2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Keressük a világ legtúlértékeltebb filmjét

2010.08.03. 17:19

Hollywood 20 legtúlértékeltebb filmjét gyűjtötte össze az Entertainment Weekly. Nem értettünk egyet a listával, összeraktunk egy sajátot. Adjon 10-est annak, ami véleményünk ellenére ön szerint mégis jó, nyomjon 1-est arra, amit csak azért nem fikázott eddig, nehogy meglincseljék a barátai.

1. Elfújta a szél (1939)

Az agyondíjazott, három és fél órás, nyálba és unalomba fulladó hollywoodi szupermozik őstípusa. Szeretet, gyűlölet és telesírt zsebkendőhegyek a konföderációs lobogó árnyékában, avagy hogyan kell tarolni az összes fontos Oscar-kategóriában, és bevonulni a filmtörténelembe a színes bőrű mellékszereplőnek (Hattie McDaniel) nagy kegyesen odadobott szoborral. Egyébként ha a dollár 1939 óta tartó inflációját figyelembe vesszük, még mindig Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) és Rhett Butler (Clark Gable) drámázása vezeti az amerikai bevételi toplistát 1,6 milliárddal, az Avatar a maga 762 milliójával csak a tizenkettedik.

2. Aranypolgár (1941)

A film, amit mindenki a kedvencének nevez a konyhába szorult bölcsészbulikban, pedig valójában az ötödik percnél elaludt. Herman J. Mankiewicz és Orson Welles a forgatókönyvvel nyert Oscart, az HBO viszont azért kapott Golden Globe-ot, mert az RKO 281 című sorozatban a Mankiewiczet alakító John Malkovich már a bejáratnál elspoilerezi a mozinézőknek, mi a rózsabimbó.

3. Arábiai Lawrence (1962)

Ezen a 3 és fél órás Technicolor giccsparádén bármikor elaludhatunk, mert úgyis egy olyan jelenetnél ébredünk fel, ahol Peter O'Toole félájultan tántorog a sivatagban, Maurice Jarre jól ismert zenéjére. A sztorit ismerjük: a fehér bőrű, kék szemű angol kalandor megmondja a frankót a törzsi háborúskodásba züllött araboknak (Feiszál herceg: Alec Guinness, Ali: Omar Sharif, Auda: Anthony Quinn), és fellázítja őket a szemét törökök ellen. Hét Oscar, négy Golden Globe és három BAFTA lett a jutalmuk a semmiért.

4. Doktor Zsivágó (1965)

Az Alexandriában született Omar Sharif eleve nem túl meggyőző egy orosz költő szerepében, de ha a hófehér Alec Guiness lehetett arab sejk, akkor egy egyiptomit is simán elsodorhat a nagy októberi szocialista forradalom. A film öt Oscar-díjat és ugyanennyi Golden Globe-ot nyert, többek között Robert Bolt forgatókönyvéért és Maurice Jarre zenéjéért. Pedig csak azt az örök tételt bizonyítja szemléletesen, hogy jó könyvből könnyű pocsék filmet csinálni.

5. A Jedi visszatér (1983)

Hogy a fenébe ne lenne túlértékelt, hiszen egy összelopkodott, klasszikus meséket nyúló, a sárga bögrénél egyszerűbb szimbolikával dolgozó filmről van szó, amiben a legkisebb királyfi megkapja a fele királyságot. A színészek - már amelyiknek látszik az ábrázata - pocsékak, a rendezés szánalmas, a történet szájbarágós motívumaitól minden rendes embernek feláll a hátán a szőr. Lucas a Jedi visszatérben Carrie Fisher aranybikinijével valamit jóvá tett, de utána jöttek az ewokok, mi meg foghattuk a fejünket.

6. Farkasokkal táncoló (1990)

Kevin Costner háromórás bocsánatkérése az indiánoktól iszonyú unalmasra sikerült, másfél órásra vágva talán lenne belőle egy közepes western, így viszont egy hosszúra nyújtott giccs, amiben a rendezőt annyira lenyűgözte saját bajuszának látványa, hogy a naplementében többet szerepeltette, mint az indiánokat. A film 7 Oscart, 3 Golden Globe-ot és 20 további díjat kapott.

7. A remény rabjai (1994)

A jeti legendája vagy az antarktiszi náci bázis titka semmi ahhoz a rejtélyhez képest, hogyan lett bebetonozva az IMDb toplista első helyére ez a két és fél órás kínlódás? A Stephen King-adaptáció 12 fesztiváldíjat kapott, pedig nyoma sincs benne horrornak és rettegésnek. Pontozza le mindenki az IMDb-n, hogy az ezüstérmes Keresztapa elfoglalhassa méltó helyét.

8. Forrest Gump (1994)

Elcseszett mese az amerikai álomról, ami már annyira nyálas, hogy akár Spielberg is rendezhette volna a legjobb tanítványa, Robert Zemeckis helyett. A félhülye Gump (Tom Hanks) táncolni tanítja Elvist, elindítja a Watergate-ügyet, feltalálja a smileyt, rákkonzerv-birodalmat épít a semmiből és még egy hippicsaj (Robin Wright) is összejön neki egy éjszakára. Meg sajnos 6 Oscar, 3 Golden Globe és 23 további díj.

9. Az angol beteg (1996)

Az angol beteg Hollywood szégyene, Anthony Minghella Almásy gróf kalandos életéből csak Ralph Fiennes három órás nyöszörgését tudta összefércelni egy Indiana Jones-szintű kalandos sztori helyett. A film 9 Oscart és mellé 41 másik díjat söpört be.

I0. Gladiátor (2000)

A történelmet análisan inzultáló romantikus-véres kalandfilm legviccesebb jelenetei azok, amikor a színésznek csak erős túlzással nevezhető és a film forgatásán két mondatnál többet megjegyezni képtelen, napjait leginkább laza alkoholizálással és nem edzéssel töltő Russell Crowe megpróbálja elhitetni a nézővel, hogy ő ezt most kurva komolyan gondolja. Az, hogy Oscar-díjat kaphatott ezért az alakításért (és maga a film még négy másikat), mindent elmond Hollywoodról, illetve a Dreamworks akkori hatalmáról.