Jennifer Aniston elvesztette a humorát

2010.10.21. 14:09
Filmdömping van a mozikban: Ben Affleck bankot rabol, Gryllus Dorka férfilelket ápol, Jennifer Aniston gyereket akar, a Paranormal Activity 2 kísértete pedig mindenkit befosat. Megnézhetjük a Kis Vuk farkasos amerikai verzióját és az idei Oscar-gála legjobb külföldi filmjét is.

Tolvajok városa

Ben Affleck a saját forgatókönyve alapján, 37 millió dollárból rendezett bostoni bankrablós filmet, és a főszerepet is magának adta. A nézők és a kritikusok elégedettek voltak vele (IMDb: 8 pont, Rottentomatoes: 95 százalék), ráadásul egy hónap alatt 107,8 milliós bevételt hozott össze. "Lebilincselően izgalmas, emberi dráma" - írta a Rolling Stone a Tolvajok városáról, ami a Newsweek szerint annyira jelentős mérföldkő Affleck karrierjében, hogy ezután "ő lesz a következő Clint Eastwood". Mi ezt írtuk: "Aki egy jó kis bankrablós filmre vágyik, a Tolvajok városát ki ne hagyja, aki viszont Ben Affleck első igazán jó alakítására vár, ne most menjen moziba." Érdekesség, hogy a bankrablós filmekben eddig látott kötelező hokimaszk (Szemtől szemben) és bohócálarc (Sötét lovag) helyett itt szörnyfejeket és apácaruhát használnak.

Sejtcserés támadás

A Jóbarátok sztárjai közül ketten is bekerültek az elmúlt hetekben a hírekbe: Courtney Cox a válása miatt, Jennifer Aniston pedig a legújabb  spermacserélgetős-gyereknevelős vígjátékával, amiben Jason Bateman a partnere, de feltűnik benne Jeff Goldblum és Juliette Lewis is. A 19 millió dolláros költségvetésű film augusztus 20. óta már 41,9 milliót összeszedett, 5.9 ponton áll az IMDb-n , a Rottentomatoeson pedig 51 százalékot kapott. A Hollywood Reporter szerint jól működött a Jennifer Aniston-Jason Bateman páros, a Variety viszont nagyon lehúzta a filmet: "Humortalan, manipulatív romantikus film két olyan emberről, akik egyáltalán nem szerethetőek."

Soul Kitchen

Fatih Akin író-rendező a Guy Ritchie-filmek lúzer gengsztervilágát tette át német környezetbe a Soul Kitchenben, és ezzel rögtön két díjat is bezsebelt a velencei fesztiválon. A főszereplő görög bártulajdonosnak, Zinosnak (Adam Bousdoukos) nemcsak a vendégek kegyeiért kell minden nap megküzdenie, de egy börtönből frissen szabadult testvért és egy szaglászó zsarut is kap a nyakába, és sokszor pofára esik, de egy gyógytornász-masszőr (Gryllus Dorka) segítségével mindig talpra áll. A nagyjából 2 millió dollárnyi büdzséből kihozott film 17,6 millió dollárnyi bevételt hozott össze augusztus 20. óta, az IMDb-n 7,4 ponton áll, a Rottentomatoeson 77 százalékot kapott. "Életszagú, lezser komédia, jó bonyodalmakkal" - írja a Los Angeles Times, a Wall Street Journal pedig így lelkendezett: "Romantikus himnusz a barátsághoz, szenzációs zenékkel".

Alfa és Omega 3D

Elkészült az amerikai Kis Vuk: az animációs bizniszben még újonc  Lionsgate szerelmes rókák helyett szerelmes farkasokról készített 3d-rajzfilmet. A fogadtatás a Gát György-féle klasszikust idézi: az IMDb-n 3,5 ponton áll, a Rottentomatoeson 16 százalékot kapott, és szeptember 17. óta csak 27,8 millió dollárt kapart össze, ami még a leggyengébb Dreamworks-rajzfilmeknek is összejön egy hétvége alatt. A Hollywood Reporter szörnyűnek tartotta az eredeti hangokat (Hayden Panettiere, Danny Glover és Dennis Hopper, akinek ez volt az utolsó munkája a halála előtt) és a többi újságíró is belekötött mindenbe: "Ronda és egyáltalán nem vicces." (New York Post), "Unalmas." (Washington Post) "Ódivatúak a hátterek." (New York Times), úgyhogy csak saját felelősségre ajánljuk.

Újabb parajelenségek

A 15 ezer dollárból forgatott Paranormal Activity a 193 milliós bevételével minden idők legnyereségesebb low budget horrorja lett, így törvényszerű a folytatás. A szellemjárta lakásban élő párról szóló filmet viszont már Tod Williams rendezte, az első Paranormal Activityt jegyző Oren Peli itt már csak producer volt. Mi az amerikai bemutatónál egy nappal hamarabb láthatjuk az Újabb parajelenségeket, ezért IMDb-pontszáma még nincs, a Rottentomatoeson viszont 80 százalékot kapott. A Bloody Disgusting horrorblog ötből négy koponyát adott rá, szerintük "hű a gyökereihez, teljesen beleillik a franchise-ba".

Szemekbe zárt titkok

Az argentin író-rendező, Juan José Campanella az idei Oscar-gálán az izraeli Ajamit és a németek Fehér szalagját is kiütötte a legjobb külföldi film kategóriában, és bezsebelt mellé még 33 fesztiváldíjat is. A Szemekbe zárt titkok története egy régi, megerőszakolásos gyilkosság körül bonyolódik: a főszereplő törvényszéki alkalmazott (Ricardo Darín) egy könyvben próbálja bemutatni, mit rontott el a rendőrség az évtizedekkel korábbi nyomozásban. A Szemekbe zárt titok eddig 30 millió dollárnyi bevételt termelt, 8,3 pontot kapott az IMDb-n, 91 százalékot a Rottentomatoeson. " Érzékeny színészi játék,  elegáns forgatókönyv, művészi kameramunka" - áradozott a filmről az Entertainment Weekly, és ugyanilyen lelkes volt minden újság az AP-től a Variety-ig.