Jim Carrey lesmárolta Ewan McGregort

2010.07.08. 10:11
A színészpáros független melegfilmjét és a svédek bestsellerből forgatott, bombanős krimijét is imádták a kritikusok. A héten láthatjuk a 3D-s Shrek 4-et is, ami tökéletes lezárása a megfáradt ogresorozatnak.

Shrek a vége, fuss el véle

A DreamWorks a Tök alsó rendezőjére, Mike Mitchellre bízta a negyedik Shreket, és meglepő módon ebbe került be a legkevesebb fingós-büfögős ogrevicc. Az újonc írók (Darren Lemke és a Shrek 3-ban csak ötleteket bedobó Josh Klausner) filmes utalások helyett alternatív univerzumot találtak ki, ahol Csizmás Kandúr dagadt házicica, Szamár a gonoszt szolgálja, Fiona harcias amazon, a csupaszív Shrek meg nem ért semmit. A stílusváltás nem mindenkinek jött be. Bár a 165 millióból megrajzolt Shrek a vége, fuss el véle már 369,7 milliós bevételnél tart, az IMDb-n csak 6,7 ponton áll, és a Rottentomatoeson is 57 százalékot kapott. Összehasonlításnak íme a többi rész értékelése: a Shrek 8 pontos és 89 százalékos volt (bevétel: 484,4 millió), a Shrek 2. 7,5/89-es (bevétel: 919,8 millió), a Harmadik Shrek pedig 6,1/40-es (bevétel: 798,9 millió). A kritikusok csak végletekben tudnak írni a negyedik részről: "Hagyni kellett volna Shrekéket boldogan élni, amíg meg nem halnak!" - írja a Hollywood Reporter, a Washington Post viszont lelkes volt: "A kínosan rossz harmadik rész után ez végre egy tökéletes tündérmese-lezárás". A negyedik részt amúgy mi is imádtuk.

I Love You Phillip Morris

A Tapló Télapó forgatókönyvírói, John Requa és Glenn Ficarra rendezői bemutatkozásában Jim Carrey és Ewan McGregor sokkolják melegcsókkal a nézőt, és a kritikusok odavannak értük. A film már 84 százalékon áll Rottentomatoeson, a Variety szerint "Jim Carrey a Kábelbarátban volt utoljára ennyire jó komikus", a This is London pedig azonnal kikiáltotta az idei év "legjobb és legkülönlegesebb vígjátékának". Az I Love You Phillip Morris főszereplője egy notórius csaló (Carrey), aki példás kispolgári életet élhetne, de svindlijei miatt börtönbe kerül, és ott beleszeret a cellatársába, Phillip Morrisba (McGregor). Szabadulásuk után boldogan élhetnének, de a zűrös múlt utánuk nyúl. A filmet a nagy hollywoodi stúdiók helyett csak Luc Besson cége, a párizsi székhelyű EuropaCorp merte bevállalni, a 13 millió dolláros bevétel már így is összejött a januári Sundance-premier óta. Amerikában csak októberben kerül a mozikba.

A tetovált lány

Az ünnepelt svéd krimifenomén, Stieg Larsson sajnos már nem élhette meg, hogy filmre vigyék milliós példányszámban eladott könyveit: 2004-ben, 50 éves korában hunyt el, nem sokkal a Tetovált lány kéziratának leadása után. Tavaly ő lett Európa legnépszerűbb írója, eladási statisztikái még Stephenei Meyer Twilight-könyveit is lenyomták. A sztori főszereplője egy újságíró (Michael Nyqvist) és a címbéli tetovált hackerlány (Noomi Rapace), akik egy kőgazdag, belterjes család sötét múltjában vájkálnak egy 40 éves gyilkossági ügy miatt. Az agyondíjazott dán filmes, Niels Arden Oplev 13 millió dollárból forgatta tavaly a moziváltozatot Stockholmban, a film azóta négy fesztiváldíjnál és 101 millió dolláros bevételnél jár, az IMDd-n 7,7 pontot, a Rottentomatoeson 87 százalékot kapot. Minden kritikus áradozik. "Aprólékosan kidolgozott sztori, stílusos operatőri munka, briliáns színészi játék" (New York Post); "Két és fél órás, de annyira lenyűgözött, hogy csak a végén néztem rá az órámra" (Washington Post). Természetesen ekkora siker után kötelező az amerikai remake, de nem kell aggódni, David Fincher eredeti svédországi helyszíneken fogja leforgatni jövőre, Daniel Craiggel és Carey Mulligannel a főszerepben.