Kanadában is bemutatják a Made in Hungariát

2010.09.29. 14:08 Módosítva: 2010.09.29. 14:09
Október elsejétől Kanadában is bemutatják a Made in Hungariát, de Fenyő Miklós élete helyett inkább arról szól, hogyan tört át a rock and roll a vasfüggönyön. A filmet Cannes-ban vette meg a kanadai forgalmazó.

Péntektől a kanadai mozik is játsszák a Made in Hungariát, Fonyó Gergely musical-vígjátékát: a filmet francia és angol felirattal Montréalban, Sherbrookban és Québecben is bemutatják.

A film kanadai plakátja
A film kanadai plakátja

A Made in Hungaria a K-Films Amérique jóvoltából kerül a kanadai közönség elé, a cég az idei cannes-i filmvásáron szerezte meg a mozi ottani terjesztésének jogait a Hungaricomon keresztül. A magyar alkotások közül 2009-ben itthon a legtöbb nézőt produkáló film kanadai premierjét egy rock'n'roll parti követi majd.

A premierről kiadott közlemény szerint Louis Dussault, a K-Films Amérique vezetője a montréali filmfesztiválon látta a filmet, és ott személyesen is találkozott Fonyó Gergely rendezővel. Dussault bízik a film kanadai sikerében és tervezi, hogy cége az Egyesült Államokban is bemutatkozási lehetőséget biztosít a Made in Hungariának.

Fonyó Gergely alkotása Fenyő Miklós, a Hungária együttes alapítója ifjúkori éveiről szól. A filmben a '60-as évek elején egy kamasz négy év után visszatér az Egyesült Államokból a kommunista Magyarországra, és minden vágya, hogy elterjessze a rock and roll vírusát Budapesten. A főbb szerepekben Szabó Kimmel Tamás, Kiss Tünde, Fenyő Iván, Scherer Péter, Hegedűs D. Géza, Dunai Tamás és Vándor Éva látható.

A kanadai plakát természetesen említést sem tesz Fenyő Miklósról, a forgalmazók inkább a keleti blokk mögé is bejutó nyugati zene történetére helyezik a hangsúlyt. A plakáton meg sem említik Fenyő Miklóst, viszont szerepel, hogy a filmben hallhatóak Elvis Presley és Jerry Lee Lewis számai.