Ki rakott fingópárnát Harry hálózsákjába?

2010.11.08. 11:39 Módosítva: 2010.11.08. 11:39
Melyik szereplő kapott krumplival kitömött melltartót a rajongóitól? Ki Daniel Radcliffe kedvenc színésze? Tényleg építettek a maszkmesterek egy tűzokádó robotsárkányt? Megtudhatjuk a Harry Potter-filmek háromlemezes kiadásaiból, ahol több mint 6 órányi werkfilm, kimaradt jelenet, concept art és játék várja a gyereklelkű Roxfort-rajongókat. A hétvégén leteszteltük a november 5-én megjelent gyűjtői sorozat első kilenc dvd-lemezét.

A Pro Video jó érzékkel a közelgő Halál ereklyéi-premierhez időzítve jelentette meg az első négy Harry Potter mozifilm gyűjtői kiadását, amiből hármat mi is megnéztünk. Mivel a cikkíró techrovatos szakértő helyett egyszerű mozifanatikus, az alábbiakban nem fogunk tűéles képről áradozni vagy halk DD5.1-es hangsáv miatt morogni, egyszerűen csak bemutatjuk azt az elképesztő mennyiségű werkfilmet és háttéranyagot, ami miatt a háromlemezes kiadás kötelező vétel minden Harry Potter-rajongónak.

Harry Potter és a bölcsek köve - 8/10

hp1

Az egyre jobban bedarkuló fantasy-szériában a Bölcsek köve utólag csak egy 80-as éveket idéző, naiv tündérmese, sok manómaszkkal és aranyos kiskölykökkel. Mítoszteremtő szempontból viszont tökéletes, hiszen a néző a muglik közt felnőtt, újonc Harryvel együtt csodálkozik rá a titkos varázslóvilágra, és patikamérlegen kiporciózott adagokban kapja meg az infókat a varázspálcákról, a varázsló- és boszorkányképzésről meg az ezeréves Roxfort titkairól, és a végén rájön: nem is olyan rossz dolog bentlakásos brit iskolába járni.

Hogy a sztori az árva fiúról, aki az öreg mesterétől tudja meg, ki volt az igazi apja és hogyan kell majd legyőzni a világot sanyargató gonoszt, kísérteties hasonlóságot mutat a mesékből, a Bibliából és a szamurájfilmekből összegyúrt 77-es Csillagok háborújával? Kit érdekel? Lucas is megmondta 99-ben: "Minden generációnak szüksége van egy legendára".

A háromlemezes Harry Potter-sorozatban az első korong extrái szinte mindenben megegyeznek a korábbi duplalemezes kiadással: itt kaptak helyet a gyerekeknek tűréshatárába még éppen beleférő, rövid dokumentumfilmek és a játékok. Utóbbiak egyébként az Under a Killing Moont, meg a 90-es évek többi, mozibetétes kalandjátékát idézik, mivel interaktív itt is sétát tehetünk a Griffendél hálókörletében, bár kicsit idegesítő hogy az amúgy kellemes hangú narrátort Ront Ránnak, Hermionét pedig Hermiónnak ejti. A többi menü is minijátékokat rejt: a varázspálcák menüpontra kattintva viszont nekünk is pálcával kell rendelkeznünk, ezt Ollivandertől szerezhetünk, ha már van pénzünk. Az Abszol útra viszont csak úgy juthatunk be, ha benyomkodjuk a menüben azokat a téglákat, amiket Hagrid a filmben, és így tovább.

A Könyvtárban van fényképalbum a szereplők összevágott jeleneteivel, kísértetkalauz, és concept artokat nézegethetünk Roxfortról, a kviddics kellékeiről és a varázssakkról. Utóbbiak habszivacs változatait viszontláthatjuk a 16 perces Capturing the Stone werkfilmben, amiben David Heyeman producer és Stuart Craig art director azon görcsölnek, vajon a díszletek úgy néznek-e ki a filmben, ahogy az olvasók elképzelték. A rendező, Chris Columbus meg azért izgul, hogy a többi részt is Daniel Radcliffe-ékkel forgathassa le. Azt egyébként tudták, hogy a filmben szereplő gyerekeknek a 9 hónapos forgatás alatt igazi iskolába kellett járniuk, és csak ebéd után filmezhettek?

