Variety: Vajna felügyelheti a filmfinanszírozást

2010.11.10. 20:11
Úgy tűnik, Magyarország rábízza a magyar születésű Andy Vajnára, hogy felügyelje a magyar filmgyártás állami finanszírozását, írja magyar sajtóhírek alapján a Variety.

A jobboldali kormány Orbán Viktor miniszterelnök vezetése alatt azt szeretné elérni, hogy az európai ország költségvetési hiánya a GDP 3 százalékán belül maradjon, így prioritást élveznek a megszorítások. A költségvetési reform egyik fő célpontja a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK), ami a hazai filmek állami támogatásáról dönt már az 1990-es évek óta, írja az amerikai magazin.

Magyar médiajelentések szerint az MMKA éves költségvetését "15 millió dollárról (4,125 milliárd forint) a harmadára csökkentené a magyar kormány. Ugyanakkor 10 millió dollárt (2,75 milliárd forint) osztana szét egy új pénzalap, amely valószínűleg a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá tartozna, ezenkívül 4 millió dollárt a filmkészítőknek fejlesztési támogatást nyújtó Nemzeti Kulturális Alap. Ezek a tervek morgolódást váltottak ki a magyar filmesek körében" - teszi hozzá a Variety.

"Ebben az évben már átvizsgálták az MMKA-t, a könyvszakértői vizsgálat alatt megállapították, hogy az MMK-nak 35 millió dolláros (9,6 milliárd forintos) adóssága van, ezért költségvetési keretét egy időre befagyasztották" - mondta a magazinnak egy magyar filmes. "A korrupció gyanúja nem merült fel, a pénzt magyar filmesek támogatására fordították, de az lehet, hogy az MMK ezután nem foglalkozhat egyébbel, mint adóssága megfizetésével" - tette hozzá az illető.

Az elgondolás az, hogy kormányzati ellenőrzés alatt hoznak létre egy új finanszírozási struktúrát, amely elütne az állami finanszírozású, de független közalapítvány jellegétől. "Azáltal, hogy miniszteri irányítás alatt egy hollywoodi producert bíznak meg a pénzek elosztásával, megváltozhat a támogatott filmek köre, és egyebek között ettől fél több rendező" - mondta a nyilatkozó. A terv azonban nem érinti a külföldi koprodukcióban gyártott filmek magyarországi kedvezményes adózását.

A Parlament december 7-én szavazza meg az új büdzsét, írják még.