Návai Anikót tényleg nem fizetik tovább?

2010.07.22. 19:12
A drágán, évi 16-19 milliós állami támogatásból működő Magyar Filmbizottsággal nem voltak elégedettek a producerek. A túlköltést lefaragni készülő, és nagy zárolástól szenvedő Mozgókép Közalapítvány mégsem biztos, hogy megszakítja a munkakapcsolatot a bizottságot működtető Návai Anikóval.

Három hete megírtuk, hogy lejár Návai Anikó szerződése a Mozgókép Közalapítványnál, és valószínűleg nem újítják meg. Legújabb információnk szerint azonban egy hete egy alapítványi ülésen mégis úgy döntöttek, hogy megtartják Návait. Az alapítvány hírlevelében mindenesetre az áll, hogy megszűnik a Los Angeles-i Magyar Filmbizottsága. De ennek van egy magyarországi irodája is, aminek a megszűnéséről nem szólnak.

Az alapítvány múlt hétfői sajtótájékoztatóján már szóba került a magyar filmfinanszírozó alapítvány 1,5 milliárd forintjának zárolása, amit kedden be is jelentett Szőcs Géza kulturális államtitkár. Az alapítvány szerdai válságülésen mégis szerepet adtak információink szerint a kevés eredményt felmutató Návai Anikónak a most alapuló Nemzetközi Filmirodában, három hónapra, 4,5 millió forintért. Mint írtuk, a magyar filmipar külföldi népszerűsítéséért évi 16-19 milliót kapott a Magyar Filmbizottság (eddig összesen 200 milliót), ami főleg Návai Anikó újságíró promóciós munkáját és költségeit jelentette, viszont az általa referenciaként említett külföldi filmprodukciók többségéről a szervezők, producerek kijelentették, nem rajta keresztül jutottak el a magyarországi forgatásig.

„A pénzügyi nehézségek miatt a Kuratórium a Magyar Filmunió negyedévi költségvetését tudta megszavazni, és a Los Angeles-i Magyar Filmbizottság működését pedig megszünteti" – állt az alapítvány tegnapi hírlevelében a döntésről. Návai Anikó személye jelentette a Magyar Filmbizottságot, de ennek a Los Angeles-i mellett budapesti filmirodája is létezik, így nyitva marad a kérdés, hogy azt is megszüntetik-e. Návai működése egyébként a Filmunió költségvetésébe tartozott, így az állítás csak annyi, hogy a Filmbizottság egyik irodáját megszüntetik, és ez alapjában nem zárja ki azt, hogy az újságíróként és a Golden Globe-díjakat odaítélő Hollywood Foreign Press Association tagjaként is ismert Návait tovább alkalmaznák.

MMK-közeli források szerint a következő negyedévre szóló 4,5 milliós fizetésről szóló szerdai döntést pénteken korrigálták, mondván, csak tévedés történt, és a végeredmény szerint egyáltalán nem szerződtetik tovább. Ezt azonban hivatalosan egyelőre senki nem erősítette meg az Indexnek, az MMK elnöke csak hétfőn tér vissza a nyaralásából, és a filmbizottságot megálmodó Tóth Erzsébetet, az MMK főtitkárát nem sikerült elérnünk. A Filmunió negyedéves pénzében, az alaptevékenységekre megítélt 27 millió forintról tehát csak azt jelenthetjük ki, hogy Návai fizetése lehet, hogy nincs benne, helyette csak a magyar filmek nemzetközi fesztiválszerepléseinek szervezése és a filmek promóciója.

navai
Návai Anikó, Tom Hanks, Tóth Erzsébet, Normann Gábor
Fotó: Fábián György / Kisalföld.hu

Ami biztos, hogy nagyobb szerepet szánnak az alapítványnál augusztustól a magyar filmek nemzetközi szereplésének és a nemzetközi kapcsolatoknak, amit Vezér Éva, a fesztiválok szervezésével, nemzetközi promócióval foglalkozó Filmunió vezetője nagyra értékel. Mindennek az elsejétől életbe lépő Nemzetközi Filmiroda lesz az irányítója, maga alá gyűjtve az Eurimages és a Mediadesk nevű iroda mellett a Filmuniót is, tudtuk meg a leendő igazgatótól, Bereczki Csabától. A Nemzetközi Filmirodában egyébként a film koprodukciós támogatását is felügyelnék, koordinálnák.

Az eddig főleg filmrendezőként és a Mokép egykori igazgatójaként működő Bereczki Csabát egyébként nem pályáztatás útján találták, hanem ahogy Kőrösi Zoltán, az MMK elnöke egy hete elmondta, a nyelvtudása, iskolái és tapasztalata alapján. Lesz egy asszisztense is, de Bereczki tagadta azokat a pletykákat, melyek szerint Návai segítségét és feltételezett szakmai kapcsolatait is szerette volna igénybe venni. Mint mondta, a filmbizottságról egy az MMK-nak írt tanulmányában azt írta, nem ismeri annak tevékenységét, de ha szükséges, felülvizsgálja.

A Los Angeles-i Magyar Filmbizottság tervbe vett munkáját teljesítmény alapján, producerekkel kötött ügynöki szerződéssel lehetett volna úgy  végezni, hogy az alkalmazó által is ellenőrizhető legyen. Ehhez névtelenséget kérő informátorunk szerint az évente kiadásra kerülő Producer's Directory kézikönyv 50 dollárba kerül.