P. Koltaiék négymilliárdot igényeltek vissza

2010.12.14. 12:18
Az eddig közölt 2,3 milliárd forint helyett 4,02 milliárd forintos támogatási igazolást vett igénybe részben fiktív filmgyártáshoz a P. Koltai Gáborhoz és társaihoz köthető három filmes cég. A birtokunkba került adatok szerint P. Koltaiék 2007 óta harmincöt filmről adtak le számlát a mozgóképszakmai hatóságnak horriblis összegekkel, ami eddig legalább húszmilliárd forintos költségvetést takar. A harmincötből jó, ha négy film készült el. P. Koltai Gábort két társával együtt szerdán helyezték előzetes letartóztatásba adócsalás és adóra elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás megalapozott gyanújával.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a P. Koltai Gáborhoz és Imgrund Gáborhoz fűződő három filmes cég megvizsgálása után 2,3 milliárd értékű adócsalás és okirat-hamisítás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezte a párost és harmadik társukat, Cs. Z.-t. Az összeg számításaink szerint tizennégy filmjük után visszaigényelt adókedvezményt takarja, de információink szerint ezeknél a cégeknél az elmúlt három évben összesen harmincöt film gyártásába kezdtek bele, ami az eddig elszámolt és valamilyen módon kiegyenlített számlák után összesen négymilliárd forint adóalap- és adókedvezmény igénybevételét jelentette a társaságiadó-törvény alapján – részben fiktív számlákkal. A produkciók költségvetésének maradék nyolcvan százalékát a producerek szerint külföldi cégek utalták át a cégeknek.

Magyarországon a 2004-es filmtörvény elfogadása óta a filmet támogató cégek a film teljes költségvetésének húsz százalékáig adókedvezményként visszakaphatják a pénzüket az addig elszámolt és valamilyen módon kiegyenlített számlák után. A törvény ezzel a támogatással tette vonzóvá a magyar filmes kapacitást a külföldi cégeknek, de úgy tűnik, hogy a jogszabály kiskapukat is nyitott: alvállalkozók által kiadott hamis, fiktív számlákon és offshore cégeken keresztül könnyen és gyorsan lehetett pénzhez jutni. A hivatalos szerveknek – így például a Nemzeti Filmirodának – a 2008-as módosítás előtt nem volt lehetőségük a mélyebb vizsgálódásra.

„Lyukas a filmtörvény erre vonatkozó rendelete a filmiroda hatásköréről a 2008. április 1. előtt nyilvántartásba vett filmeknél – magyarázta Elek András, a filmiroda munkatársa.  – A VPOP által vizsgált filmekre még a 14/2004-es NKÖM PM-es együttes rendelete vonatkozik, és ez alapján nem volt jogosultságunk, hogy bekérhessük az alvállalkozók számláit.” 2008. április 1-jétől lépett életbe az új rendelet (a 12/2008. OKM-PM együttes rendelet), ami lehetővé tette, hogy alvállalkozók számláit is bekérhessék. P. Koltai harmincöt filmjét azonban még 2007-ben vették nyilvántartásba.

Miközben Magyarországon már a Sorstalanság 2,8, illetve a Hídember 2,1 milliárd forintos büdzséje is elképzelhetetlenül nagynak és kivételesnek számított, a szakma hitetlenkedve kaphatta fel a fejét, amikor a P. Koltaihoz köthető produkciós botrányban csak az adócsalás mértékére 2,3 milliárd forintot jelentettek be. Ez azt jelenti, hogy a filmek költségvetése ennek legalább az ötszöröse, 12,5 milliárd forint kellett, hogy legyen. A négymilliárdos közvetett támogatás pedig húszmilliárdos összköltségvetést jelent.

Ez annak fényében különösen sok, hogy a sajtóban a szűkebb listából eddig csupán két produkció volt ismert, a Megy a gőzös és a Magic Boys, utóbbi decemberi bemutatása valószínűleg még csúszik is. Azonban ennél sokkal több cím van már a VPOP által vizsgált listán is  (például a A pöröly, a Sonny, a Fargon, a Bernie, a Bubu, a Nyusszó és a Zack című tervek), és az összegek is jóval nagyobbak, mint amire számítani lehetett.

1,23 milliárd produceri díj

P. Koltai Gábor
P. Koltai Gábor

A P. Koltai-filmekhez a statisztika szerint három filmkészítéssel, valamint értékesítéssel foglalkozó cég köthető: a Filmsziget Kft., a Wyvern Images Kft. és a RenCon Média Kft.