A harmadik lemez már inkább filmőrült felnőtteknek szól: ide került 8 percnyi kimaradt jelenet, és egy 60 perces doku, a 2009-ben készített Harry Potter világának megteremtése 1. rész, amiben már a felnőtt gyerekszereplők emlékeznek vissza, mennyire nem gondoltak bele gyerekfejjel a sztárságba: imádták könyvet és be akartak kerülni a filmbe (kivéve Dract játsszó Tom Felton, mert ő nem olvasta az első részt), de a nulla színészi tapasztalattal kegyetlenül megizzasztották a rendezőt.

Harry Potter és a titkok kamrája - 7/10

hp2

2001. november 4-én, pénteken volt a Titkok kamrája angliai premierje, a rá következő hétfőn pedig már el is kezdődött a második rész forgatása. Az extrém lelkes Chris Colombus mindent bele akart zsúfolni a második részbe, ami kimaradt a Bölcsek kövéből: látványosabb lett a kviddicsdöntő, több idő és pénz jutott a CGI-effektekre, és a korábbinál látványosabb lett a kötelező filmvégi leszámolás.

A könyvhű történet egy seregnyi új szereplőt hozott a Potter-univerzumba: a sötét varázslatok kivédése tanár az önelégült imposztor, Gilderoy Lockhart lett (Kenneth Branagh jutalomjátéka), megismerjük Ron apját, Arthur Weasleyt (Mark Williams) és Draco apját, Lucius Malfoyt (Jason Isaacs) is. Sajnos ahogy az Chris Colombusnál lenni szokott, a megalomán folytatás színvonala elmarad a nyitányétól (lásd Reszkessetek betörők 1-2), így a Titkok kamrája a moziszéria egyik leggyengébb darabja lett.

A második film extrái között van egy 16 perces interjú a Rowlinggal és Steve Knowles-szel, 17 percnyi werkfilm a Dumbledore-iroda díszleteinek elkészítéséről, valamint beszélgetés a szereplőkkel, és persze a szokásos játékok, amik között a kedvencünk a Rózsa Gyuri Bűvös 6-osát idéző filmes kvíz volt. A bejárható interaktív helyszín, az Abszol út itt már szerencsére nem olyan panoptikum-szerű, mint a Griffendél-körlet: mozgóképekből rakták össze, így mindenhol nyüzsögnek a jelmezes statiszták. Tudták egyébként, hogy J. K. Rowling ez az utcadíszlet volt az első, ahová Rowling személyesen is ellátogatott az első film forgatásán, és annyira elégedett volt a látvánnyal, hogy elsírta magát?

A harmadik lemezen egy 2002-es, 13 perces werkfilm kapott helyet, megnézhetünk 12 percnyi próbafelvételt a három főszereplővel, és természetesen itt a fő fogás, a Harry Potter világának megteremtése 2. rész, ezúttal 80 percben, bár ez már nem kizárólag a Titkok kamrája forgatását mutatja be, hanem az első négy rész karaktereivel foglalkozik. Mivel a Dumbledore professzort alakító Richard Harris két héttel film a premierje előtt halt meg, a készítők részletesen bemutatták, miben különbözött az ő karaktere a Michael Gambon-féle, hippisebb iskolaigazgatótól.

