Az MMKA elnökét lemondatnák a játékfilmesek

2010.12.16. 11:02
A filmművészek szövetsége felszólítja a kormányt, hogy tájékoztassák a terveikről. A Magyar Filmszövetség Játékfilmszakosztály vezetősége ugyanakkor a Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriumának elnökségéről történő önkéntes lemondásra szólította fel Kőrösi Zoltánt, a kuratórium tagjait pedig arra, hogy helyette maguk közül ügyvezető elnököt válasszanak.

Nyílt levél a kormánynak

A Magyar Filmművészek Szövetsége a kormánytól nyílt levélben kér haladéktalanul tájékoztatást a filmszakma támogatással kapcsolatos terveiről. Továbbra is 4,1 milliárd forintot szánnak a 2011-es költségvetési tervben összesen filmfinanszírozásra, ebből a magyar filmgyártás filmtörvényben rögzített legfőbb pénzelosztó szerve számára a kormány 1,035 milliárd forintot különített el, ami a kötelezően ellátandó feladatainak költségeit sem fedezi, a filmgyártásról nem is beszélve.

A szövetség levelében azt kérdezi, hogy "mivel, kivel" képzelik el a filmgyártás folytatását, miután L. Simon László, fideszes országgyűlési képviselő nyilatkozatára utalnak: "Az MMKA plusz 3 és fél milliárdját is csupán átmeneti forrásként képzelték el. Jó filmfinanszírozási rendszerben az MMKA-nak nem lehet szerepe."

"Ez idáig ez ügyben semmiféle hivatalos megkeresés a döntéshozók részéről a filmszakmai szervezetek irányába nem történt - írják még. Nyitottak vagyunk minden olyan kezdeményezésre, amely a jobb átláthatóság, a fokozottabb hatékonyság irányába mutat a jelenlegi rendszer szakmai vívmányainak megtartása mellett".

Kőrösit lemondatnák

A Kőrösi önkéntes lemondására felszólító második levelet a Magyar Filmszövetség Játékfilmszakosztálya írta, akik megválasztott vezető képviselői a szakmának, név szerint Janisch Attila, Szabó Gábor, Bollók Csaba, Mátyássy Áron és Pálfi György filmrendezők.

Azt gondolják, ha voltak gazdasági visszaélések az MMKA előző kuratóriuma alatt létrejött adósságállománnyal kapcsolatban, azok elkövetőit meg kellene nevezni, felelősségre vonni, és a törvények adta lehetőségekkel megbüntetni, ezzel elkerülhetővé válna az, hogy az egész szakmát demoralizálják. Az auditot pedig nyilvánosságra hozni, hisz Kőrösi interpretálásában "még az adósságállomány mértéke sem lett határozottan megnevezve, hanem 5 és 9 milliárd forint között ingadozott".

"Nyilatkozataiban ön általánosságban beszélt, mintegy a filmszakma egészét, a filmkészítőket téve felelőssé a kialakult helyzetért - írják Kőrösinek. - Ezzel a közvélemény és a politika előtt demoralizálta a szakmát, belül pedig azzal próbálta megosztani a szakma egységét, hogy - mint azt a sajtóban kiszivárogtatott beszéde is bizonyítja - a filmrendezők és producerek önkényes szempontok alapján kiválasztott csoportjaival kommunikálva próbált magának (ingoványos erkölcsi alapon álló) bázist teremteni."

"Nem látunk indokot arra, hogy többszöri kérésünk és felszólításunk ellenére ön miért nem tette nyilvánosan is hozzáférhetővé az elkészült auditot" - teszik hozzá. Tudomásuk szerint az auditot a készítésére kiirt nyílt pályázat mellőzésével, egy, a korábbi MMKA gyártási pályázatokon érintett személy cégével készíttetett, aminek fényében megkérdőjelezhetővé válik az elkészült audit objektív volta.

"Semmilyen valódi szakmai konzultációban nem vett részt - írják még. - Viszont diktátumként közölt filmszakmát érintő döntéseket, anélkül, hogy e döntések szakmai szempontból megalapozottak lennének" - fűzik hozzá az elnökről. Példaként a szándéklevelek érvényességére vagy a 42. Magyar Filmszemle megrendezésére vonatkozó döntéseit említik.

"Az ön háromnegyed éve tartó elnöksége, az MMKA gazdasági támogatásának teljes megszűnéséhez, a filmszakma önbecsülésének lerombolásához, a közvélemény előtti szándékos és tudatos kriminalizációjához, a filmgyártás teljes leállásához és csaknem az elbizonytalanított szakma széthullásához vezetett. Úgy gondoljuk a jelenlegi körülmények között önnek kötelessége azonnali hatállyal lemondani az MMKA elnöki tisztéről, amelybe a filmszakma önnek megelőlegezett bizalmát élvezve került."

Új elnököt a kuratóriumból

A Játékfilmszakosztály ugyanakkor úgy gondolja, hogy a jelenlegi kuratórium összetételében és az abban szerepet vállaló személyek tekintélye és sokirányú szakmai tudása és felkészültsége okán alkalmas arra, hogy egy önmaguk közül választott ügyvezető elnök vezetésével továbbra is irányítsa a várható és kivédhetetlen szervezeti átalakulás időszakában az MMKA működését.

Elhatárolódnak

Kőrösi nem válaszolt kérdésünkre, hogy mi tervez a lemondásra ösztönző felszólítás után, csak továbbküldte az elhatárolódók leveleit: nem értett egyet a szövetség animá­ciós, dokumentumfilmes szakosztályának vezetője: M. Tóth Éva, Füredi Zoltán, Nordin Eszter és Szalay Péter.  A tudományos-ismeretterjesztő filmes szervezetek választmányából Kormos Ildikó, Lakatos Iván, Rák József írta, hogy "ez a kapkodó, rosszul időzített lépés csak árt a magyar film amúgyse rózsás ügyének". Kende János pedig kilépett a választmányból, mert - mint jelzi - nem kíván részt venni, segítő kezet nyújtani az MMKA ledozerolásában.