A Wyvern Kft. jegyzi a legtöbb filmet, huszonkilencet, a cégnek P. Koltai Gábor a tulajdonosa 2008 augusztusi megalakulása óta. A Filmsziget Kft. három filmmel került a csomagba (Megy a gőzös, A pöröly, Fény a dombon túl). Ennek a cégnek a jogait 2007-ben vette meg P. Koltai Gábor a szüleitől, Koltai Róberttől és Pogány Judittól, a Megy a gőzös és a Világszám filmek után, de a szülők ügyvezetők maradtak 2009 márciusáig az Opten cégtár szerint, Koltai Róbertet is ezért hívhatták be kihallgatásra (a hírekkel ellentétben jelenleg nem Koltai Róbert a tulajdonosa a cégnek). A szintén 2008-ban alapult RenCon Média Kft. színeiben is három film készült, ebben a vállalatban P. Koltai producertársa, Imgrund Gábor a többségi tulajdonos és ügyvezető.

A legnagyobb, ráadásul legális üzlet a produceri díjakban van. Összesen 2,35 milliárd forintot ítéltek meg maguknak a harmincöt filmért, ebből csak P. Koltait 1,26 milliárd forint produceri díj illeti meg. Egyelőre azonban nem tudták megmondani a Filmirodában, hogy a betervezett rendezői és produceri díjakból mennyit vettek fel ezen a címen saját produkciós cégeiktől, de az egyéni megegyezés kérdése, hogy a producer mikor veszi fel a díjat: a hagyomány szerint a producer a felét a film befejezése után adja oda magának. A cégeiknél ugyanakkor csak veszteség keletkezett 2009-ben, hisz a filmek nagy része gyártási fázisban van, alig valamelyiket adták el, nem nagyon volt tehát bevétel. A filmek kilencven százalékát jegyző Wyvern Images Kft.-nek például 2009-ben 403 millió forint vesztesége volt.

Tényleg gyártottak

Az állam a támogató cégeken keresztül a film költségvetésének húsz százalékáig támogathatja a produkciót, vagyis a támogatók visszakapják adókedvezményként a filmbe fektetett pénzüket, amiről a Nemzeti Filmiroda állít ki támogatási igazolást, és a cégek havonta, negyedévente vagy évente számolhatnak el a költségekkel. A filmiroda alkalmanként helyszíni ellenőrzésen is meggyőződhet a milliók jogos felhasználásáról.

„Tényleg gyártottak a Wyvern és a RenCon médiához tartozó animációs stúdiók rajzfilmeket” – mondta Elek András, a Nemzeti Filmiroda munkatársa. Elmondása szerint 2008-ban egy negyedik céggel, a Szőlőkert úti Slitscan Images gyártóstúdiójukkal ismerkedett meg, amikor kifejezetten a gyártási részleg megmutatását kérte P. Koltaiéktól. Az itt tett látogatáson harminc–negyven munkaállomást, illetve vagy negyven gépet látott egy renderelőszobában, utóbbit azóta tudomása szerint százra bővítették. Elmondta még, hogy gyerekeknek gyártottak itt rajzfilmsorozatokat, külföldi forgalmazásra.

Filmrészletek milliárdokért

Csak a Nyusszó, A pöröly és a Micropolis című rajzfilmek készültek el a Megy a gőzös mellett abból a harmincöt filmből, amiket 2007 vége óta készítenek. A közvetett támogatáshoz a filmtörvény és a vonatkozó rendelet alapján nem kell megvárni a film befejezését, már a számla leadása után igényelhetik, elég, ha a Filmirodának leadott dvd azt a fázist mutatja, ahol a munka tart. Mivel ezeket a filmeket nem moziforgalmazásra szánják, fényelés és leadott drága kópia sem kellett a támogatáshoz.

Három év alatt negyven–száz animátorral amúgy is lehetetlen ennyi filmet elkészíteni a szakemberek szerint. Ugyanakkor a külföldi partnerrel való munkamegosztásra hivatkozva bizonyos munkafázisokat a kész filmekből sem csináltak meg, a Micropolisnak például csak a trailerének van hangja, amit 2008-ban be is mutattak a cannes-i marketen.