Harry Potter és az azkabani fogoly - 10/10

hp3

Alfonso Cuarónnal új időszámítás kezdődött a Harry Potter-filmek történetében: a franchise végleg eltolódott a horror irányába. Ami nem baj, mert pont amiatt lett ez a kedvenc részünk, hogy a spanyol rendező lubickol a sok rémség között: lépten-nyomon farkasemberek, denevérek, zsugorított fejek és dementorok ijesztgetik a nézőt. De nemcsak a hangulat lett sötétebb, a főszereplők is sokat változtak. A legszembetűnőbb, hogy a kiskölykökből lázadó tinivarázslók lettek, akiket egyre többet látunk rosszul megkötött nyakkendőkkel és talár nélkül.

Harry átalakulása a leglátványosabb, főleg azután, hogy megismerkedik Sirius Blackkel: ha Daniel Radcliffe-re ragadt némi színészi tehetség az elmúlt 10 évben, akkor azt itt tanulta el a zseniális Gary Oldmantől. Ő a film melett a való életben is mentor és pótapa lett Radcliffe számára, aki az extrák közé rakott interjúiban vallja be: Oldmannel nagyon sokat beszélgetett az együtt töltött idő alatt, de a Voldemortnak maszkírozott Ralph Fienneshez sohasem mert odamenni, ha leállt valamiért a közös jelenetük forgatása.

A harmadik film kapta a legtöbb extrát és a leghangulatosabb menü dizájnt: a Tekergők Térképén mászkálhatunk a roxforti helyszínek között, játszhatunk filmkvízt és patkánykergetést. Interaktív helyszín ezúttal kettő is van: bejárhatjuk a roxmosrti Mézesfalás édességboltot és Lupin sötét varázslatok kivédése tantermét is. Hagrid bemutat egy 5 perces szpotot a Potter-sorozatban szereplő idomított állatokról és kapunk egy 15 perces maszkmester-werkfilmet is az Azkabani fogoly szörnyeiről. A jóslástan tanárnő kristálygömbjében megnézhetjük a kivágott jeleneteket és egy 11 perces werkfilmet, amiben Cuarón meséli el Rowlingnak, miért csinált a harmadik könyvből identitáskeresős, dark mesét egy szöveghű átirat helyett.

A legjobb interjú viszont nem az övéké, hanem Johnny Vaughané, aki a filmbéli zsugorított fejjel faggatja 43 percen át a szereplőket olyanokról, hogy mi volt a legbizarrabb ajándék, amit a rajongóktól kaptak (a Weasley-ikreknek például egy krumplival kitömött melltartó), vagy hogy mennyire parázta a szereplőválogatáson. Itt derül az is, ki rejtette el a cikk címében emlegetett fingópárnát Daniel Radcliffe cuccai közé.

Alfonso Cuarón Guillermo del Toróhoz hasonló, régi vágású rendező, ezért a harmadik lemez extrái főleg a habszivacs lényekkel foglalkoznak. Egy 8 perces videóban megnézhetjük a maszkmester Nick Dudman animatronic sárkányait és vérfarkas maszkjait, és természetesen a Harry Potter világának megteremtése-dokusorozat harmadik, 63 perces része is a Rowling-univerzum csodalényei köré épül fel. A Gonosz lélek közeleg című kisfilm azt mutatja be 13 percben, mennyivel félelmetesebb lett a harmadik rész a korábbiaknál, de akad még a korongon egy 10 perces Így készült kisfilm a három főszereplő narrációjában, egy 8 perces Cuarón-interjú és egy 42 perces doku is 2004-ből, ami a Harry Potter-kultuszt mutatja be.

Tudták amúgy, hogy Cuarón az első munkanapon házidolgozatot íratott a három gyerekszereplővel a karaktereikről? Emma Watson nagyon lelkes volt, 16 oldalt adott le, tele markáns véleményekkel és a regényből vett idézetekkel. Radcliffe elintézte egy oldalban, Rupert Grint pedig megfeledkezett az egészről, de pont emiatt mentek át Cuarón vizsgáján: tökéletesen hozták a filmbéli karaktereiket. Sajnos a rendezőt a negyedik részben Mike Newellre cserélték, talán a Tűz serlege extráiból végre megtudjuk, miért.