2010-es Robin Hood, döntse el az olvasó.

ll. Giuliano Gemma (A tüzes íjász, 1970)

Nem gondoltuk volna, hogy ekkora népharagot váltunk ki azzal, ha megfeledkeztünk Giuliano Gemma Robin Hood-fimjéről, de ezek szerint egy teljes generáció ült a mozikban 1973. február 1-jén, vagy a tévé előtt, amikor a királyi 1-es is levetítette. A rendező a főleg ókori szandálos filmekben és westernekben utazó Giorgio Ferroni volt, aki többnyire vagy Giuliano Gemmának, vagy a katonai rendészből lett színésznek, Gordon Scottnak adta a főszerepeket. Egy érdekesség: Tarantino akkora Tüzes íjász-rajongó, hogy a film plakátját a Halálbiztos éttermi jelenetébe is belerakta.