A filmiroda a rajzfilmek részleteit kapja csak meg dvd-n, és a neten is csak részleteket, pilotepizódokat találtunk: a 26 részes Tiptop (Zig-zag) hatperces pilotepizódját, az egész estésnek mondott Micropolis trailerét,  egy kis futásjelenetet a szokványos grafikában a Fargonból, a Hammermanról (A pöröly) is csak a film honlapját találtuk. Még a gyártó Wyvern honlapján sincs a projekteknek trailere, maximum pár jelenet.

A rendező hatszorosát kapta fia, a producer

A Megy a gőzös című játékfilmet 2007. október 28-án mutatták be a mozikban, és jónak számító kétszázezer nézőt hozott. Ugyanakkor érdekes adat, hogy míg a rendező Koltai Róbert nyolcmilliót kapott a filmért, a fia ötvenegy milliót jegyzett magának producerként a 282 milliós összköltségvetésű moziból. (A bemutatón készült videón a producer 1:55-től nyilatkozik.)

Közben volt fizetésemelés is, mert Koltai Róbert már húszmillió forintot kap a Magic boys című mozi rendezéséért, ugyanakkor most P. Koltai és Imgrund Gábor is ugyanennyit jegyez fejenként producerként. A Michael Madsen főszereplésével, botrányok között készült filmnek (késve fizetett szegedi hotelszámlák, kirúgott gyártásvezető) a pótforgatása is megvolt szeptemberben Londonban, de most, hogy a vizsgálatok miatt leállt a állami támogatás kifizetése, illetve a producerek előzetes letartóztatásban vannak, a tervezett decemberi bemutató valószínűleg elmarad.

Az említett el nem készült filmek stáblistájának felénél találhatunk rendezőt, tíz filmnél például Sóstai Zoltánt említik rendezőként, amiért 151 milliót kaphat. Sóstai ugyanakkor a Slitscan Images animációs stúdióban cégjegyzésre jogosult tag.

Rendezőként említik még a Wyvernnél Brovinszki Lászlót 10 és 12,5 milliós rendezői díjazással, de amikor felhívtuk, nem nyilatkozott. Mint mondta, nem tud semmit, ő csak egy alkalmazott.

Komplex számlázási lánc offshore cégekkel

Az animációs cégek nem piaci alapon működtek, vagyis nem konkrét megrendelésekre dolgoztak. A VPOP által vizsgált három cég információink szerint csak két szakmai körökben is ismert külföldi céggel állt üzleti kapcsolatban: az Evergreen forgalmazó 2009 szeptemberi hír szerint megvásárolta a 26 részes Tiptopot (Zig-zag) hatperces epizódokkal. A Micropolis egész estéset is megvették, honlapjukon saját projektként mutatják be. A Greenlight brit befektető a másik kapcsolat, ők már a céget is úgy reklámozzák, hogy adó-visszatérítés miatt érdemes befektetni a közös tervekbe, közben két projektjüket futtatják.

A gyanút az alapozta meg, hogy a komplex számlázási láncolatukban a filmek finanszírozásában és az értékesítésben részt vevő offshore cégek, valamint az áfa-visszaigénylő pozícióba kerülő gazdasági társaságok mellett hamis, fiktív költségszámlákat kibocsátó cégek is vannak, derül ki a VPOP közleményéből. A vámhivatal nyomozóhivatala nem adott tájékoztatást arról, hogyan buktak le a cégek.

„A Magic boysnál rendben találtunk mindent, inkább kifizetetlen számlákból fakadó problémák voltak” – mondta Csutak Tamás, aki a film.hu szakmai adatbázisa szerint az Abacus Consult könyvelő cég ügyvezetőjeként áll kapcsolatban a produkcióval. Kifizetetlen számlák miatt nem is vehette a produkció igénybe a teljes támogatást, a tervezett 174 millió helyett 130-at utaltak a filmnek.

A felduzzasztott költségvetés névtelenséget kérő szakmabeliek szerint az animációs filmekre volt jellemző. Nemcsak a Slitscan Images gyártócéget hozták kapcsolatba P. Koltaival, a számlázó alvállalkozók közül az EuroCo Productionst fedeztük fel, amit P. Koltai alapított, és aminek 2007 november óta csak ügyvezetője, a tulaj pedig a washingtoni címen bejegyzett Glaxon Investment. Csáki Zoltán, aki ugyanabban a II. kerületi házban lakik, mint P. Koltai, és monogramja egyezik a harmadik előzetes letartóztatásba vett Cs. Z.-vel, annak a Prometrium cégnek az ügyvezetője, amely névtelenséget kérő informátoraink szerint rendszeresen számlázott a három vizsgált filmes cégnek.