Animációs film a szovjet Star Warsból

2010.08.25. 21:31
A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Georgij Danyelija 86-os kultikus scifijéből, a Kin-Dza-Dzából készít animációs filmet amerikai javaslatra. A rajzfilm tíz éve készül, a pénz elfogyott, de az eredeti alkotás közben igazi, szovjet Csillagok háborúja lett. A filmben beszélt nyelvnek van szótára, még az orosz űrkutatási programoknak is ebből a scifiből választanak neveket.

Georgij Danyelija orosz filmrendező szerdán ünnepli nyolcvanadik születésnapját; ebből az alkalomból a Haza Szolgálata érdemrend második fokozatával tüntették ki, és felköszöntötte Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő is. Danyelija 1990-ben nyerte el a Szovjetunió népművésze címet, az akkori legmagasabb kulturális kitüntetést, majd 1996-ban az állami díjat is megkapta.

Már első filmjével, az Igor Talankinnal közösen készített Szerjozsával felhívta magára a figyelmet. Legnépszerűbb alkotásai közé tartozik a Moszkvai séta, az Áfonya, a vagány, a Mimino, az Őszi maraton és a Kin-Dza-Dza. Ezeket más egykori szovjet filmrendezők alkotásaitól eltérően a mai Oroszországban is széles közben ismerik és szeretik.

Danyelija tíz éve nem forgatott filmet, de egy ideje keményen dolgozik az 1986-ban készült Kin-Dza-Dza című sci-fi animációs változatán, mégpedig amerikai javaslatra. Mint a Novaja Gazeta című lapnak elmondta, váratlanul érte az indítvány, mert addig úgy tudta, a film kizárólag a Szovjetunióban és Japánban aratott nagy sikert.

Már 1986-ban, a játékfilm forgatásakor felmerült, hogy az egyik szereplő animációs figura legyen, de akkor mér nem létezett a technika, amely azóta hétköznapivá lett. Nem mellékesen Barack Obama elnök testvére egy interjúban elmondta, fivére egy időben folyton valami őrült szovjet filmet nézett videón, és mindenre csak annyit válaszolt, hogy "ku" - ami a Danyelija-film bolygólakóinak leggyakrabban használt szava.

A rendező elmondta: mindig is érdekelte az animáció, szeret rajzolni, és arra is volt példa, hogy egy tervezett filmhez készített vázlatokat, de közben elment a kedve az egésztől, és amikor egy kolléga meglátta a terveket, és megtudta, Danyelija bizonyosan nem csinálja meg, maga készített filmet belőlük. Danyelija kiemelte: időközben egyszerűen "megfertőzte", hogy az animáció messze tágabb lehetőségeket nyújt, mint a játékfilm, ezért nem tudott lemondani róla.

A távoli bolygó az új filmben az első változatnál is jobban emlékeztet a Földre: lakói nem hallgatnak jó zenéket, nem olvasnak és nem is nagyon írnak, szókincsük elszegényedett, és erkölcsük leszűkült. Egyelőre az állóképek mellett mindössze két jelenet készült el. A munka azonban áll, mert elfogyott a pénz, és ezért szétszéledt a stáb. De Danyelija elmondta: akkor is új stábot keresne, ha nem így lenne, mert a nagyon összetett figurákat nem akárki tudja "életre rajzolni".

Ám az eredeti film, illetve az új már meglévő csekély része is önálló életre kelt: Oroszország szinte minden városában vannak Kin-Dza-Dza klubok, létezik a bolygón beszélt nyelv szótára, az ottani stílusban szóló zene, vannak már szakértők, se szeri, se száma a rajongói kluboknak az interneten, sőt, az állami űrkutatási programok között is van olyan, amelynek elnevezése a filmet idézi. A Kin-Dza-Dza című filmről még többet megtudhat itt.